Grannen blev alldeles till sig av kompisarna Johan och Grims skapelse. Men nej, den går inte att spela på. Foto: PrivatGrannen blev alldeles till sig av kompisarna Johan och Grims skapelse. Men nej, den går inte att spela på. Foto: Privat

Grannen blev alldeles till sig av kompisarna Johan och Grims skapelse. Men nej, den går inte att spela på.

 Foto: Privat
Så här såg elskåpet ut innan man satte igång. "Vi har tänkt på att göra det här i ett halvår. Elskåpet är en sjukt ful grej som står utanför mitt hus", säger Johan. Foto: PrivatSå här såg elskåpet ut innan man satte igång. "Vi har tänkt på att göra det här i ett halvår. Elskåpet är en sjukt ful grej som står utanför mitt hus", säger Johan. Foto: Privat

Så här såg elskåpet ut innan man satte igång. "Vi har tänkt på att göra det här i ett halvår. Elskåpet är en sjukt ful grej som står utanför mitt hus", säger Johan.

 Foto: Privat
...och så här såg det ut efteråt. Imponerande, va? Allt är målat och utskuret för hand. Inga mallar har använts. Och "LCD-skärmen" består av vanliga pärlor. Tusentals pärlor. Foto: Privat...och så här såg det ut efteråt. Imponerande, va? Allt är målat och utskuret för hand. Inga mallar har använts. Och "LCD-skärmen" består av vanliga pärlor. Tusentals pärlor. Foto: Privat

...och så här såg det ut efteråt. Imponerande, va? Allt är målat och utskuret för hand. Inga mallar har använts. Och "LCD-skärmen" består av vanliga pärlor. Tusentals pärlor.

 Foto: Privat
"Jag vill ju att de som går förbi ska tänka 'vad i helvete, har de grävt ner en Game Boy?!'", säger Johan Foto: Privat"Jag vill ju att de som går förbi ska tänka 'vad i helvete, har de grävt ner en Game Boy?!'", säger Johan Foto: Privat

"Jag vill ju att de som går förbi ska tänka 'vad i helvete, har de grävt ner en Game Boy?!'", säger Johan

 Foto: Privat
Trebarnspappan Johan Karlgren lever på skapa med pärlor. "De tröttnade för något år sedan, mina barn. Det blir för mycket av det goda. Men barnen blev sjukt nöjda över Game Boyen. Jag samlar även på gamla tv-spel så det finns en hel del inne i huset", säger Johan. Foto: PrivatTrebarnspappan Johan Karlgren lever på skapa med pärlor. "De tröttnade för något år sedan, mina barn. Det blir för mycket av det goda. Men barnen blev sjukt nöjda över Game Boyen. Jag samlar även på gamla tv-spel så det finns en hel del inne i huset", säger Johan. Foto: Privat

Trebarnspappan Johan Karlgren lever på skapa med pärlor. "De tröttnade för något år sedan, mina barn. Det blir för mycket av det goda. Men barnen blev sjukt nöjda över Game Boyen. Jag samlar även på gamla tv-spel så det finns en hel del inne i huset", säger Johan.

 Foto: Privat
Grim, som här "spelar" på kompisarnas Game Boy, stod för de större detaljerna, medan Johan stod för de mindre detaljerna. "Han kan få större detaljer att se bra ut, medan jag arbetar med små detaljer. Så när man går ihop blir det jäkligt kul", säger Johan. Foto: PrivatGrim, som här "spelar" på kompisarnas Game Boy, stod för de större detaljerna, medan Johan stod för de mindre detaljerna. "Han kan få större detaljer att se bra ut, medan jag arbetar med små detaljer. Så när man går ihop blir det jäkligt kul", säger Johan. Foto: Privat

Grim, som här "spelar" på kompisarnas Game Boy, stod för de större detaljerna, medan Johan stod för de mindre detaljerna. "Han kan få större detaljer att se bra ut, medan jag arbetar med små detaljer. Så när man går ihop blir det jäkligt kul", säger Johan.

 Foto: Privat

"Har de grävt ner en Game Boy i marken?"

Publicerad

Johan Karlgren och hans kompis Grim Nyberg lyckades förvandla ett vanligt elskåp till en Game Boy i storlek XL.

Och responsen har varit enorm.

– Grannen sprang i stort sett över gatan och skrek. Det är jättekul att få den responsen, säger Johan Karlgren.

Det finns gatukonst och så finns det gatukost med det lite extra.

I Motala finns det sistnämnda: Nämligen ett elskåp som agerar gatukonst men också tidsmaskin.

Kreatörerna Johan Karlgren och Grim Nyberg har tillsammans lyckats göra om ett vanligt elskåp till 1990-talets stora spelpryl: Game Boy.

– Vi gjorde den på en dag. Responsen har varit 100 procent positiv.

Johan och Grim lärde känna varandra via "nördintressen" på nätet och har flera gånger samarbetat på ett eller annat vis.

Johan skapar konst med pärlplattor, medan Grim ägnar sig åt graffiti och att måla.

– Vi har tänkt på att göra det här i ett halvår. Elskåpet är en sjukt ful grej som står utanför mitt hus, säger Johan.

Grannen blev glad

Förhoppningen är att kompisarnas Game Boy ska kunna under grannskapet och förbipasserande.

– Det är roligt att ta något från verkligheten och göra om det så där. Man lurar ögat. Jag vill ju att de som går förbi ska tänka “vad i helvete, har de grävt ner en Game Boy?!”, säger Johan, och fortsätter:

– Grannen sprang i stort sett över gatan och skrek. Det är jättekul att få den responsen.

Ett dygn tog det, drygt, säger Johan.

Kompisarna placerade ett tält över elskåpet medan man förvandlade det till en Game Boy.

Alla detaljer är utskurna och målade för hand, och inga mallar eller liknande har använts.

– Allt på den är sprejat av Grim, och jag har pärlat skärmen. Han kan få större detaljer att se bra ut, medan jag arbetar med små detaljer. Så när man går ihop blir det jäkligt kul.

"Civil olydnad"

Skärmen på Game Boy-enheten – som vid första anblick ser som en klassisk LCD-skärm – består alltså av enbart vanliga pärlor. Johan lyckades lura ögat, med andra ord.

– Det är några tusen pärlor, säger Johan.

   Du är trebarnspappa. Exakt hur populär är du hos dina barn?

– De tröttnade för något år sedan, mina barn. Det blir för mycket av det goda. Men barnen blev sjukt nöjda över Game Boyen. Jag samlar även på gamla tv-spel så det finns en hel del inne i huset.

Elskåpet i fråga – före och efter. Hygglig förvandling, va?

Johan lever på att jobba med pärlor och har för vana att utsmycka staden och förvandla nya idéer till verklighet. På Johans Instagram-konto, "Pappas pärlor",  kan man följa hur och när hans idéer blir verklighet.

Vad säger kommunen om deras Game Boy? Det är trots allt kommunen som äger den.

– Hade jag frågat om jag fick göra så hade jag nog fått nej. Det är civil olydnad i grunden. Men om någon klagar får väl jag gå ut och ta bort det. Men hittills har kommunen varit positiv och de har delat en del av mina saker i sina egna digitala kanaler.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag