Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera döda efter rysk attack mot tv-tornet i Kiev

Tv-tornet beskjutet: ”Vill stoppa informationen”.
Konvojen som nu finns i Kievs utkanter är över sex mil lång.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES / EPA / TT
Röken stiger mot skyn där konvojen drar fram.
Foto: Maxar Technologies/ AP/ TT
Bilder från strider i Charkiv.
Foto: MARIENKO ANDREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Trupper vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Zelenskyj.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Striderna i Ukraina fortsätter.

En raket har slagit ner vid en myndighetsbyggnad i Charkiv – och fem personer uppges ha dött när tv-tornet i Kiev besköts efter att Ryssland varnat för precisionsattacker.

Samtidigt kommer nya uppgifter om att den ryska jättekonvoj som närmar sig huvudstaden har sinkats efter att ha mött ukrainskt motstånd – och lider brist på mat och drivmedel.


Vill du få allt det senaste om Rysslands invasion i Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Sent på tisdagseftermiddagen kom rapporter om att ryska styrkor beskjutit tv-tornet i Ukrainas huvudstad Kiev. Flera tv-kanalers sändningar avbröts, enligt Kyiv Independent.

Attacken har krävt fem dödsoffer, rapporterar AFP med hänvisning till ukrainska myndighetskällor. 

https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1498682707013947402

Raketattacken träffade också den intilliggande minnesplatsen för Förintelsen, Babij Jar, rapporterar ett flertal medier, däribland Times of Israel. 

Ett av huvudmotiven som president Vladimir Putin uppgav för den ryska invasionen av Ukraina var att ”avnazifiera” landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kommenterat attacken mot minnesplatsen på Twitter. 

”Vad är vitsen med att säga 'aldrig igen' i 80 år om världen förblir tyst när en bomb släpps på samma plats som Babij Jar? Åtminstone fem döda. Historien upprepar sig...”, skriver Zelenskyj. 

Nära 34 000 ukrainska judar sköts ihjäl av tyska nazister vid Babij Jar i slutet av september 1941.

Minnesplatsen som träffades i attacken låg bredvid tv-tornet.
Foto: Google Earth

Varnar för precisionsattacker

Attacken inträffade kort efter att Ryssland varnat invånare i Kiev inför kommande ”precisionsattacker”. Boende i områden nära underrättelseinfrastruktur uppmanades att evakuera. 

– I syfte att motverka informationskrigsattacker mot Ryssland kommer attacker med högprecisionsvapen att utföras mot säkerhetstjänsten i Ukrainas teknologibyggnader och det 72 huvudcentrat för psykologiska- och informationsoperationer i Kiev, stod det i uttalandet för Rysslands försvarsdepartement. 

Den sjätte dagen i kriget i Ukraina inleddes med larm om en raket som slagit ner vid en lokal myndighetsbyggnad i Charkiv. Bilder från platsen visar en explosion – och efterföljande förödelse.

På tisdagseftermiddagen höll president Volodomyr Zelenskyj ett tal till parlamentarikerna i Bryssel via videolänk.

– Den här morgonen var väldigt tragisk för oss. Två kryssningsrobotar träffade Charkiv. Dussintals dödades. Det här är frihetens pris. Vi kämpar för vårt land, sa han då.

Han kallade raketerna för ”direkt och ohämmad terror”.

– Ryssland är en terrorstat. Det kommer ingen att glömma.

https://twitter.com/mschwirtz/status/1498552039747592193

Zelenskyj kom också med en skarp uppmaning till unionen:

– Tillsammans blir vi starkare. Bevisa att ni är med oss! Då kommer ljuset att besegra mörkret! Leve Ukraina!

Rysk konvoj nära Kiev

Förutom raketattacker har det rapporterats om en stor konvoj – 64 kilometer lång – med ryska trupper och militärfordon som närmar sig Kiev. Tidigt på tisdagsmorgonen uppskattades fronten befinna sig knappa tre mil från huvudstadens centrala delar.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, säger i Expressen TV att det finns två möjliga huvudförklaringar till konvojen:

– Den ena är att ett förband med underhållsfordon rör sig mot Kiev och att det skulle kunna vara anfallsförberedelser i likhet med det som pågår mot Charkiv, Cherson och i Mariupoltrakten. En annan möjlig förklaring är att det här bara är förstärkningar i största allmänhet.

