Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här bor flera av naziströrelsens ledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sunnansjö - en splittrad by. "Vi tror att det goda kommer segra till slut", säger byalagets ordförande Johan Hagberg.
Foto: Jens L'Estrade
Deltog i attacken. Emil Hagberg (till höger i bilden) var en av SMR-medlemmarna som attackerade en demonstration mot rasism i Stockholmsförorten Kärrtorp i söndags.
Foto: Hampus Andersson / Epa / Tt
Hälsade i rätten. Emil Hagberg häktades i onsdags misstänkt för våldsamt upplopp. I rättssalen i Stockholms tingsrätt gjorde han en hälsning till sina kamrater.
Foto: Roger Vikström
Cirka 150 personer bor på asylboendet Tallmogården i Sunnansjö.
Foto: Jens L'Estrade
Albara'a och Mossab har båda flytt från Syrien och bor nu i Dalarna.
Foto: Jens L'Estrade
Enligt Lovisa Edenstad får inte de främlingsfientliga åsikterna någon respons bland övriga byborna.
Foto: Jens L'Estrade
1 / 7

SUNNANSJÖ. Här bor flera av ledarna inom den svenska naziströrelsen.

Men den lilla byn i Dalarna har samlat sig till kamp mot de invandrarfientliga åsikterna - och nu sluter de upp bakom ortens asylboende.

- Vi tror att det goda kommer segra till slut, säger byalagets ordförande Johan Hagberg.

Den ljusblå träskylten med en dalahäst på hälsar välkommen till Sunnansjö när man närmar sig det lilla samhället med drygt 500 invånare i södra Dalarna.

Längs bygatan ligger en kombinerad presentbutik och hårsalong, en järnhandel och en lanthandel som även fungerar som post och systembolag.

Här slog polisens nationella insatsstyrka till tidigare i veckan.

Upprivna barn i grundskolan såg hur beväpnade och hjälmförsedda poliser klättrade på taken och stormade fram genom trädgården för att sedan föra ut två personer ur bostaden.

- Barnen hade ju sett det här, det har varit mycket frågor och de var skärrade, säger Johan Hagberg.

Häktad för våldsamt upplopp

Anledningen till den våldsamma insatsen är den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR, och ledaren Emil Hagberg som häktades för våldsamt upplopp efter nazistattacken i Kärrtorp i söndags.

Hans hustru har beskrivit händelsen för SMR:s nätsajt Nordfront och uppger där att polisen drog vapen mot henne och parets två barn.

"Min äldsta son blev skrämd eftersom han trodde att de skulle skjuta oss alla. Efter ett tag sänkte de sina vapen och min son gick då fram och gav insatspolisen en spark på benet." säger Johanna till Nordfront.

Expressen söker hustrun via SMR:s talesperson Pär Öberg men de vill inte uttala sig.

- Jag förstår inte varför Expressen håller på och ringer oss. Vi hatar er och ni hatar oss. Så är det, säger Pär Öberg.

Flera i rörelsens toppskikt har valt att bosätta sig i idylliska Sunnansjö, som av många beskrivs som en av de vackraste delarna av Dalarna. Här bor bland annat Emil Hagberg och hans fru samt ledaren för Norska motståndsrörelsen Haakon Forwald. SMR:s talesperson Pär Öberg är bosatt i grannbyn ett par kilometer bort och organisationens överhuvud Klas Lund bor i Ljusnarsbergs kommun i närheten.

Infekterad kamp

Men ortsbefolkningen accepterar inte att kopplas ihop med de främlingsfientliga åsikterna - och nu pågår en infekterad kamp mellan de två lägren.

- De försöker ju bara förstöra men de får ingen respons. De sätter upp lappar med propaganda på lyktstolpar och bilar men vi tar bort dem så fort vi kan, säger Lovisa Edenstad, 20, som arbetar som butiksbiträde i lanthandeln.

