Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Robert EklundRikspolischefen Dan Eliasson. Foto: Robert Eklund
Rikspolischefen Dan Eliasson.  Foto: Robert Eklund
Dan Eliasson. Foto: (C) Pelle T NilssonDan Eliasson. Foto: (C) Pelle T Nilsson
Dan Eliasson.  Foto: (C) Pelle T Nilsson

"Har blivit överraskad över hur illa det är"

Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson kan inte garantera säkerheten i utsatta förorter runtom i landet.

– Jag har blivit överraskad sen jag blev rikspolischef över hur illa det är i vissa områden på kvällarna, säger han och varnar:

– Om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle.

Det var i samband med en paneldebatt om terrorhot som genomfördes i Stockholm under onsdagen på Svensk Juriststämma, som rikspolischefen Dan Eliasson varnade för utvecklingen inom vissa förortsområden i Sverige.

Han nämnde att polisen satt ihop en lista över ekonomiskt och socialt utsatta områden som kan komma att utgöra en grogrund för radikalism.

– Alby, Fittja, Tensta, Rinkeby, Araby, Rosengård, där slits det svenska samhället isär. Och om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle, sade han under debatten.

På en direkt fråga om hur många områden det rör sig om, svarade han:

– Vi har identifierat 14 områden där vi konstaterat att samhällsbetingelserna är besvärliga. De är inte "no go"-zoner på något sätt, men vi (polisen, reds anm.) måste använda två bilar när vi åker in där, svarade han.

"Allvarligt bekymrad"

Moderatorn Peter Wolodarski frågade då om polisen har kontroll över dessa områden och kan garantera säkerheten.

– Nej, jag kan inte garantera att säkerheten finns där. Vi har resurser, vi agerar, men jag kan inte garantera säkerheten någonstans. Men i de här områdena så är det besvärligt, svarade Dan Eliasson.

Dagens Nyheter publicerade i tisdags utdrag ur en rapport från polisen där 53 bostadsområden i landet betraktas som extra brottsutsatta.

Efter debatten fick Expressen ett samtal med rikspolischefen. Där utvecklade han sitt resonemang.

– Jag blev allvarligt bekymrad för situationen i en del av de orterna i Stockholm, Göteborg och Malmös utkanter. Den är allvarlig. Det finns kriminalitet där som kraftigt påverkar livssituationen för de boende där. Där måste samhällets insatser öka. Fler måste komma i jobb och utbildning och svensk polis måste komma närmare de områdena också.

Utgör de en grogrund för växande extremism?

– Ja, om vi inte vänder utvecklingen i dessa områden så finns en uppenbar risk att de är en grogrund både för grov organiserad brottslighet och annan brottslighet.

Hur är utvecklingen? Kommer det snart att krävas tre polispatruller för att åka in där, eller är vi snart tillbaka på en igen?

– Hela målsättningen måste vara att de här områdena blir lugnare, att de som bor där får samma livskvalitet som de som bor på alla andra områden i Sverige. I dag är det vissa stunder som så att vi måste vara två patruller, för annars vandaliseras bilen och det går inte att göra jobbet och det är naturligtvis otroligt bekymmersamt, säger han och tillägger:

– Vi måste vända utvecklingen. Och det är inte polisens som har det huvuduppdraget, det måste vara samhället, det måste vara jobb, det måste vara utbildning och innanförskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag