Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråket i sändning – om våldet: ”Frustrerande”

Politikerna rök ihop i SVT om gängvåldet
Morgan Johansson (S) och Johan Forssell (M) i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT
Morgan Johansson.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polis på plats efter mordet på småbarnsmamman i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagsmorgonen rök justitieminister Morgan Johansson (S) ihop med Johan Forssell (M) i SVT.

Forssell beskyller regeringen för att sakna krisinsikt och för att ha kommit oförberedda till det senaste riksdagsmötet om gängvåld.

Då får Morgan Johansson plötsligt ett leende på läpparna.

– Det är lite surrealistiskt, säger ministern.

I torsdagens ”Morgonstudion” i SVT möttes Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för att debattera den senaste tidens eskalerande gängvåld.

På onsdagen ägde det andra samtalet om gängvåld rum i riksdagen. Alla partier har bjudits in av regeringen – förutom Sverigedemokraterna.

I ”Morgonstudion” berättar Morgan Johansson att man under gårdagen lyssnade på cheferna för polisen, Tullverket och åklagarmyndigheten.

– Sedan la regeringen en lista på bordet med 18 förslag som vi vill utgå ifrån. Vi har också fått ett antal förslag från de andra partierna. Jag tycker att det var ett bra möte, säger Morgan Johansson.

Johan Forssell från Moderaterna säger i sin tur att mötet var ”frustrerande”.

– Moderaterna tog initiativ till det här för två veckor sedan. Vi la våra tio konkreta reformer på bordet för att stoppa de skjutningar och sprängningar som plågar vårt land. 

Inrikesministern: Partierna förhandlar om gängkriminaliteten

Ministern: ”Surrealistiskt”

Forssell förklarar att frustrationen kommer från att inga förhandlingar har inletts än.

– Jag tror att svenska folket förväntar sig det nu. Det är trevligt att sitta i SVT den här morgonen, men jag hade ännu hellre sett att vi suttit ner med konkreta förhandlingar, säger Johan Forssell.

Då ler plötsligt Morgan Johansson, vilket får programledaren Hannes Nelander att fråga vad det är frågan om.

– Det är lite surrealistiskt. Johan vet att vi la 18 förslag på bordet, säger justitieministern och radar upp förslag som handlar om allt från straffskärpningar till satsningar på skolan.

– Man kan inte göra allt omedelbart, säger Morgan Johansson.

Johan Forssell hugger direkt:

– Nej, det är knappast som att regeringen gör allt omedelbart. Det är snarare så att en väldigt stor del av de problem som vi har just nu – sprängningar, skjutningar, rån – är saker som beror på att man under alltför lång tid har gjort för lite.

Vidare menar Johan Forssell att regeringens förslag är ”gammal skåpmat”.

Morgan Johansson förklarar att man står nära varandra i vissa frågor, som straffskärpningar, men att avståndet är längre när det gäller frågor som sociala insatser.

Johan Forssell svarar med att han inte tror att regeringen har den krisinsikt han anser är befogad i nuläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.