Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här får de äldre njuta av pizza och bubbel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På boendet har de ofta aktivitetskvällar.
Foto: Privat
Inneleksaker tillhör också.
Foto: Privat
Lite nagelvård för de äldre.
Foto: Privat

Först får de äldre äta pizza och skåla i mousserande vin – sen åker de på kryssning till Åland.

På äldreboendet i Sollentuna anstränger sig personalen för att de boende ska ha det bra.

– Bara för att det är ett äldreboende är det inte säkert att de äldre vill spela bingo varje torsdag. Man kan hitta på andra aktiviteter också, säger Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkällans äldreboende.

Om det går en bra film på kvällen dukar Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkällans äldreboende i Sollentuna, ett bord framför tv:n. Lite chips i en skål, en ny duk och kanske ett glas vin – mer behövs inte för att skapa en trevlig stämning för de äldre.

– Det enda man ser i tidningar och sånt är att äldre inte får göra något på hemmen och att de blir dåligt behandlade. Men det har jag aldrig sett på mitt jobb. De boende kan göra massor av aktiviteter, säger han.

Christian Wallenborg, aktivitetsombud på Bergkällans äldreboende i Sollentuna.
Foto: Privat

LÄS MER: Raggarträffen på äldreboendet blev succé 

De äldre får åka på kryssning – och dricka vin

Häromveckan ordnade han en pizzakväll för de boende. Då beställde de hämtpizza från pizzerian runt hörnet i stället för den vanliga maten. Och för inte så länge sedan styrde de upp en barbershopkväll. Då fick männen på äldreboendet en professionell rakning. Kvinnorna fick i sin tur en helkväll med mousserande vin och chokladdoppade jordgubbar.

– De blir glada, de tycker ju att det är roligt. Det blir också mer gemenskap för de boende om man gör mycket aktiviteter, säger Christian Wallenborg.

En äldre kvinna får naglarna målade.
Foto: Privat

LÄS MER: Äldreboendet dukade upp till lyxfrukost 

”Var så glada att de grät”

Han har jobbat inom äldreomsorgen i 16 år, På det privata äldreboendet Bergkällan har han hunnit vara i sex år nu. Under den tiden har aktiviteterna för de äldre bara blivit fler. 

För ett tag sedan styrde han till och med upp en kryssning till Åland för några av kvinnorna.

– Då fixade jag så att vi åkte till Eckerö med färdtjänsten tidigt på morgonen. Sen tog vi färjan över till Åland. Det var en heldagsutflykt. De var så glada att de grät efteråt. De var så glada över att vi fixade resan, säger han.

Aktivitetskväll med uppträdande.
Foto: Privat

LÄS MER: Nu kan de äldre på Tallbacka njuta av solen 

Får önska sin drömaktivitet

Den senaste planen är att de boende ska få önska var sin drömaktivitet. Sen hoppas Christian och hans kolleger att de ska kunna uppfylla åtminstone ett par av önskningarna varje månad. 

– Det kan ju vara småsaker för oss, men det betyder jättemycket för dem. Det är de små sakerna som gör mycket. Det här kostar inte så mycket. När vi har pizzakvällar så är det ju i stället för deras vanliga mat. Det är egentligen bara när vi åker på längre utflykter som de får betala lite själva, säger Christian Wallenborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.