Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här fann hon en ny mening med livet

Susanne Janson försöker hitta ny mening i livet efter den ofattbara tragedin med döttrarna Eleonor och Josefin i Khao Lak. På barnhemmet i Muang Mai får hon chansen att hjälpa katastrofens offer.
PHUKET. Elenor, 14, och Josefin, 12, blev offer för flodvågorna i Khao Lak. Nu har deras mamma funnit en ny mening i livet - bland barnen på barnhemmet Muang Mai i Thailand.
- I Sverige hade jag blivit påmind om Elenor och Josefin hela tiden. Det här var det enda jag kunde göra, börja om på något nytt, säger Susanne Janson, 42.
Det är eftermiddag i Phuket. Barnen kommer hem till barnhemmet från skolan och den stora gräsmattan fylls av lek och skratt. Barnen väcktes sex i morse, sedan var det duschning, frukost, på med skoluniformerna och till skolan. Nu är det lek, läxläsning och mellanmål, i kväll blir det en stunds tv, lite bus och läggning. - Det är precis som i vilken familj som helst, och det är så vi vill ha det, berättar Susanne. Hon har varit här sedan i mars. Att vara kvar hemma i Stockholm kändes inte längre som ett alternativ efter flodvågskatastrofen. - Där ska Elenor och Josefin vara. Bara att tänka tanken på att till exempel gå förbi deras skola känns jobbig.

Fina minnen från julen

Här i Thailand fanns lugnet och vänligheten, och de fina minnena från hennes egen semester med döttrarna julen 2003. Förra julen reste Elenor och Josefin tillsammans med sin pappa och hans familj. När det blev tyst efter tsunamin kunde Susanne först inte tro att hennes döttrar var borta.

Kunde inte hitta dem

- Jag bestämde mig för att åka ner och leta efter dem, och jag var säker på att jag skulle hitta dem på något sjukhus någonstans och ta med dem hem. Men hon hittade dem inte. Susanne och hennes sambo Hans bestämde sig snart för att flytta till Thailand. Under sökandet efter Elenor och Josefin hade de av en slump kommit i kontakt med det svensk-thailändska paret Maria och Narin Florén, som byggde upp barnhemmet efter tsunamin. Susanne lämnade jobbet som projektledare på en reklambyrå, och de gav sig i väg för att arbeta som volontärer på Muang Mai.

Barn som drabbats av tsunamin

- Det har aldrig känts jobbigt att vara i Thailand, inte för en sekund. Däremot har det känts jobbigt att vara, att leva, så ibland har jag velat fly. Men det är nog mer ifrån mig själv. Här på barnhemmet bor både barn som drabbades av tsunamin och andra barn som kommer från fattiga familjer.

"Vi lever för stunden"

Just nu bor 27 barn på barnhemmet, och tio anhöriga. - Vi vill hålla ihop familjer, inte splittra dem. Därför är det en del som har sin mamma här, eller någon annan familjemedlem. Flera av de anhöriga jobbar också på barnhemmet, tillsammans med andra thailändare och svenska volontärer. Allting drivs enbart med hjälp av donatorer, fyra större givare och mängder av privatpersoner och mindre företag som vill hjälpa till. - Det är fantastiskt vad många generösa, varma människor det finns, säger Susanne. Hur länge hon blir kvar vet hon inte. - Vi lever för stunden. Jag vet inte alls hur något blir i framtiden. - Just nu vill jag vara här. Här kan jag också ibland, för en stund, få glömma bort hur livet borde ha fått se ut.