Under sitt anförande fick Barack Obama tårar i ögonen som han torkade bort. Foto: APUnder sitt anförande fick Barack Obama tårar i ögonen som han torkade bort. Foto: AP
Under sitt anförande fick Barack Obama tårar i ögonen som han torkade bort. Foto: AP
När Barack Obama pratade om familjer och barn som drabbades av vapenvåld torkade han bort tårar ur ögonen. Foto: APNär Barack Obama pratade om familjer och barn som drabbades av vapenvåld torkade han bort tårar ur ögonen. Foto: AP
När Barack Obama pratade om familjer och barn som drabbades av vapenvåld torkade han bort tårar ur ögonen. Foto: AP
"Varenda år förkortas mer än 30 000 amerikaners liv med vapen. Trettiotusen. Självmord, våld i hemmet, gängskottlossningar, olyckor", sade Obama under det anförande där han presenterade åtgärderna. Foto: AP"Varenda år förkortas mer än 30 000 amerikaners liv med vapen. Trettiotusen. Självmord, våld i hemmet, gängskottlossningar, olyckor", sade Obama under det anförande där han presenterade åtgärderna. Foto: AP

"Varenda år förkortas mer än 30 000 amerikaners liv med vapen. Trettiotusen. Självmord, våld i hemmet, gängskottlossningar, olyckor", sade Obama under det anförande där han presenterade åtgärderna.

 Foto: AP

Här brister det för Barack Obama

Publicerad

NEW YORK. Obama började gråta under sitt tal om skärpta vapenlagar.

Han tänker runda kongressen och försöka införa hårdare bakgrundskontroller.

– Varje gång jag tänker på barnen som dödats blir jag förbannad, sa han och torkade tårarna.

Det är mindre än ett år kvar för Barack Obama som president och det blir allt tydligare att han tänker satsa på en av sina hjärtefrågor – att skärpa USA:s vapenlagar. Enligt presidenten har det varit ett viktigt fokus sedan han valdes men kongressen, som numera består av en majoritet av republikaner i både senaten och representanthuset, har satt käppar i hjulet och röstat emot.

Nu tänker Obama utnyttja sin presidentmakt, så kallat presidentdekret, till att utöka kraven, bland annat genom att införa hårdare bakgrundskontroller av vapenköpare.

Räknade upp masskjutningar

Obama inledde sitt tal i Vita huset under kvällen med att räkna upp en rad platser i USA som nyligen drabbats av dödliga masskjutningar: ”Fort Hood, Binghamton, Aurora, Oak Creek…”. Han berättade också att en stor del av människorna som fyllde rummet var föräldrar till barn som alla skjutits ihjäl innan talet övergick till hans politiska ambitioner.

– Vi är inte här för att diskutera den senaste masskjutningen utan för att göra något åt nästa.

Enligt presidenten finns det inget utvecklat land i världen med lika många masskjutningar och andra dödsfall orsakade av skjutvapen som USA – och han menar att det till viss del kan förhindras genom hårdare bakgrundskontroller. Hans första förslag är att alla som säljer vapen måste kontrollera att köparen uppfyller alla kriterier och exempelvis inte är dömda för våldsbrott. Liknande krav finns redan i många delstater men kryphål i lagen har gjort det möjligt för privatpersoner att sälja vapen utan bakgrundskontroller eller för dömda personer att köpa vapen på exempelvis vapenmässor.

Vände sig till republikanerna

Presidenten vände sig särskilt till de republikaner som är emot alla inskränkningar på rätten att bära vapen.

– Jag vet att det är en konstitutionell rätt, men jag tror vi kan kombinera den rätten med att skydda oskyldiga människor, sa Obama.

Han jämförde vidare med säkerhetskontrollerna på en flygplats:

– Vi gör det inte för att vi gillar det, utan för att det är en del i att leva i ett utvecklat samhälle, sa han och påminde om att även den republikanska före detta presidenten George W. Bush menade att bakgrundskontroller var nödvändiga för att inte vapen skulle hamna i händerna på fel personer.

Obama återanvände också exemplet på att folk som inte får flyga på grund av risken för terrorbrott ändå kan köpa vapen.

– Det är inte rätt! Det kan inte vara rätt, utbrast han.

Pikade Trump

Under talet pikade Obama även den republikanska presidentkandidaten Donald Trump som i går sa att presidentens plan var en ”kupp för att frånta amerikaner deras vapen”.

– Till skillnad från vad vissa presidentkandidater är det ingen ”plot”, sa Obama.

Som exempel pratade han om att en pappa som vill lära sin dotter att skjuta ska kunna köpa ett vapen ”säkert och ansvarsfullt” – efter bakgrundskontroller.

Enligt presidenten kommer det även krävas att kongressen som stiftar lagar tar steg för en säkrare vapenlagstiftning, men till dess kommer han bland annat att försöka införa mer omfattande databaser för bakgrundskontroller, fler som arbetar med att ta fram informationen och mer avancerad teknik för att komma till rätta med vapen som säljs illegalt.

Allvarlig Obama

– Om vi har appar som kan hjälpa oss att hitta våra telefoner finns det ingen anledning att vi inte kan göra samma sak med stulna vapen, sa han – och fick även åhörarna att skratta när han erkände att just den appen var något han själv tvingades använda allt oftare.

Men i övrigt var det en mycket allvarlig Obama som talade och när han mot slutet av pratade om barnen som dödades i Santa Barbara och Newtown brast det för presidenten och han tvingades torka tårarna som rann nerför kinderna.

– Första årselever! Familjer som aldrig kunde tänka sig att deras älskade skulle tas ifrån dem med en kula. Varje gång jag tänker på de här barnen blir jag förbannad, sa han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag