Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har din guppy stajlat om hemma nu igen?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FISKTOKIG. Förut hade Gunilla Tjernlund 22 akvarier att pyssla med, men nu är det "bara" åtta.
Foto: Stefan Söderström

Nu är det inte bara hundkojan som ska inredas. 

Gunilla Tjernlund är fisktokig. Hennes fiskar simmar runt i homestylade akvarier. 

- Man kan bygga upp ett helt hem runt ett ­akvarium, säger hon. 

Dykarhjälmar, krokodiler som blåser bubblor, pirater och skeppsvrak. Ja, det finns mycket man kan inreda sitt akvarium med. Men Gunilla Tjernlund, 51, som är en inbiten akvarienörd håller hellre akvariet enkelt och naturligt.

 - Det finns mängder av vackra rötter, snygga stenar och mossor, säger hon.

Nano är nya trenden

 Gunilla Tjernlund har skött och inrett akvarier i över tre år. Hon ville ha något att hålla på med när barnen blev stora. Ett tag hade hon hela 22 akvarier. Nu har hon minskat ner till åtta akvararier, där hennes sydamerikanska och västafrikanska fiskar simmar runt. Den stora trenden nu är så kallade nanoakvarier.

 - Det är små akvarier med pyttesmå fiskar där man fokuserar på växterna, så att det blir ett blickfång. Det är absolut en inredningsdetalj.

 För att fisken och inredningsväxterna ska må riktigt bra kan man ha en liten koldioxidanläggning i anslutning till akvariet.


Fler produkter kommer

 Gunilla Tjernlund är inte den enda som vill göra det fint för sina små ögonstenar.

 Allt fler vill stajla sina husdjurs boningar. Det menar i alla fall Martina Szepanski. Hon driver e-butiken Cattio som säljer designerprylar för katter. Till våren kommer hennes egendesignade katt­produkter ut på marknaden.

 - I takt med att vi blir mer medvetna om hur våra hem är inredda så vill vi fokusera på hur våra husdjur har det, säger hon.

Hundbar? Se hur den fungerar i bildspecialen här intill!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.