På tisdagskvällen rapporterar NBC News att konvojen sinkats efter att ha mött på motstånd av ukrainska trupper. En påstådd brist på mat och bränsle, som också uppmärksamamts av Bloomberg, ska också bidra till att takten mattats av, enligt sajten.

DETTA HAR HÄNT

Belarus har skickat soldater till Ukraina för att bistå Ryssland. Soldaterna har gått in i den ukrainska regionen Tjernihiv, norr om huvudstaden. 

En raket slog vid 7-tiden på tisdagsmorgonen ner vid en lokal myndighetsbyggnad i centrala Charkiv, Ukrainas näst största stad, enligt inhemska myndigheter. Sky News har verifierat filmen på den stora explosionen.

Den ryska konvoj som avancerat genom Ukraina beräknas nu vara omkring 64 kilometer lång – och under tisdagsmorgonen befann sig fronten cirka tre mil från centrala Kiev.

Bedömare tror att Putin ändrar Rysslands strategi pågrund av det hårda motstånd de mött. Risken för civila mål har ökat tror Ukrainas tidigare försvarsminister.

Ryssland har även omringat den sydliga staden Cherson, nordväst om Krim.

Han betonar att det är svårt att spekulera i vad som kommer att ske framöver.

– Men att ryssarna har förutsättningar att påbörja ett anfall mot Kiev är helt klart, säger Paasikivi.

Teorin: Ny rysk strategi

Han pratar om att flera tidigare anfall mot Kiev har misslyckats och att de ryska trupperna nu kan tänka om och antingen börja anfalla norrifrån med artilleri, eller försöka skära av de stora vägarna ut från och in till huvudstaden.

Detta är flera bedömare inne på:

Att Ryssland hade förväntat sig ett snabbare övertagande av Ukraina och att en frustrerad Vladimir Putin nu byter strategi.

Försvarskällor uppger för CNN att bristen på framgång i Kiev kan leda till att Ryssland intensifierar attackerna mot flera städer. De tror att en ”andra våg” soldater kan vara på väg in i Ukraina, samtidigt som flyganfall, långdistansrobotar och artilleri skickas mot huvudstaden.

– De kan bli mer aggressiva i både storlek och omfattning i striden om Kiev, säger en källa till CNN.

https://datawrapper.dwcdn.net/8f04Y/2/

Och Magnus Christiansson, lärare och forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, pratar i SVT:s Aktuellt om attacken mot Charkiv:

– Ryssarna gör ett nytt försök. Den här gången är det inte lätta förband utan tung artilleribeskjutning direkt in mot staden. Det tyder på ett nytt tänk från Rysslands sida.

Christiansson tror att Ryssland kommer att gå tillbaka till den krigföring som de ”verkligen kan”.

– Echelonganfall med artilleriunderstöd där man långsamt och metodiskt försöker krossa en fiende, säger han i Aktuellt.

Stöd från Belarus

Ryssland uppges också få stöd från Belarus.

Det ukrainska parlamentet skriver på Twitter att soldater har gått in regionen Tjernihiv, norr om Kiev. Sen tidigare har det avfyrats robotar från Belarus mot ukrainska mål.

Uppgifterna kommer efter att landet stått värd för förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina – och efter att diktator Aleksandr Lukasjenka sagt att belarusiska styrkor inte kommer att ansluta till invasionen.

– Dessutom har den ryska ledningen aldrig tagit upp frågan med oss – vår inblandning i den väpnade konflikten. Och vi har inga planer på att delta i den här specialinsatsen i Ukraina i framtiden. Det finns inget behov av det, sa han på tisdagsmorgonen enligt TT.

https://datawrapper.dwcdn.net/2nx19/2/

Zelenskyjs brandtal i EU – får stående ovationer

Översättaren i tårar under ukrainska presidentens tal.

Ryska soldatens sms till mamman innan han dog

Lästes upp av Ukrainas FN-ambassadör.

Rysslands anfall mot Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.