Här, vid ett bord på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm, påstod Christer Pettersson att han sköt Olof Palme – och berättade hur det ska ha gått till. Foto: Mikael SjöbergHär, vid ett bord på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm, påstod Christer Pettersson att han sköt Olof Palme – och berättade hur det ska ha gått till. Foto: Mikael Sjöberg
Här, vid ett bord på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm, påstod Christer Pettersson att han sköt Olof Palme – och berättade hur det ska ha gått till. Foto: Mikael Sjöberg
Nya uppgifter har de senaste dagarna kommit fram om mordet på statsminister Olof Palme för 29 år sedan. På bilden syns Christer Pettersson, som erkände mordet på Palme, tillsammans med Expressens reporter Tommy Schönstedt. Foto: Nils Petter NilssonNya uppgifter har de senaste dagarna kommit fram om mordet på statsminister Olof Palme för 29 år sedan. På bilden syns Christer Pettersson, som erkände mordet på Palme, tillsammans med Expressens reporter Tommy Schönstedt. Foto: Nils Petter Nilsson
Nya uppgifter har de senaste dagarna kommit fram om mordet på statsminister Olof Palme för 29 år sedan. På bilden syns Christer Pettersson, som erkände mordet på Palme, tillsammans med Expressens reporter Tommy Schönstedt. Foto: Nils Petter Nilsson
Skådespelaren och radioprofilen Gert Fylking var – fram till Christer Petterssons död 2004 – en av Petterssons vänner. En av beröringspunkterna var att Fylkings far var rektor i den skola i Solna där Pettersson gick. Foto: Mikael SjöbergSkådespelaren och radioprofilen Gert Fylking var – fram till Christer Petterssons död 2004 – en av Petterssons vänner. En av beröringspunkterna var att Fylkings far var rektor i den skola i Solna där Pettersson gick. Foto: Mikael Sjöberg
Skådespelaren och radioprofilen Gert Fylking var – fram till Christer Petterssons död 2004 – en av Petterssons vänner. En av beröringspunkterna var att Fylkings far var rektor i den skola i Solna där Pettersson gick. Foto: Mikael Sjöberg
Fylking säger: "Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme." Foto: Urban BrådheFylking säger: "Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme." Foto: Urban Brådhe
Fylking säger: "Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme." Foto: Urban Brådhe
Fylkings och Petterssons sista möte, som nu Fylking väljer att berätta om, skedde på en känd restaurang på Skeppsbron i Stockholm. Foto: Jonas LembergFylkings och Petterssons sista möte, som nu Fylking väljer att berätta om, skedde på en känd restaurang på Skeppsbron i Stockholm. Foto: Jonas Lemberg
Fylkings och Petterssons sista möte, som nu Fylking väljer att berätta om, skedde på en känd restaurang på Skeppsbron i Stockholm. Foto: Jonas Lemberg
Vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan sköts Olof Palme till döds för 29 år sen, 1986. Foto: Jacob ForsellVid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan sköts Olof Palme till döds för 29 år sen, 1986. Foto: Jacob Forsell
Vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan sköts Olof Palme till döds för 29 år sen, 1986. Foto: Jacob Forsell

Här erkände han mordet på Olof Palme

Publicerad

Nya uppgifter har de senaste dagarna kommit fram om mordet på statsminister Olof Palme för 29 år sedan.

Här, vid ett bord på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm, påstod Christer Pettersson att han sköt Olof Palme - och berättade hur det ska ha gått till.

- Det var vårt sista möte innan Christer dog, säger skådespelaren och radioprofilen Gert Fylking, 69, för Expressen.

Gert Fylking, till vardags radiopratare på Rix Morronzoo, har medverkat i ett 20-tal filmer och tv-serier.

Han var också - fram till Christer Petterssons död 2004 - en av Petterssons vänner. En av beröringspunkterna var att Fylkings far var rektor i den skola i Solna där Pettersson gick.

Deras sista möte, som nu Fylking väljer att berätta om, skedde på en känd restaurang på Skeppsbron i Stockholm.

Fylking säger:

- Christer Pettersson berättade för mig vid flera tillfällen om att det var han som sköt Olof Palme.

