Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får de gamla fika med familjen – via Skype

Anders Tegnell betonar att en stor del av dödsfallen i Sverige kan härledas till att coronaviruset tagit sig in på flera äldreboenden.
Marie Rosengren, enhetschef på Tryggebo vård- och omsorgsboende i Hudiksvall.
Foto: Privat
Nu får de boende möjlighet att prata med anhöriga via videosamtal.
Foto: shutterstock

Inga besök på äldreboenden. 

Då fixade boendet så de äldre får möjlighet att prata med sina anhöriga via videosamtal. 

– Det ger känslan av att vara sedd och synlig, det lugnar alla, säger enhetschefen Marie Rosengren.

Precis som på alla andra äldreboenden i Sverige råder besöksförbud på Tryggebo vård- och omsorgsboende i Hudiksvall. 

Någonting som riskerar få de boende att känna sig isolerade. 

– När det blev besöksförbud gick mina tankar att det här kommer inte att gå bra, det kommer att vara jobbigt både för de boende och för deras anhöriga och det måste vi hitta lösning på, säger enhetschefen Marie Rosengren, någonting även P4 Gävleborg rapporterat om.

Boendet har i uppdrag av kommunen att testa olika tekniska lösningar och hade därför sedan tidigare ett gäng surfplattor till hands. Någonting som gav Marie Rosengren idén att ladda ner appen Skype, där man kan ha videosamtal

– Vi har en platta per avdelning som vi skaffat Skype-konton till och vi hjälper de boende att få i gång tekniken och bokar in tider. Anhöriga ringer personalen och säger ”hej jag skulle vilja prata med mamma när går det bra” så hittar man en tid, förklarar Marie Rosengren. 

”Jätteviktigt att få se varandra”

Ett initiativ som har uppskattats, menar hon, och sedan besöksförbudet införts upplever enhetschefen att ju mer tiden gått desto större blir behovet att se sina anhöriga i samtal.

– Det är jätteviktigt att få se varandra, prata och känna att man har kontakt. Det är precis lika viktigt för anhöriga som för boende att hålla kontakten med varandra. Det ger känslan av att vara sedd och synlig, det lugnar alla. 

Möjligheten till videosamtal kommer finnas kvar även efter besöksförbudet hävs, då personalen märkt att det uppskattas av flera anledningar. 

– Det här kommer vi ha kvar även efter besöksförbudet. För något vi också märker är att de som bor väldigt långt ifrån hör av sig mer så för dem är det en enkel sak att använda Skype, säger Marie Rosengren. 

Besöksförbud

Regeringen har beslutat att besöksförbud ska gälla på alla äldreboenden. Besöksförbudet gäller från 1 april till och med 30 juni 2020. Syftet är att förhindra spridning av covid-19.

Läs mer på SKR:s hemsida. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Så ska de gamla undvika smittan på äldreboendet  

Drabbas av besöksförbudet på äldreboenden: ”Är vid liv mot alla odds”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.