Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får alla gratis mensskydd – blir första landet i världen

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen berättar mer om varför hon vill lufta frågan om gratis mensskydd till kvinnor.
Skottland, det första landet i världen som inför mensskydd
Foto: Shutterstock

I Skottland får numera alla kvinnor hämta bindor och tamponger kostnadsfritt – det gör landet till det första i världen som erbjuder gratis mensskydd, rapporterar BBC.

Nu är det fritt fram för kvinnor och hämta gratis mensskydd i Skottland. 

Sedan 2018 har det funnits fri tillgång till tamponger och bindor på universitet, skolor och yrkeshögskolor – men nu erbjuds det också till allmänheten, till exempel på fritidsgårdar och apotek. 

Satsningen beräknar kosta skattebetalarna 24 miljoner pund om året – närmare en kvarts miljard kronor. 

Det var parlamentsledamoten Monica Lennon som lade fram förslaget, och motiverade att ingen ska behöva oroa sig för hur de ska få tag på sin nästa tampong eller binda. 

Och enligt en undersökning från hjälporganisationen Plan International, är det 10 procent av flickorna i Storbritannien som någon gång inte haft råd med mensskydd, skriver BBC.

SE MER: 

Svensk skola ger gratis mensskydd till elever

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.