FRÅNVARANDE. Thomas Bodström, S, ligger - liksom sin partiledare Mona Sahlin - i topp bland riksdagsledamöterna som missat många omröstningar enligt TV4:s "Kalla fakta". Infälld i bilden Bodströms reklamfilm på Youtube. Foto: Olle Sporrong
FRÅNVARANDE. Thomas Bodström, S, ligger - liksom sin partiledare Mona Sahlin - i topp bland riksdagsledamöterna som missat många omröstningar enligt TV4:s "Kalla fakta". Infälld i bilden Bodströms reklamfilm på Youtube. Foto: Olle Sporrong

Här bryter Bodström mot riksdagens regler

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström spelade in en reklamfilm för sin senaste deckare i riksdagens kammare - helt emot reglerna.
Nu får han skarp kritik, enligt TV4-programmet "Kalla fakta".
- Det är oacceptabelt. Det har vi via hans gruppledare i riksdagen låtit meddela, säger riksdagens talman Per Westerberg till Expressen.
Kvällens "Kalla fakta" på TV4 har granskat riksdagsledamöternas extraknäck och frånvaro från omröstningarna i riksdagen.
En av politikerna som utmärker sig är Thomas Bodström, S. Bodström var frånvarande vid 53 procent av omröstningarna under våren, vilket gör att han kvalar in på tio-i-topplistan över frånvarande politiker, enligt "Kalla fakta".
Det vanligaste skälet till frånvaron var att han jobbat som advokat, enligt programmet. Men Thomas Bodström har inte bara advokatjobbet som extraknäck. Han har också dragit in sitt deckarförfattarskap i riksdagen.

Filmade i kammaren

I våras spelade Bodström in en reklamfilm för sin senaste deckare, "Idealisten", i riksdagens kammarsal.
- Vi skulle spela in utanför plenisalen. Då frågde jag en vakt om vi fick filma inne i salen och det fick vi göra. Jag tog då för givet att det var helt okej, säger Bodström till Expressen.
Men filminspelningen strider mot riksdagens regler.
- Vi är oerhört griniga på att tillåta något annat där, säger riksdagens talman Per Westerberg.
Filmen lades sedan upp på Bodströms blogg och på videosajten Youtube.
- Filmen ligger kvar och vi har framför önskemål att den borde bort.
- Men det har uppenbarligen inte tillgodosetts. Och det får vi titta på på måndag igen, säger Westerberg.

"Kommer inte göra om det"

Thomas Bodström ångrar sig i dag:
- Jag har lärt mig den läxan och jag kommer inte att göra om det.
Bodström reagerar också starkt på frånvarokritiken i "Kalla fakta":
- Jag har alltid sett till att sköta riksdagsuppdraget. Då blir jag så upprörd när de ("Kalla fakta") valt ut vissa delar och försökt lura tittarna att det är så här det ser ut, säger Bodström.

Bemöter kritiken på blogg

På sin blogg bemöter Bodström programmets uppgifter och listar sin aktivitet i riksdagen.
- Det finns få som är så aktiva i riksdagen över huvud taget som jag är, säger Bodström och pekar bland annat på sina motioner, interpellationer och närvaron i justitieutskottet.

Fotnot:
"Kalla fakta" sänds i TV4 i kväll klockan 19.20.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag