Här får de kurs
i bilförlossning

Maria Dahlberg visar och instruerar deltagarna på kursen för att föda i bilen.
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION
Samborna Sofia Byström och Daniel Arvidsson väntar sitt andra barn.
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Här lär de sig grunderna i bilförlossning.

Efter att BB i Sollefteå stängt gick de första gravida paren i går den omtalade kursen om hur man föder barn i bilen.

– Den är viktig för att det ska bli lite tryggare efter vägen, om det händer något, säger Sofia Byström.

Marken var snötäckt och det var flera minusgrader kallt när de första paren i går kväll stod och huttrade utanför ABF:s kurslokal i Sollefteå för att lära sig de viktigaste handgreppen under en bilförlossning.

Barnmorskan Maria Dahlberg tog hjälp av en modell av en kvinnas underliv och placerade den i passagerarsätet på en bil för att visa vad den blivande mamman och pappan ska göra.

– Först och främst ska man stanna på en lämplig plats, en ofarlig plats, och slå på varningsblinkers. Sedan låter man mamman sitta kvar i framsätet – det är mest praktiskt. Man fäller ner sätena, tar av bilbältet, tar av kläderna och drar upp benen, om det är så att det är dags för krystning, säger Maria Dahlberg till TT.

Kursdeltagarna utanför ABF:s lokal i Sollefteå.
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

"Man blir lugnare"

Samborna Sofia Byström och Daniel Arvidsson väntar sitt andra barn. De hoppas kunna undvika en bilfödsel, men om tiden inte skulle vara på deras sida den dag de måste bege sig till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall vill de vara förberedda.

– Den är viktig för att det ska bli lite tryggare efter vägen, om det händer något. Tanken är väl att det inte ska göra det men om det skulle göra det så vill jag veta vad man absolut inte får göra eller vad måste vi göra, säger Sofia Byström.


LOTTA GRÖNING: Åk hem till Sollefteå, Löfven


Daniel Arvidsson fyller i:

– Det är bra att få reda på vad vi ska göra nu och inte vid en eventuell förlossning. Man blir lite lugnare och kan ta det som det kommer i stället för att vara stressad o pressad, säger han.

Samborna Sofia Byström och Daniel Arvidsson väntar sitt andra barn.
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

20 mil till närmaste BB

Det var i oktober förra året som Västernorrlands landsting beslöt att lägga ner BB i Sollefteå för att kunna spara 15 miljoner kronor. När värkarna börjar för gravida i närområdet tvingas många därför åka upp till 20 mil för att nå närmaste förlossningsavdelning i Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Kristina Byström.
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Som ett svar på det beslöt ABF att anordna en kurs i bilförlossning, vilket fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

– Det kan så fort hända i bilen. Det tog väldigt kort innan flickan min kom så eftersom det här är andra barnet kan det ju gå ännu fortare då, men jag känner mig trygg och lugn i att man får lära sig, säger Kristina Byström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.