Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här bråkar Japan och Kina om ögruppen

Japanska aktivister intar ön.
Foto: Reuters

Konflikten mellan Japan och Kina när det gäller en särskild ögrupp, trappades upp på söndagen.

Kina kräver att Japan "omedelbart upphör med handlingar" som kränker Kinas överhöghet, i en eskalerande konflikt om en ögrupp som båda länder gör anspråk på.

Öarna är små, men skapar stora problem. Japans och Kinas strid om en ögrupp handlar lika mycket om prestige som om olja och gas, och förvärrades då japanska aktivister klev i land.

Flaggan från "soluppgångens land" vajade i vinden kort efter att japanska aktivister landstigit på den lilla ögruppen i Östkinesiska havet på söndagen. Både Japan och Kina gör anspråk på öarna som kallas Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina, och där stora fyndigheter av olja och naturgas tros finnas.


En man slår sönder en vält bil under protesterna.
Foto: Foto: Reuters

På söndagsmorgonen anlände tjugo båtar med hundratals japanska nationalister och politiker till en av öarna, och ett tiotal aktivister tog sig in till land där de viftade med den japanska fanan och även fäste en flagga runt ett mindre fyrtorn.

I minst åtta kinesiska städer utbröt våldsamma demonstrationer senare på söndagen, rapporterar TV4. Bland annat vältes bilar och polisbilar.

Spär på konflikt

Händelsen spär på den pågående konflikten mellan Kina och Japan. Så sent som i fredags deporterade Japan kinesiska aktivister som landstigit på ön. Efter deportationen krävde Kina att Japan omedelbart slutar kränka Kinas territoriella suveränitet.

På söndagen riktades en "skarp protest" mot Tokyo efter de japanska nationalisternas landstigning, uppger den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina enligt AFP.

Utanför japanska konsulatet i Kanton samlades ett hundratal personer med kinesiska flaggor som ropade "Japan, ut från Diaoyo-öarna". Ytterligare demonstrationer rapporterades från städerna Shenzhen, Qingdao och Harbin.

Ekonomiska intressen

På hemmafronten har Japans premiärminister Yoshihiko Noda mött krav på att han ska inta en bestämd hållning gentemot grannarna i territoriella dispyter.

Det pågår också en konflikt mellan Japan och Sydkorea om ögruppen Dokdo, eller Takeshima som de heter på japanska. Frågan har i årtionden varit en känslig punkt för de två länderna. Även den tvisten involverar ekonomiska intressen, eftersom naturtillgångar tros finnas vid ögruppen, som också har rika fiskevatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.