Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får de äldre fika hemma hos frivilliga

<p>"Det betyder väldigt mycket" säger Elvy Jidell (i mitten i blå kavaj) om fikaträffarna.<br></p>Foto: Privat
<p>Claudia Catalan har varit engagerad i äldreträffarna några månader. Här med Hertha Palmkron.<br></p>Foto: Privat
<p>Hertha Palmkron har varit med i föreningen Äldrekontakt i tre år.</p>Foto: Privat
<p>"Vi delar vardagen med dem", säger Claudia Catalan.</p>Foto: Privat
"Vi kan ses och prata om vad vi vill", berättar Elvy Jidell, 85.Foto: Privat

Varje månad anordnar föreningen Äldrekontakt fika och mys för 75-plussare runtom i landet.

En av dem som brukar kommer på en sådan träff är 85-åriga Elvy Jidell från Lidingö.

– Vi kan sitta där och prata och det har inte med politik att göra, inte religion. Utan där kan vi ses och prata om vad vi vill, säger Elvy Jidell, 85 som tidigare pratat med tidningen Mitt i Lidingö.

En söndag i månaden hämtas Hertha Palmkron, 86, från Lidingö upp av någon av föreningen Äldrekontakts frivilliga. Tillsammans med andra 75-plussare åker hon sedan till en så kallad fikavärd, en volontär som bjuder in till en mysig stund i sitt hem. Vid en sådan träff, som tidningen Mitt I Lidingö tidigare skrivit om, bjuds det på både kaffe och trevligt sällskap.

– Det betyder jättemycket för mig. Jag är rätt ensam och Äldrekontakt betyder att jag har det sociala kvar, och jag träffar folk. Det är olika människor som jag inte känner och det ger mig jättemycket, säger Hertha Palmkron.

Hon har varit med i föreningen i runt tre år. Varje månad är hon lika glad över att hon har fått möjlighet att vara med.

– Jag ser fram emot det, när vi går hem till familjen och de är jättetrevliga och fina. Jag tycker om det, det är bra att det har startat, säger hon.

Via Äldrekontakt får Elvy Jidell träffa unga och gamla.

"Vi kan ses och prata om vad vi vill", berättar Elvy Jidell, 85.Foto: Privat

Elvy, 85: "Det betyder väldigt mycket"

Även Elvy Jidell, 85, gillar Äldrekontakt. För några veckor sedan fick hon ett brev hem i brevlådan och sedan dess har hon varit med på ett flertal träffar.

– Det känns bra. Vi kommer ju hem till relativt unga människor som tar emot oss och förser oss med kaffe och lite olika, säger hon.

Efter att hennes man flyttade in på ett äldreboende så har hon känt sig ensam. Då är äldrekontakt bra, tycker hon.

– Det betyder väldigt mycket, säger Elvy Jidell.

Äldrekontakt finns i hela Sverige

Äldrekontakt finns på flera ställen i landet. Den som styr i Lidingö, där både Hertha Palmkron och Elvy Jidell bor, är Claudia Catalan, 47. Hon har varit engagerad i några månader och gillar sitt ideella arbete.

– Det är ju en fantastisk förening. Jag är med för att jag kan se hur de här äldre mår bra av att få komma ut och träffa andra. Det är så viktigt för dem, att inte bara sitta hemma. Jag blir bara glad av att få träffa dem, säger hon.

"Vi delar vardagen med dem", säger Claudia Catalan.Foto: Privat

Claudia Catalan brukar vara med vid träffarna. Där får hon och de gamla en chans att umgås och dela erfarenheter med varandra.

– De får skratta, vi delar vardagen med dem. De berättar om tandläkarbesök, frågar hur telefoner funkar. Vi är en länk till vardagen, berättar Claudia Catalan.

Johanna Åberg: ”Jag tycker om äldre”

Johanna Åberg, 45, är en av dem som två gånger om året bjuder på fika i sitt hem. Hon har varit engagerad i föreningen i drygt två år.

– Jag tycker om äldre och jag har inte så många äldre i min släkt. Så därför tycker jag om att ta hand om de andra, och jag tycker att det är roligt. Det känns viktigt att göra något för de andra, säger Johanna Åberg.

Hon tycker att det är bra att föreningen finns.

– För de här äldre så är det jättestort att få fika hos någon. Så de stora hjältarna är de som styr upp det här, min insats är verkligen det lilla, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.