Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här bryter vakten ner 12-åringen med våld

På filmen syns hur ordningsvakten med våld tvingar ned en pojke, som är 12 år och väger drygt 30 kilo, på golvet i Kista Galleria.
Foto: Privat
Nu sprids filmen i sociala medier och säkerhetsbolaget Securitas har startat en internutredning.
Foto: Privat
Sofia Mohamed är storasyster till en av 12-åringarna.
Foto: Privat
Axel Andersson, press- och kommunikationschef för Securitas.
Foto: Securitas

På filmen syns hur ordningsvakten med våld tvingar ned en pojke, som är 12 år och väger drygt 30 kilo, på golvet i Kista Galleria. 

Nu sprids filmen i sociala medier och säkerhetsbolaget Securitas har startat en internutredning. 

– Ordningsvakten sa till min lillebror: "Du har inga rättigheter, bara skyldigheter" och slog hans ansikte mot golvet så han fick hjärnskakning, säger Sofia Mohamed, som polisanmält händelsen. 

Samtidigt bemöter nu Securitas uppgifterna och förklarar hur man arbetar kring svåra ingripanden. 

I lördags fick säkerhetsbolaget Securitas ordningsvakter ett trygghetslarm i Kista Galleria. 

Delar av vad som sedan hände filmades med flera mobilkameror och har orsakat en storm på sociala medier som Facebook och Instagram. 

Larmet kom från en av bolagets kunder och gällde några pojkar i 12-årsåldern. 

Sofia Mohamed är storasyster till en av 12-åringarna.
Foto: Privat

Systern: "De diskuterade fotboll"

– De skulle gå ut från biblioteket och började bli lite högljudda och entusiastiska när de diskuterade fotboll. Som 12-åringar kan bli. Då tillkallar bibliotekarien ordningsvakter, säger Sofia Mohamed, storasyster till en av pojkarna. 

Hennes pappa hade skjutsat pojkarna till gallerian där de skulle fira att en av dem fyllde 12 år. Pappan befann sig på apoteket i gallerian när larmet gick, berättar Sofia Mohamed. 

Tog grepp på 12-åringen – filmades

När ordningsvakterna kom till biblioteket så började de inte med att be pojkarna att dämpa sig, enligt Sofia Mohamed. Hon ger sin version:

– Det första de gör är att skrika till min bror och hans kompisar att: "Ni ska ut härifrån, ni får inte vara i gallerian!". De kände sig kränkta och frågar varför de ska gå ut när de inte har gjort något. Då är det en av ordningsvakterna som tar ett polisgrepp på min lillebror så att han inte kan röra sig och hamnar i chock.   

En av hennes brors kompisar dokumenterade händelsen genom sin mobilkamera. 

– Observera att det handlar om en 12-årig pojke som väger 32 kilo, säger Sofia Mohamed. 

Skrek till ordningsvakten att det gjorde ont

På filmen syns hur ordningsvakten försöker knuffa ut pojken från gallerian och säger "gå härifrån". Pojken ropar "rör inte mig" och vakten kopplar då ett grepp och går upp för trapporna med pojken – medan kompisen skriker åt ordningsvakten att släppa honom. 

De kommer sedan upp bland kunderna på butiksplanet och pojken ropar att det gör ont. 

– Min lillebror kände sig väldigt kränkt eftersom det var många personer som han känner på plats, säger Sofia Mohamed. 

"Lyssna, gör inte motstånd så gör det inte ont", svarar ordningsvakten.  

Folksamling samlades runt ingripandet

Han lägger sedan ner pojken på golvet och placerar sina knän mot pojken för att hålla honom nere medan pojken jämrar sig. Pojkens kompis säger "Vad gör du? Han är bara ett litet barn".  

– Han tar sedan min lillebror till tre andra ordningsvakter som är på plats och sitter på min lillebrors kompisar.  

Andra mobilfilmer visar hur en folksamling sedan samlas runt ingripandet och ifrågasätter ordningsvakternas agerande. 

LÄS MER: Hoda, 21, får inte jobba som väktare – för att hon bär slöja 

Fick hjärnskakning under ingripandet

Enligt Sofia Mohamed så hände det värsta därefter. 

– De tar ner min lillebror och hans kompisar i en källare där de får vara i ungefär en timme, innan vår pappa kom och hämtade dem. Min lillebror frågade ordningsvakten: "Har jag inga rättigheter?". Då sa ordningsvakten: "Du har inga rättigheter, bara skyldigheter". 

Enligt hennes och familjens version så ska vakten i samband med det ha slagit broderns huvud mot golvet så att han fick hjärnskakning. Pojken ska också ha tryckts mot golvet. 

Securitas har startat en internutredning och vill därför inte uttala sig om hur de ser på ingripandet. 

LÄS MER: Tinas fyraåring var stökig – då tillkallades väktarna

Securitas: "Har du en stökig person så blir det en stökig situation"

Axel Andersson, press- och kommunikationschef för Securitas i Sverige, menar dock att en stor del av de upprörda reaktionerna som fyller kommentarfält beror på okunskap. 

– Folk vet inte vad ordningsvakter har för befogenheter. Har du en stökig person så blir det en stökig situation också, säger han generellt om när det uppstår liknande situationer. 

Axel Andersson, press- och kommunikationschef för Securitas.
Foto: Securitas

– Som ordningsvakt jobbar man under polislagens paragraf 13. Det är att först och främst avvisa. Fungerar inte det så avlägsnar man och då är det en fysisk åtgärd. Fungerar inte det så är det omhändertagande då man antingen överlämnar personen till myndigheter eller släpper personen om den lugnar ner sig, säger Axel Andersson som jobbat i 25 år som ordningsvakt. 

Han menar att brukande av våld vid omhändertagande handlar om att skydda gärningspersonen, ordningsvakten och allmänheten från att utsättas för fara. 

Ålder ska tas i beaktande vid ingripande

Hur ska man hantera det om en 12-åring skriker åt dig eller går emot dig? 

– Det beror på var man är, vad klockan är och hur människan beter sig och så vidare. Jag har själv varit med om att ungdomar spottar, biter, skriker och gapar. Men riktmärket är att man jobbar enligt behovstrappan och där kan man få fatta avgörande inom hundradelar. Oavsett om en människa är nio eller 90 år kan personen utgöra en fara men givetvis tar man i specifikt i beaktning när det handlar om yngre eller äldre människor, för man kommer själv med sina kanske 100 kilo och utrustning och vill inte att folk skadas, säger Axel Andersson. 

Ordningsvakten polisanmäld av pojkens familj

Sofia Mohameds bror fick besöka sjukhuset och hennes familj har nu polisanmält ordningsvakten. 

– Istället för att eskalera situationen kunde ordningsvakten ha pratat med killarna som vuxna normalt gör med barn. Det här ska inte kunna hända oavsett omständigheter. Vi pratar om en vuxen person som skriker och skrämmer livet ur de här barnen och det är självklart att han går utöver sina befogenheter, särskilt som det handlar om barn. Det här våldsmonopolet tycker jag verkligen är överdrivet. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.