Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har bott i Sverige i 12 år – nu utvisas han

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leon är född i Tyskland och kom till Sverige när han var tio månader gammal. Nu är han 12 år gammal och ska utvisas till Serbien ett land han aldrig varit i.
Foto: PRIVAT
Leon spelar hockey i IFK Arboga Hockey.
Foto: PRIVAT

Leon är född i Tyskland och kom till Sverige när han var tio månader gammal.

Nu är han 12 år gammal och ska utvisas till Serbien – ett land han aldrig varit i.

– Familjen är i upplösningstillstånd, de gråter hela tiden, säger Andreas Hannah, ombud för familjen i processen mot Migrationsverket.

Leon Osmanovic, 12, har bott i Sverige i stort sett hela sitt liv. Han kom hit med mamma Djeva och pappa Memet när han var tio månader gammal.

Han har gått i svensk skola, talar flytande svenska, har svenska vänner, har hela sin släkt i Sverige och är mycket engagerad i svenskt föreningsliv. Han spelar ishockey, mycket och gärna, i IFK Arboga Hockey.

– Han är väldigt omtyckt av vänner och lärare och har sin naturliga hemvist här i Sverige, säger Andreas Hannah, advokat och ombud för familjen i processen mot Migrationsverket.

Men nu ska Leon, som fyller 13 i oktober, utvisas till Serbien – ett land han aldrig varit i och vars språk han inte kan.

– Han har ingen som helst anknytning till Serbien. Han kan inte språket, han känner inga där, han är inte inne i den serbiska kulturen, säger Andreas Hannah.

"Kommer diskrimineras"

Dessutom är Leon och hans föräldrar romer, vilka är en utsatt grupp i Serbien.

– De kommer med mycket stor sannolikhet att diskrimineras, vilket Migrationsverket borde ha beaktat, säger Andreas Hannah.

Hela familjen är serbiska medborgare, men föräldrarna har inte varit i landet sedan 1992 då de flydde från forna Jugoslavien till Tyskland. Där föddes Leon och han bodde kvar fram tills dess att familjen fortsatte flykten till Sverige.

Andreas Hannah beskriver en familj i chock:

– Familjen är i upplösningstillstånd, de gråter hela tiden, säger han.

Mamma Djeva är redan tagen i förvar av polisen – på tisdag ska hon föras till Serbien.

Pappa Memet, som lider av cancer, är hemma och tar hand om Leon. Han hoppas in i det sista att Migrationsverket ska stoppa utvisningen av deras familj.

"Inte tillräckligt"

Men Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, tycker att de gjort en riktig bedömning av asylskälen för Leon.

– Vistelsetiden i Sverige är i sig inte tillräcklig. Man kan ha vistats i landet under lång tid, men enbart det är inte en omständighet som gör att utvisning är oproportionerligt, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Att familjen är romer och riskerar diskriminering i Serbien spelar inte heller någon roll.

– Man ska alltid beakta de delarna, men vad jag kan se har vi i det här fallet inte tyckt att det är tillräckligt, säger Fredrik Beijer.

Han påpekar också att deras bedömning delas av Migrationsdomstolen som prövat ärendet.

"Helt juridiskt ohållbart"

Förra sommaren ändrade den dåvarande alliansregeringen och Miljöpartiet lagstiftningen för att möjliggöra för fler asylsökande barn att stanna i Sverige.

Andreas Hannah, familjens ombud, tycker att Migrationsverkets bedömning går på tvärs med intentionen med lagändringen.

– Den stora frågan här är: Ska man kunna utvisa Leon, som varit hela sitt liv i Sverige, till ett land han aldrig satt sin fot i? Att man ens överväger det är för mig helt juridiskt ohållbart. Det skulle innebära en juridisk praxis som är helt ny i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.