På boendet har de ofta aktivitetskvällar. Foto: PrivatPå boendet har de ofta aktivitetskvällar. Foto: Privat
På boendet har de ofta aktivitetskvällar.  Foto: Privat
Inneleksaker tillhör också. Foto: PrivatInneleksaker tillhör också. Foto: Privat
Inneleksaker tillhör också.  Foto: Privat
Lite nagelvård för de äldre. Foto: PrivatLite nagelvård för de äldre. Foto: Privat
Lite nagelvård för de äldre.  Foto: Privat

Här får de äldre njuta av pizza och bubbel

Publicerad

Först får de äldre äta pizza och skåla i mousserande vin – sen åker de på kryssning till Åland.

På äldreboendet i Sollentuna anstränger sig personalen för att de boende ska ha det bra.

– Bara för att det är ett äldreboende är det inte säkert att de äldre vill spela bingo varje torsdag. Man kan hitta på andra aktiviteter också, säger Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkällans äldreboende.

Om det går en bra film på kvällen dukar Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkällans äldreboende i Sollentuna, ett bord framför tv:n. Lite chips i en skål, en ny duk och kanske ett glas vin – mer behövs inte för att skapa en trevlig stämning för de äldre.

– Det enda man ser i tidningar och sånt är att äldre inte får göra något på hemmen och att de blir dåligt behandlade. Men det har jag aldrig sett på mitt jobb. De boende kan göra massor av aktiviteter, säger han.

Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkällans äldreboende i Sollentuna.Foto: Privat

 

LÄS MER: Raggarträffen på äldreboendet blev succé 

De äldre får åka på kryssning – och dricka vin

Häromveckan ordnade han en pizzakväll för de boende. Då beställde de hämtpizza från pizzerian runt hörnet i stället för den vanliga maten. Och för inte så länge sedan styrde de upp en barbershopkväll. Då fick männen på äldreboendet en professionell rakning. Kvinnorna fick i sin tur en helkväll med mousserande vin och chokladdoppade jordgubbar.

– De blir glada, de tycker ju att det är roligt. Det blir också mer gemenskap för de boende om man gör mycket aktiviteter, säger Christian Wallenborg.

En äldre kvinna får naglarna målade. Foto: Privat

LÄS MER: Äldreboendet dukade upp till lyxfrukost 

”Var så glada att de grät”

Han har jobbat inom äldreomsorgen i 16 år, På det privata äldreboendet Bergkällan har han hunnit vara i sex år nu. Under den tiden har aktiviteterna för de äldre bara blivit fler. 

För ett tag sedan styrde han till och med upp en kryssning till Åland för några av kvinnorna.

– Då fixade jag så att vi åkte till Eckerö med färdtjänsten tidigt på morgonen. Sen tog vi färjan över till Åland. Det var en heldagsutflykt. De var så glada att de grät efteråt. De var så glada över att vi fixade resan, säger han.

Aktivitetskväll med uppträdande. Foto: Privat

LÄS MER: Nu kan de äldre på Tallbacka njuta av solen 

Får önska sin drömaktivitet

Den senaste planen är att de boende ska få önska var sin drömaktivitet. Sen hoppas Christian och hans kolleger att de ska kunna uppfylla åtminstone ett par av önskningarna varje månad. 

– Det kan ju vara småsaker för oss, men det betyder jättemycket för dem. Det är de små sakerna som gör mycket. Det här kostar inte så mycket. När vi har pizzakvällar så är det ju i stället för deras vanliga mat. Det är egentligen bara när vi åker på längre utflykter som de får betala lite själva, säger Christian Wallenborg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag