Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här börjar arbetet
för att nå nazitåget

Skogsarbetare röjer platsen där mytomspunna nazitåget ska finnas.
Foto: Maciej Kulczynski / Epa / Tt
De röjer vägen för militära experter kan gräva sig ned under marken till Hitlers dolda tunnelsystem.
Foto: Natalia Dobryszycka
Skatten kan ligga under berömda Książ-slottet i Polen.

Här röjer skogsarbetare platsen där det mytomspunna nazitåget kan finnas.

Militära experter planerar sedan att undersöka marken i jakt på skattletarnas påstådda guldfynd.

Mysteriet kring nazitåget som försvann under andra världskriget närmar sig en lösning.

På tisdagen höll flera skogsarbetare på att röja den utpekade fyndplatsen från träd och sly - så att militära experter sedan ska kunna gräva sig ned under marken där Adolf Hitlers dolda tunnelsystem ska finnas, rapporterar AP.

Det är en dryg månad sedan de två skattletarna Andreas Richter och Piotr Koper trädde fram och berättade att de hittat platsen där det mytomspunna tåget ska vara gömt.

Tåget - som nazisterna enligt rykten hade lastat med guld, ädelstenar och vapen som de försökte smuggla ut ur Polen i slutskedet av andra världskriget - har i flera årtionden varit målet för skattletare. Richter och Koper hävdar nu att tåget är parkerat på ett järnvägsspår långt under markytan i det hemliga tunnelsystemet som konstruerades av Hitler och hans män.

Explosionsrisk

De polska myndigheterna i staden Walbrzych har tagit uppgifterna på stort allvar och lägger nu stora resurser på att hitta tåget.

Som bevis för sitt fynd har skattletarna visat upp en bild för myndigheterna tagen med en så kallad markpenetrerande radar, som var så övertygande att Polens biträdande kulturminister framträdde och sa att det med "99 procents säkerhet" finns ett bestyckat guldtåg på platsen.

Den polska lokaltidningen Gazeta Wroclawska har publicerat bilden, som skulle kunna tolkas som ett tvärsnitt av ett tåg inne i en tunnel. Tidningen påstår att bilden visar ett bepansrat nazitåg och man kan också skymta vad som tidningen påstår är en tysk stridsvagn lastad på en av tågets vagnar.

Myndigheterna har samtidigt varnat för att tåget kan vara försett med minor och att det finns en explosionsrisk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.