I tio minuter stod Robie Sjögren och hans kompis kvar på Bråvallafältet i Norrköping och tittade på fenomenet. "Det var ascoolt. Jag tänkte att 'det här kommer jag aldrig se igen'", säger Robie Sjögren. Foto: LäsarbildI tio minuter stod Robie Sjögren och hans kompis kvar på Bråvallafältet i Norrköping och tittade på fenomenet. "Det var ascoolt. Jag tänkte att 'det här kommer jag aldrig se igen'", säger Robie Sjögren. Foto: Läsarbild

I tio minuter stod Robie Sjögren och hans kompis kvar på Bråvallafältet i Norrköping och tittade på fenomenet. "Det var ascoolt. Jag tänkte att 'det här kommer jag aldrig se igen'", säger Robie Sjögren.

 Foto: Läsarbild
Ljusfenomenet syntes även i Mölnlycke. Foto: LäsarbildLjusfenomenet syntes även i Mölnlycke. Foto: Läsarbild
Ljusfenomenet syntes även i Mölnlycke. Foto: Läsarbild
Robie Sjögren i Norrköping säger att ljusfenomenet var det sjukaste han sett. Foto: PrivatRobie Sjögren i Norrköping säger att ljusfenomenet var det sjukaste han sett. Foto: Privat
Robie Sjögren i Norrköping säger att ljusfenomenet var det sjukaste han sett. Foto: Privat

Här fångas tre solar på bild – samtidigt

Publicerad

Har du sett tre solar på himlen de senaste två dagarna?

Då har du haft tur – väderfenomenet halo med bisolar har varit ovanligt starkt.

– Det är det sjukaste jag sett, säger Robie Sjögren, 25.

Flera personer har de under tisdagen och onsdagen skickat in bilder till Expressen på ett speciellt solfenomen på himlen.

Tre starka, ibland jämnstora solar har synts på en linje bredvid varandra, med en så kallad halo runtom.

En av de uppmärksamma var Robie Sjögren, 25.

– Vi såg som ett solstreck genom skogen. Så vi åkte ut till ett fält för att se vad det var, och det var verkligen värt det. Det är det sjukaste jag sett, säger han.

I tio minuter stod Robie Sjögren och hans kompis kvar på Bråvallafältet i Norrköping och tittade på fenomenet.

– Det var ascoolt. Jag tänkte att "det här kommer jag aldrig se igen".

Förklarar väderfenomenet

Och även om halofenomenet i sig är rätt vanligt, så framträder det sällan så tydligt som det gjorde för Robie Sjögren i Norrköping.

Det säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.

– Det är en fantastisk bild, säger han. Det är en halo med så kallade bisolar som uppträder på sidan, fantastiskt vackert. Det är för att solstrålarna bryts i små iskristaller. Det kan förekomma i tunna höga moln, men i det här fallet är det troligtvis i frostdimma.

Speciellt verkar fenomenet ha synts i Göteborgsområdet och i Östergötland de senaste dagarna, i alla fall enligt de läsarbilder som skickats in.

Att det syns så bra nu kan dels bero på att det är riktigt kallt och fuktigt i vissa delar av Sverige.

Fem planeter syns

Som om det inte räckte med magnifika vyer så finns dessutom möjligheten att se fem planeter samtidigt den kommande månaden.

Men störst chans finns under sista veckan i januari och första veckan i februari.

Då ska det nämligen gå att se alla fem synliga planeter - till och med utan teleskop, även om det så klart underlättar att använda ett sådant, enligt bland annat Washington Post.

De fem planeter som syns är Jupiter, Mars, Saturnus, Venus and Merkurius. Och senast de alla framträdde för jordens ögon var för ett decennium sedan.

– Stora delar av landet har klart väder natten torsdag, och natten till fredag finns stora chanser till klar väderlek i hela Sverige förutom i nordligaste Norrland och på Västkusten, säger Johan Groth och fortsätter:

– Så passa på de kommande nätterna, det är störst chans då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag