Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här fångas misstänkta självmordsbombaren på film

Här ses den misstänkte mannen gå mot kyrkan.Foto: CNN
Foto: CNN
Foto: CNN

På en övervakningsfilm syns en man lugnt passera över ett litet torg med ryggsäck på ryggen i staden Negombo i Sri Lanka.

Nu misstänker polisen att det är samma man som en stund senare utlöste en bomb i en kyrka som dödade 110 människor. 

Samtidigt skriver lokala medier att polisen söker efter en lastbil som misstänks innehålla sprängmedel, skriver News first.

De sex första attackerna, mot tre hotell och tre kyrkor, i Sri Lanka utfärdades av sju självmordsbombare sa kriminaltekniker efter att de undersökt de misstänktas kroppar. 

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet men misstankar har riktats mot det militanta islamistiska nätverket Nationella Throwheed Jamaath. 

I landet pågår alltjämt jakten på de som utförde attacken där minst 321 människor miste livet och cirka 500 personer skadades. Hittills har ett 40-tal personer gripits, misstänkta för att vara inblandade i dåden. 

Nu tros en av självmordsbombarna ha fångats på en övervakningskamera utanför kyrkan St. Sebastian i Negombo, norr om huvudstaden Colombo. Där dog 110 personer efter att en bomb exploderat under en gudstjänst. 

”En radikal islamistisk grupp”

På filmen syns den misstänkte mannen komma gåendes över vad som ser ut att vara ett litet torg. I förd en ljusblå pikétröja och med en ryggsäck på ryggen går han lugnt och sansat. I nästa filmsekvens syns mannen gå in i kyrkan, där bänkraderna är fullsatta, skriver Sky News.

På ett annat klipp ses mannen passera en liten flicka och en man, och då rör han snabbt vid flickan innan han fortsätter framåt. Sedan ses han ta sin hand upp mot kragen eller hakan.

Filmen slutar bara en kort stund innan det exploderade i kyrkan. 

Den misstänkta mannen rör snabbt vid den lilla flickan. Foto: CNN

Lastbil misstänks innehålla sprängmedel

Samtidigt rapporterar lokala medier om att polisen söker efter flera fordon. Det ska vara tre motorcyklar och en cab. Dessutom söker de efter en van och en lastbil som misstänks innehålla sprängmedel.

Terrorforskaren Hans Brun säger så här till Expressen TV om den grupp som pekas ut av myndigheterna, enligt preliminära uppgifter:

– Det är en radikal islamistisk grupp som är ganska obskyr. Den var inte känd i bredare kretsar och har väl mest förknippats med skadegörelse på buddistiska statyer.

Hans Brun är dock tveksam till att gruppen ska ha klarat av att genomföra attackerna utan hjälp. 

– Jag tvivlar på att de har den kapaciteten. Frågan är om de fått hjälp och stöd utifrån, från ett mer professionellt nätverk, säger han.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.