Minea föddes med det ovanliga missbildningssyndromet Aperts syndrom. Foto: Memories By JuliaMinea föddes med det ovanliga missbildningssyndromet Aperts syndrom. Foto: Memories By Julia
Minea föddes med det ovanliga missbildningssyndromet Aperts syndrom. Foto: Memories By Julia
Nu är hon stjärnan i ett nytt fotoprojekt för barn med särskilda behov. Foto: Memories By JuliaNu är hon stjärnan i ett nytt fotoprojekt för barn med särskilda behov. Foto: Memories By Julia
Nu är hon stjärnan i ett nytt fotoprojekt för barn med särskilda behov. Foto: Memories By Julia
– Hon är en riktig glädjespridare, säger mamma Simone. Foto: Privat– Hon är en riktig glädjespridare, säger mamma Simone. Foto: Privat
– Hon är en riktig glädjespridare, säger mamma Simone. Foto: Privat
Nu hoppas familjen att bilderna ska göra skillnad. Foto: Memories By JuliaNu hoppas familjen att bilderna ska göra skillnad. Foto: Memories By Julia
Nu hoppas familjen att bilderna ska göra skillnad. Foto: Memories By Julia

Här blir treåriga Minea modell i fotoprojekt

Publicerad

Hon föddes med ett ovanligt missbildningssyndrom.

Nu är Minea, 3, en stjärnmodell i ett nytt fotoprojekt för barn med särskilda behov.

– Vi hoppas och tror på att information och kunskap är nyckeln till att förebygga mobbning och utanförskap. Det annorlunda blir mer accepterat i samhället, säger mamma Simone Karlsson.

”Fin!” ropar Minea av glädje när hon ser bilden av sig själv på den stora skärmen i Nyhetsmorgon. Hon föddes med det ovanliga missbildningssyndromet Aperts syndrom.

– Allt var väldigt traumatiskt. Vi visste inget innan Minea föddes, men känslan under graviditeten hade hela tiden varit att det var något speciellt med bebisen i min mage, säger Simone Karlsson, Mineas mamma.

Efter en lång förlossning försvann vårdpersonalen med nyfödda Minea nästan genast. Simone befarade det värsta.

– Jag trodde att vi skulle förlora vårt barn.

Strax därpå berättade vårdpersonalen att Minea har flera missbildningar. Sedan svimmade Simone.

"Hon är inte sjuk"

I dag är Minea tre år och har tillbringat en stor del av sitt liv på olika sjukhus. Hon har varit isolerad och legat i sjukhussängar periodvis. Sammanlagt har hon genomgått nio operationer och gjort över 250 läkarbesök.

– Detta gör naturligtvis att en normal vardag inte är något vi tar för givet. Vi är väldigt tacksamma som familj, säger Simone Karlsson.

– Minea är en otroligt stark tjej. Vi försöker alltid göra det bästa av alla situationer. Jag och hennes pappa är glada över att ha ett friskt barn. För hon är inte sjuk, det är ett tillstånd. Och det är vad man gör det till.

Simone beskriver sin dotter som social, nyfiken, lättsam och livsglad.

– Hon är en riktig glädjespridare. Hon är den starkaste och envisaste jag vet.

Minea blir fotomodell

Nu är treåriga Minea stjärnan i ett nytt fotoprojekt.

Det är fotografen Julia Jonsson – Mineas faster – som har bestämt sig för att lyfta barn med särskilda behov. I det ideella projektet har hon tagit många foton på sin brorsdotter. Projektet kallar hon "Projekt MINEA", och bilderna sprids på Facebook och Instagram.

– Jag har alltid känt ett behov av att hjälpa, dra mitt strå till stacken, säger Julia.

Nu hoppas hon att bilderna ska nå ut till så många som möjligt för att sprida kunskap.

– Mitt mål är att hylla dessa barn och ge dem tid i rampljuset. Jag hoppas att vi kan döda fördomar. Minea var det självklara valet som frontfigur eftersom hon inspirerar mig varje dag. Hon har lärt mig att inte ta något för givet och ta en dag i taget. Det är tack vare henne jag är specialiserad barnfotograf.

Nu är både Minea och Simone Karlsson spända på resultatet.

– Vi ser enbart detta som något positivt för Minea. Kan vi vara förebilder för andra så ställer vi självklart upp. Möter vi motstånd från människor säger det oftast mer om dem än om oss, säger Simone.

– Vi hoppas och tror på att information och kunskap är nyckeln till att förebygga mobbning och utanförskap. Det annorlunda blir mer accepterat i samhället, och det tar bort en hel del rädslor.

Foto: Privat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag