I Pakistan utbröt på fredagen demonstrationer mot Sverige, mot Nerikes Allehandas publicering av teckningen av profeten Muhammed som rondellhund och mot konstnären Lars Vilks. Foto: AP
I Pakistan utbröt på fredagen demonstrationer mot Sverige, mot Nerikes Allehandas publicering av teckningen av profeten Muhammed som rondellhund och mot konstnären Lars Vilks. Foto: AP

Här bränner de docka av Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Reinfeldt i lågor och en brinnande svensk flagga.
Konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund har väckt ursinne i Pakistan.
Statsministern fick information om aktionerna sent på fredagskvällen och följer nu händelseutvecklingen noga.
Konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund har orsakat stora oroligheter i Pakistan.
Tidningens Nerikes Allehandas publicering av den kontroversiella teckningen resulterade i  demonstrationer i både Karachi och Lahore.
En grupp människor i Karachi var så upprörda över motivet att de brände en docka som skulle föreställa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
I Lahore sattes även en svensk flagga i brand av en ursinning folkhop.
Statsministern fick sent på fredagskvällen information om dock- och flaggbränningen, han ville dock inte kommentera aktionerna.
- Vi följer händelseutvecklingen, säger Reinfeldts pressekreterare Oscar Hållén till Expressen.se.
Cecilia Julin, presschef UD, säger att UD ännu inte fått någon förstahandsinformation om protesterna.
- Vi har bett våra utlandsmyndigheter rapportera in sådana här yttringar, säger Julin till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag