Här erkänner Dan Eliasson misstagen

FEST - TROTS ALLT. I går hade Försäkringskassan personalfest. Generaldirektör Dan Eliasson hälsade sina anställda välkomna och tog tjuren vid hornen. "Det här beror på allvarliga fel som centrala befattningshavare har gjort", sa Eliasson.
Foto: Tommy Pedersen

Här erkänner Dan Eliasson ledningens misstag - inför sin personal.

Nu ska Försäkringskassan, efter Expressens avslöjanden, riva upp utredningen av den tidigare kommunikationsdirektören Jonas Lindgrens agerande.

- Vi har haft ett par riktigt jobbiga dagar, kanske till och med en vecka, säger Dan Eliasson.

Champagneglasen står på rad vid ingången till Försäkringskassans nya huvudkontor vid Telefonplan i Stockholm, och flera personer håller på att installera musik- och ljusanläggningar i olika rum.

Det är officiell invigning av de nya lokalerna, därefter fest för personalen. "Walk in dance out" står det på de upptejpade anslagen.

Men det har knappast varit någon partystämning på myndigheten de senaste dagarna. Expressens avslöjanden har visat att flera höga chefer gjort sig skyldiga till allvarliga misstag.

"Elefanten i rummet"

Generaldirektör Dan Eliasson tog upp frågan i samband med att han hälsade sina anställda välkomna:

- Vad roligt att se er här allihopa. Jag tänkte börja lite grann med elefanten i rummet, det är lika bra att prata om den. Vi har haft ett par riktigt jobbiga dagar, kanske till och med en vecka, det går inte att komma ifrån. Det här beror på allvarliga fel som centrala befattningshavare har gjort hos oss. Man ska komma ihåg att det är det som är grunden för skriverierna - det är inte mycket att orda om.

I går rapporterade Expressen om nya jävsmisstankar i samband med den interna utredningen av Jonas Lindgren. I artikeln beskrivs hur HR-chefen Lars-Åke Brattlund "på papperet" klev in som chef för Lindgrens flickvän, för att Lindgren skulle slippa skriva under hennes avtal. Samtidigt var det Brattlund som nu i veckan rekommenderade att ärendet skulle läggas ned.

Nu medger Dan Eliasson att fel begåtts i samband med utredningen, och att man därför kommer göra om utredningen.

- Rättschefen kommer, med de personer som han anser lämpliga, att se över den här frågan en gång till. Allvarliga misstag har begåtts, säger Dan Eliasson.

Fick krypa till korset

Uttalandet kommer en knapp vecka efter att generaldirektören kallade Expressens avslöjanden "lätt parodiska" i sitt veckobrev till sina anställda. Sex dagar senare hade ledningen ändrat uppfattning - och övervägde till och med att ställa in den länge planerade invigningsfesten.

- Vi hade en diskussion, ska man verkligen ha fest då eller ska man stänga ner det här. Vi kom fram till att det kanske är precis vid ett sådant här tillfälle som personalen behöver en fest, säger Dan Eliasson.


Härvan kring F-kassan - dag för dag

26/3: Försäkringsdirektör Dani Razmgah befordrades - trots att han anställt sin sons sambo och försökt ordna jobb till hustrun. Razmgah hävdade själv att han bara velat avlasta sin överansträngda personal.

27/3: Kommunikationsdirektör Jonas Lindgren utsåg sin flickvän till chef och höjde hennes lön. Efter en USA-resa godkände Lindgren att hon fick betalt fast att hon varit ledig. Generaldirektör Dan Eliasson: "Jag borde kanske ha ställt någon kontrollfråga".

28/3: Uppgifter visar  att Dan Eliasson inte agerat - trots att han känt till jävförhållandet mellan Lindgren och dennes flickvän. Eliasson själv menar att han fortfarande väntar på att en internutredning ska presenteras.

29/3: Sex internutredare kritiserar generaldirektör Dan Eliassons version av Jonas Lindgren. "Vi fick order om att allt skulle avslutas", säger en talesperson för gruppen. Eliasson vill inte kommentera.

30/3: Ilskan sprider sig bland Försäkringskassans anställda. "Det är skillnad på folk och fä", säger en 60-årig kvinna som sparkats efter att hon gjort registerslagningar på anhöriga.

1/4: Jonas Lindgren säger upp sig. "Orimligt och ovärdigt", säger han och anklagar före detta kolleger för att ha agerat domare. En ny IT-tjänst som beställts av Lindgren har inte upphandlats korrekt.

2/4: "Vem kan ha läckt?", frågade säkerhetsstabens chef Torgny Collin personalen, vilket Expressen kunde avslöja genom en hemlig inspelning.

3/4: En ny misstanke om jäv avslöjas då Expressen kan berätta att HR-chefen Lars-Åke Brattlund klivit in som chef "på papperet" för Jonas Lindgrens sambo, samtidigt som han gjort bedömningen att utredningen mot Lindgren bör läggas ned.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.