Sammandrabbningen började för drygt två månader sedan i samband med att det nedlagda hälsohemmet Tallmogården i Sunnansjö förvandlades till asylboende.

Vid ett informationsmöte deltog flera av nyckelfigurerna inom SMR - och stämningen på mötet blev snabbt hätsk.

SMR hävdar att de har stöd från flera invånare på orten i sin kritik av asylboendet, och menar att det är en "lögnkampanj" när Dalarnas Tidningar skrev att medlemmar i Svenska motståndsrörelsen stod bakom hotfulla tongångar vid mötet:

"Obehaglig stämning infann sig när den första aktivisten från Svenska Motståndsrörelsen frågade vem som tar ansvar när den första gruppvåldtäkten sker och när byn drabbas av inbrott".

Men Johan Hagberg menar att byn enat sig mot den nazistiska organisationen.

- Jag hade ingen aning om att det fanns personer med de här åsikterna som bodde här. Men det märktes tidigt vad de var ute efter, det var bara negativt hela tiden om flyktingar och invandrare. Då började byn fundera, det här vill vi inte vara med om, säger Johan Hagberg.

Han har blivit en samlande kraft för protesterna mot nazisterna, och från att aldrig ha hört talas om SMR tidigare läser han nu deras nättidning Nordfront dagligen.

- Man vill ju känna sin fiende. För jag antar att jag redan är med i deras register. Men när man läser deras vinklingar av det som händer blir man alldeles matt.

Från Syrien

Asylboendet Tallmogården ligger vackert beläget på en skogsklädd höjd i ena änden av byn. En stor gräsplan sträcker ut sig framför den ljusa byggnaden som numera är tillfälligt hem åt omkring 150 personer från i första hand det krigsdrabbade Syrien.

26-årige Mossab har bott här i två månader i väntan på att han ska få uppehållstillstånd. Han studerade engelsk litteratur vid universitetet i Damaskus och var inne på sitt sista år innan examen - men kriget gjorde det omöjligt att vara kvar och han lyckades fly till Sverige via Kairo.

- Det här var enda sättet. Det är omöjligt att leva i Syrien i nuläget, säger han.

Han sitter på nedre britsen i våningssängen i rummet som han delar med en äldre man. Det ligger några papper och broschyrer på en bänk i hörnet, i övrigt är det tomt på personliga tillhörigheter.

Mossab är medveten om de främlingsfientliga åsikter som finns bland vissa människor, och innan han kom till Sunnansjö varnade de svenska immigrationsmyndigheterna honom för situationen.

- Vi har hört mycket om de här sakerna men jag är inte rädd. Jag kommer från bomber och skottlossning så jag är inte rädd. Men vi har blivit uppmanade att inte gå ut ensamma på kvällen, säger han.

"Ett jättetrevligt ställe"

Hittills har han dock bara positiva saker att säga om Sunnansjö:

- Människor är väldigt snälla här. Det är en mycket bra plats och vi har tur som fått komma hit.

Albara'a Khattab, 20, palestinier som är uppväxt i Syrien men nu tvingats fly, instämmer:

- Sunnansjö är ett jättetrevligt ställe. Tyst och fridfullt och man kan hitta moder natur här.

Men samtidigt är ytterligare en centralfigur inom naziströrelsen är på väg att flytta in. Enligt Johan Hagberg handlar det om en 44-årig man som på 1990-talet var mycket aktiv inom organisationen Vitt ariskt motstånd, VAM. Mannen deltog vid informationsmötet om asylboendet i Sunnansjö och uttalade flera extrema åsikter om invandrare.

- De vill väl säkert få någon form av fäste här och vill ha det här som bas. Vi kan inte ändra tänket hos Emil Hagberg och hans kompisar, det kan vi aldrig göra - men om vi fryser ut dem flyttar de kanske till slut. Vi tror att det goda kommer segra till slut, säger Johan Hagberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.