Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Har blivit svårare att arbeta i krigszoner"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ULF STRÖMBERGUlf Strömberg arbetade som fotograf på TV4 och bevakade 2001 kriget i Afghanistan tillsammas med Rolf Porseryd. Sent på natten rånmördades han brutalt och blev 42 år gammal.
MARTIN ADLERFrilansjournalisten Martin Adler rapporterade från krigszoner världen över och tog 2001 emot pris från Amnesty International för sitt reportage om människohandel i Kina. Han dödades 2006 i Mogadishu, 47 år gammal.
ARNE LEMBERGArne Lemberg född 1941, inledde sin karriär på FIB aktuellt. 1974 kom han till Expressen och arbetade vid sin död för tidningen. Avrättades av Idi Amins soldater samtidigt som Karl Bergman under bevakningen i Uganda.
KARL BERGMANSvenska Dagbladets reporter Karl Bergman avrättades av Idi Amins soldater samtidigt som Arne Lemberg under bevakningen i Uganda.
Foto: Kenneth Jonasson
LEONARDO HENRICHSENSvensk-argentinska journalisten Leonardo Henrichsen var 33 år gammal när han dödades medan han filmade ett kuppförsök mot Salvador Allende i Santiago. Han arbetade då för Rapport med Latinamerika som bevakningsområde.

Nils Horner dödades i tjänst i Kabul.

Och det är inte första gången en svensk journalist förlorar livet i arbetet.

– Det har blivit svårare att arbeta i krigs- och konfliktzoner, säger Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser.

De bevakade några av världens farligaste platser. Och dödades i tjänst.

På tisdagsmorgonen sköts Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner till döds i Kabul.

– Vi reagerar med bestörtning och tycker att det är fruktansvärt tråkigt för de anhöriga, när sådana här saker händer. Man vet inte riktigt än vad som ligger bakom om det har med hans jobb att göra som journalist eller om det är ren otur att han råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle, säger Urban Löfqvist.

Han menar att det under en period varit lugnt i Afghanistan, mycket på grund av en stark militär närvaro i landet. Men säkerhetsläget ser ut att förvärras.

– Det är lätt när man talar om sådana här fall att man glömmer bort de lokala journalisterna som oftast är mest utsatta för hot och trakasserier som tvingas till landsflykt på grund av sitt yrke, säger Urban Löfqvist.

Ökat antal dödsfall

Reportrar utan gränser har de senaste åren sett en kraftig ökning i antal dödsfall sedan de började föra statistik på nittiotalet. 2012 miste så många som 88 journalister livet i tjänst. En orsak är det förändrade läget i krigszoner.

– Om vi tittar på Syrien, med olika fraktioner som slåss mot regimen och mot varandra, blir det svårare som journalist att orientera sig och det medför också större risk att du råkar illa ut, säger Urban Löfqvist.

– Även den minsta gerillagrupp och terroristcell har mycket större kunskap och förståelse om mediernas makt. Man förstår att se till att rätt budskap kommer ut. Därför kan det också finnas intresse att döda eller kidnappa journalister för att vissa saker inte ska komma fram.

Och det är inte första gången en svensk journalist satt livet till i tjänst.

1979 dödades Expressen-reportern Arne Lemberg och Svenska Dagbladets medarbetare Karl Bergman i Uganda av dåvarande diktatorn Idi Amins soldater.

Lemberg och Bergman sköts ihjäl tillsammans med två tyska kolleger när de tog sig in i byn Katosi. De begravdes då av en militärpatrull och det tog veckor innan deras dödsfall blev kända i hemländerna. Till slut fördes deras kvarlevor hem och senare ställdes två personer inför rätta för morden.

Sex år tidigare mördades Rapports fotograf Leonardo Henrichsen i samband med en militärrevolt mot chilenska presidenten Salvador Allende, som månader senare dödades i en kupp.

Henrichsen besköts av en militär på morgonen den 29 juni 1973 medan han filmade scenerna från platsen - och han fortsatte att filma tills kameran slets ur hans händer av soldater. Henrichsen omkom senare på sjukhus.

Fotograf dödades 2001

Hösten 2001 bevakade TV4:s fotograf Ulf Strömberg och reportern Rolf Porseryd striderna mellan talibaner och norra alliansen i afghanska Taloqan.

Strax efter midnatt den 27 november mördades Strömberg i huset de bodde i. Han sköts till döds av maskerade rånare.

På plats i Afghanistan var också kollegan, prisbelönte journalisten och fotografen Martin Adler som vittnade om det brutala mordet. Fem år senare dödades även han. Adler var 2006 frilansande reporter i somaliska huvudstaden Mogadishu och bevakade där en stor demonstration mot utländsk inblandning i somaliska inrikesaffärer. Bland de tusentals deltagarna sköts han till döds av en okänd gärningsman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.