 

LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

Pratade om mordet på Olof Palme

- Sista gången som vi träffades var på vårkanten 2004. Vi käkade lunch på Zum Franziskaner på Skeppsbron, vilket vi brukade göra lite då och då. Då berättade han att han var döende, han var väldigt sjuk. Och som alltid pratade vi om Palmemordet.

- Jag tyckte att han skulle erkänna för polisen att det var han som sköt Olof Palme, men Christer sa, att "det förstår du väl att jag kan inte göra det och säga inför mina systrar att det var jag som sköt Olof Palme."

Gert Fylking säger också:

- Både jag och Lars Lidberg (professor i rättspsykiatri, avliden sedan tio år; reds anm) tyckte samma sak, att Christer Pettersson borde erkänna mordet för polisen. Lidberg tog hand om Christer Pettersson och undersökte honom, han var nästan som Petterssons livmedikus. Jag var hemma hos Lidberg flera gånger och han var också införstådd i att det var Christer som var mördaren, hävdar Fylking.

- Men Lidberg hade i egenskap av hans psykiater tystnadsplikt och kunde inte föra uppgifterna vidare. Christer Pettersson och jag var, i våra resonemang, helt på det klara med vad som hade hänt.

 

LÄS MER: 5 saker alla under 30 borde veta om Olof Palme

Kromad Smith & Wesson

Berättade han någonsin om varför han sköt Olof Palme?

- Ja, det handlade ju om den så kallade bombmannen Lars Tingström, som hade föresatt sig att mörda statsministern och kungen. Christer Pettersson var ju Tingströms förlängda arm, säger Gert Fylking.

Bakgrund:

Lars Tingström, kallad "Bombmannen" (1934-1993), dömdes 1984 till livstids fängelse för två uppmärksammade bombdåd.

Tingström, som var hatisk mot samhället, hamnade på Kumlaanstalten - där också Christer Pettersson satt. De blev vänner. Advokat Pelle Svensson, som företrädde "Bombmannen", uppgav vid Tingströms död att han lämnat efter sig ett testamente där det stod att Christer Pettersson nu hade fått uppgiften att hämnas samhället.

Berättade hur mordet på Olof Palme gick till

Gert Fylking berättar:

- Christer Pettersson berättade flera gånger om hur mordet gick till. Knarklangaren Sigge Cedergren (avliden) var förbannad på Christer Pettersson. De satt i bilen och Cedergren sa, på hösten före mordet, att "du måste lämna tillbaka min revolver." Det var en stor, kromad Smith & Wesson. Pettersson hade puffran, men jag har ingen aning om han ständigt och jämt gick omkring med den.

 

LÄS MER: Historien om Olof Palme – personen, politiken och passionen

"Ögonblicket gör tjuven"

- På mordkvällen skulle Pettersson träffa Cedergren på spelklubben Oxen, där han skulle få tjack (knark) av Cedergren. Han väntade och väntade, men Cedergren kom inte, så Pettersson gick ned till biografen Grand för att ringa från en telefonautomat. Där såg han Palme gå in på biografen, och ögonblicken gör ju tjuven. Sedan väntade han utanför Grand.

Vad gjorde Pettersson efter mordet?

- Han sprang uppför trapporna på Tunnelgatan, sedan sprang han till vänster och gömde sig på kyrkogården och gick så småningom ned till Birger Jarlsgatan. Vapnet dumpade han sedan hemma hos Cedergren, säger Fylking.

"Han mördade Olof Palme"

Varför vill du berätta?

- Alla vet ju att det var Christer Pettersson som mördade Olof Palme. Polisiärt är fallet avslutat, då är det lika bra att berätta vad jag kommer ihåg från vårt möte.

Gert Fylkings berättelse får stöd av den pensionerade Palmespanaren Thure Nässén:

- Jag känner till att Christer Pettersson vid tidigare tillfällen har berättat om mordet för Gert Fylking.

"Ni är inne på rätt spår"

- När Expressen nu skriver den här historien är ni inne på rätt spår. Vapnet - en Smith & Wesson Magnum - som vi tror att Pettersson använde, stals hemma hos filmaren och fotografen Arne Sucksdorff. Och så småningom hamnade vapnet hos Cedergren.

- Jag tror att Christer Pettersson talade sanning när han berättade för Fylking. Varför skulle han ljuga om det?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag