Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här bor 36 svenska terroråtervändare

Debatten om hur Sverige ska hantera återvändande IS-resenärer pågår för fullt.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Bild som är från Raqqa i Syrien är fotad 2013.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Mellan sommaren 2012 och hösten 2016 reste omkring 300 svenskar till terroristorganisationer i Irak och Syrien.

Enligt en kartläggning av SvD känner Sveriges kommuner till 36 personer som har återvänt. 

Samtidigt larmar Kriminalvården om platsbrist och problem med att behandla extremister.

– Det blir en prioriteringsfråga, och ju mindre platser som finns desto hårdare prioriteringar måste vi göra, säger Anders Forsgren vid Kriminalvården till SVD.

Debatten om hur Sverige ska hantera återvändande IS-resenärer pågår för fullt. Till exempel handlar det om hur man ska döma de som deltagit i terrorrelaterade brott, trots att bevismaterial ofta saknas. Hur straffskalan ska se ut för brotten, är en ytterligare fråga.

– Nu är nästa steg att gå vidare med ytterligare straffskärpningar. Fler kommer fällas för terrorverksamhet. I slutet av denna månad lämnar en särskild utredare ett sådant förslag som regeringen kommer att arbeta vidare med, sa inrikesminister Mikael Damberg under en riksdagsdebatt om IS-återvändarna i tisdags. 

Samtidigt jobbar kommunerna för att öka beredskapen inför potentiella återvändare.

Enligt Säkerhetspolisens uppgifter reste omkring 300 svenskar till Irak eller Syren för att ansluta sig till terroristorganisationer mellan 2012-2016, skriver Svenska Dagbladet. 

En kartläggning från tidningen visar att kommunerna i dag känner till 36 återvändare.

Här finns återvändarna

ÖREBRO: 10 återvändare

Ett tjugotal personer reste till Syrien eller Irak från Örebro, främst från stadsdelen Vivalla.


STOCKHOLM: 19 återvändare

En fjärdedel av alla som rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till terroristorganisationer har bott i Stockholmsområdet. 


MALMÖ: 5 återvändare

Malmö är en av städerna som haft störst problem med personer som rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till terroristorganisationer. I nuläget känner man till 5 återvändare.


SÖDERMANLAND: 2 återvändare

I Södermanland känner man till ett tiotal resenärer som åkt till Syrien eller Irak för att ansluta sig till terroristorganisationer. 


Källa: Säkerhetspolisen, Svenska Dagbladet

Stort tryck på Kriminalvården

Samtidigt kommer också larm om att Kriminalvården går på knäna. Redan nu råder stor platsbrist för de intagna.

– Vi är oroliga över platssituationen, och vi har en sådan situation redan nu. Vi vill inte att de här personerna sitter tillsammans, och det kräver lite luft i systemet. Det blir en prioriteringsfråga, och ju mindre platser som finns desto hårdare prioriteringar måste vi göra, säger Anders Forsgren, projektledare för Kriminalvårdens arbete mot våldsbejakande extremism, till Svenska Dagbladet.

Enligt tidningens uppgifter hanterar Kriminalvården 65 våldsbejakande islamister i dag. Av dem riskerar 20 personer att försöka rekrytera eller påverka andra.

Utöver dem är även 15 höger- eller vänsterextremister omhändertagna Kriminalvården. 

Totalt handlar det alltså om 80 personer. Av dem väntas 30 personer släppas inom de kommande månaderna, rapporterar Svenska Dagbladet.

Svårt att omvända återvändare

Enligt Anders Forsgren har Kriminalvården också haft svårt att omvända de intagna extremisterna. Trots nya behandlingsprogram och stora utbildningsinsatser för personalen, uteblir resultaten, skriver Svenska Dagbladet.

– När det gäller klienter med kopplingar till våldsbejakande extremism kan vi i nuläget inte se att programmet haft någon avgörande skillnad än, säger Anders Forsgren till tidningen.

Han fortsätter:

– Vårt sätt att arbeta är ju genom samtal. Det finns inga andra sätt att påverka. Vi har ingen möjlighet att utföra hjärntvätt, utan vi försöker få personen att förstå att livet jag lever skadar mig och andra. Att jag kan lära mig hantera mina impulser. Att det faktiskt finns andra sätt. Så enkelt är det, och samtidigt så väldigt svårt, säger Anders Forsgren till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.