Här erkände han mordet på Olof Palme

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här, vid ett bord på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm, påstod Christer Pettersson att han sköt Olof Palme – och berättade hur det ska ha gått till.
Foto: Mikael Sjöberg
Nya uppgifter har de senaste dagarna kommit fram om mordet på statsminister Olof Palme för 29 år sedan. På bilden syns Christer Pettersson, som erkände mordet på Palme, tillsammans med Expressens reporter Tommy Schönstedt.
Foto: Nils Petter Nilsson
Skådespelaren och radioprofilen Gert Fylking var – fram till Christer Petterssons död 2004 – en av Petterssons vänner. En av beröringspunkterna var att Fylkings far var rektor i den skola i Solna där Pettersson gick.
Foto: Mikael Sjöberg
Fylking säger: "Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme."
Foto: Urban Brådhe
Fylkings och Petterssons sista möte, som nu Fylking väljer att berätta om, skedde på en känd restaurang på Skeppsbron i Stockholm.
Foto: Jonas Lemberg
Vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan sköts Olof Palme till döds för 29 år sen, 1986.
Foto: Jacob Forsell
1 / 7

Nya uppgifter har de senaste dagarna kommit fram om mordet på statsminister Olof Palme för 29 år sedan.

Här, vid ett bord på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm, påstod Christer Pettersson att han sköt Olof Palme - och berättade hur det ska ha gått till.

- Det var vårt sista möte innan Christer dog, säger skådespelaren och radioprofilen Gert Fylking, 69, för Expressen.

Gert Fylking, till vardags radiopratare på Rix Morronzoo, har medverkat i ett 20-tal filmer och tv-serier.

Han var också - fram till Christer Petterssons död 2004 - en av Petterssons vänner. En av beröringspunkterna var att Fylkings far var rektor i den skola i Solna där Pettersson gick.

Deras sista möte, som nu Fylking väljer att berätta om, skedde på en känd restaurang på Skeppsbron i Stockholm.

Fylking säger:

- Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme.


LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

Pratade om mordet på Olof Palme

- Sista gången som vi träffades var på vårkanten 2004. Vi käkade lunch på Zum Franziskaner på Skeppsbron, vilket vi brukade göra lite då och då. Då berättade han att han var döende, han var väldigt sjuk. Och som alltid pratade vi om Palmemordet.

- Jag tyckte att han skulle erkänna för polisen att det var han som sköt Olof Palme, men Christer sa, att "det förstår du väl att jag kan inte göra det och säga inför mina systrar att det var jag som sköt Olof Palme."

Gert Fylking säger också:

- Både jag och Lars Lidberg (professor i rättspsykiatri, avliden sedan tio år; reds anm) tyckte samma sak, att Christer Pettersson borde erkänna mordet för polisen. Lidberg tog hand om Christer Pettersson och undersökte honom, han var nästan som Petterssons livmedikus. Jag var hemma hos Lidberg flera gånger och han var också införstådd i att det var Christer som var mördaren, hävdar Fylking.

- Men Lidberg hade i egenskap av hans psykiater tystnadsplikt och kunde inte föra uppgifterna vidare. Christer Pettersson och jag var, i våra resonemang, helt på det klara med vad som hade hänt.


LÄS MER: 5 saker alla under 30 borde veta om Olof Palme

Kromad Smith & Wesson

Berättade han någonsin om varför han sköt Olof Palme?

- Ja, det handlade ju om den så kallade bombmannen Lars Tingström, som hade föresatt sig att mörda statsministern och kungen. Christer Pettersson var ju Tingströms förlängda arm, säger Gert Fylking.

Bakgrund:

Lars Tingström, kallad "Bombmannen" (1934-1993), dömdes 1984 till livstids fängelse för två uppmärksammade bombdåd.

Tingström, som var hatisk mot samhället, hamnade på Kumlaanstalten - där också Christer Pettersson satt. De blev vänner. Advokat Pelle Svensson, som företrädde "Bombmannen", uppgav vid Tingströms död att han lämnat efter sig ett testamente där det stod att Christer Pettersson nu hade fått uppgiften att hämnas samhället.

Berättade hur mordet på Olof Palme gick till

Gert Fylking berättar:

- Christer Pettersson berättade flera gånger om hur mordet gick till. Knarklangaren Sigge Cedergren (avliden) var förbannad på Christer Pettersson. De satt i bilen och Cedergren sa, på hösten före mordet, att "du måste lämna tillbaka min revolver." Det var en stor, kromad Smith & Wesson. Pettersson hade puffran, men jag har ingen aning om han ständigt och jämt gick omkring med den.


LÄS MER: Historien om Olof Palme – personen, politiken och passionen

"Ögonblicket gör tjuven"

- På mordkvällen skulle Pettersson träffa Cedergren på spelklubben Oxen, där han skulle få tjack (knark) av Cedergren. Han väntade och väntade, men Cedergren kom inte, så Pettersson gick ned till biografen Grand för att ringa från en telefonautomat. Där såg han Palme gå in på biografen, och ögonblicken gör ju tjuven. Sedan väntade han utanför Grand.

Vad gjorde Pettersson efter mordet?

- Han sprang uppför trapporna på Tunnelgatan, sedan sprang han till vänster och gömde sig på kyrkogården och gick så småningom ned till Birger Jarlsgatan. Vapnet dumpade han sedan hemma hos Cedergren, säger Fylking.

"Han mördade Olof Palme"

Varför vill du berätta?

- Alla vet ju att det var Christer Pettersson som mördade Olof Palme. Polisiärt är fallet avslutat, då är det lika bra att berätta vad jag kommer ihåg från vårt möte.

Gert Fylkings berättelse får stöd av den pensionerade Palmespanaren Thure Nässén:

- Jag känner till att Christer Pettersson vid tidigare tillfällen har berättat om mordet för Gert Fylking.

"Ni är inne på rätt spår"

- När Expressen nu skriver den här historien är ni inne på rätt spår. Vapnet - en Smith & Wesson Magnum - som vi tror att Pettersson använde, stals hemma hos filmaren och fotografen Arne Sucksdorff. Och så småningom hamnade vapnet hos Cedergren.

- Jag tror att Christer Pettersson talade sanning när han berättade för Fylking. Varför skulle han ljuga om det?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.