Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har du ett nyhetstips eller bilder?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Vill du dela med dig av information, bilder eller filmer? Så här enkelt skickar du dina tips till Expressen.

Du når oss direkt via krypterade gratisappar som Signal och WhatsApp, på Facebook eller via mejl och sms, telefon eller post. Vi betalar för nyhetsbilder och tips efter överenskommelse.

Din rätt att vara anonym är skyddad i lag.

Vill du skicka ett nyhetstips till Expressens redaktion via din mobiltelefon?

SMS:a till nummer 0790- 643 643.


Har du tagit en bra bild eller video som du vill skicka till Expressen?

 MMS:a den till nummer: 0790-643 643.


Har du ett nyhetstips, bilder eller video som du vill mejla?

 Skicka till tipsa@expressen.se 


Du kan också ringa oss. Expressens redaktion är alltid bemannad, 24 timmar om dygnet, 365 dagar per år.

Ring Expressens tipslinje: 020-22 22 20 eller till Expressens växel på nummer 08-738 30 00.

Bor du i Sydsverige och har nyhetstips till oss, kan du ringa redaktionen hos vår sydsvenska edition Kvällsposten i Malmö. Du ringer: 040-602 01 00.


Bor du i Västsverige kan du i stället ringa vår västsvenska edition GT i Göteborg. Du når dem på: 031-725 90 00.


WhatsApp är en gratisapp för krypterade textmeddelanden, bilder och video.

Du kan också använda den för att ringa upp Expressens redaktion och du får då tala direkt med en av våra erfarna nyhetschefer. WhatsApp ägs av Facebook och sparar en del användaruppgifter.

Här är Expressens mobilnummer där du når oss på WhatsApp: 0736339623.


Ladda ner WhatsApp från Appstore och Google Play.


På Facebook når du vår redaktionen dygnet runt med nyhetstips.

Expressen är störst av de svenska medierna på den största sociala medier-plattformen, Facebook. Hitta oss på www.facebook.com/expressen. Välj "Meddelande" och skriv ditt tips.

Våra redaktörer tar emot dina uppgifter, det syns inte för övriga användare.


Har du fotoappen Instagram är det bara att söka upp Expressens officiella konto.

Skicka ditt tips, din bild eller video genom att gå in på Expressens profil och skicka ett direktmeddelande. Den funktionen hittar du vid de tre punkterna uppe i högra hörnet.

Ladda ner Instagram från Appstore och Google Play.


Signal är en app där du kommunicerar säkert och krypterat.

Du kan skicka textmeddelanden, bilder och filmer. Du kan ringa om du vill prata direkt med en av våra erfarna nyhetschefer. Inga användaruppgifter eller innehåll i meddelanden sparas av Signal.

Expressens mobilnummer på Signal: 0736339623.

Ladda ner Signal från Appstore och Google Play.


Vill du skicka ditt nyhetstips, eller kanske bilder och dokument, till Expressen med vanlig post?

Vår adress är Expressen, 105 16 Stockholm. Märk kuvertet "Nyhetsredaktionen".



Nyhetsbilder ersätts alltid

 När du skickar in en bild eller video ger du oss tillåtelse till publicering (med arvodering enligt BLF-TU avtalet, dagstidningsavtalet), i annat fall måste detta framgå i ditt mejl eller MMS. I ett nyhetsintensivt läge kan vi alltså komma att publicera materialet innan vi talat med dig, men nämnda ersättning utgår givetvis ändå.

Vi ersätter alltid publicerade nyhetsbilder. Ersättning utgår dock normalt inte vid återpublicering av redan använda bilder. Detsamma gäller för bilder inskickade i liverapporteringar och chattar. 

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU TAR DINA BILDER

VAR INTE I VÄGEN
Om det är en dramatisk situation, tänk på att inte vara i vägen för räddningspersonal. Tänk också på den personliga integriteten. Du är först och främst medmänniska, sen fotograf!


UPPTRÄD ETISKT, RESPEKTERA LAGEN

Precis som alla stora medier tar Expressen emot tips, bilder och filmer. Det material vi får in genomgår en kritisk nyhetsvärdering. I bedömningen ingår innehållet i bilderna och uppgifterna, men också huruvida du uppträtt etiskt och inom lagens gränser.


NYHETSBILDER ÄR FÄRSKVARA
För Expressens upplaga på webben, Expressen.se, handlar det om minuter. Skicka in din bild direkt, när den är färsk. För Expressen i tryck handlar det också om snabba ryck, speciellt om du tar bilden på kvällen.

BILDEN TALAR FÖR SIG SJÄLV
En bra läsarbild behöver inte nödvändigtvis vara en ren nyhetsbild. En rolig situation, en märklighet, något udda. Tänk på vad du själv skulle vilja se i tidningen.

TA FLER BILDER
Om det inte är en känslig situation, försök att gå nära motivet. Men tänk alltid på att visa hänsyn. Lika viktigt kan vara att komplettera med översiktsbilder, så betraktaren kan orientera sig i situationen. Helt enkelt, ta fler bilder av samma händelseförlopp.

SITUATIONEN ÄR VIKTIGAST
Har du inte kameran till hands, använd mobiltelefonen. Även om den inte ger samma bildkvalitet, så fångar du situationen.


SÅ JOBBAR EXPRESSEN MED NYHETSBILDER

Att rapportera om nyheter är viktigt – och bilden är en självklar del av nyhetsbevakningen. Expressen rapporterar dagligen om olyckor, brott och andra dramatiska händelser. Och vi uppmanar alla våra läsare och tittare att bidra med läsarbilder. Därför är det viktigt att bilderna tas på rätt sätt.

Expressen följer de pressetiska reglerna där det stadgas: "Visa alltid brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn."

Vår interna kvalitetspolicy understryker vikten av att ta hänsyn i samband med fotografering. Vidare står det bland annat så här i Expressens kvalitetspolicy: "Vid olycksfall fotograferar du om möjligt på avstånd av hänsyn till de skadade och räddningspersonal. Tänk på att ditt arbete med kameran kan uppfattas som provocerande av de inblandade. Arbeta med respekt, värdighet och empati på olycksplatser."

När bilden väl är tagen återstår ett redaktörsarbete på redaktionen, där vi noga överväger vilka bilder som publiceras och vad som ska visas och inte. Vi är oerhört restriktiva med att visa bilder på skadade eller avlidna personer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.