Ett snöoväder drog in över kusten i Västernorrland 1 februari. Skolor fick stänga och trafikanter hade stora problem. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNEtt snöoväder drog in över kusten i Västernorrland 1 februari. Skolor fick stänga och trafikanter hade stora problem. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett snöoväder drog in över kusten i Västernorrland 1 februari. Skolor fick stänga och trafikanter hade stora problem.  Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Insnöad bil dagen efter snöovädret i Sundsvall. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNInsnöad bil dagen efter snöovädret i Sundsvall. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Insnöad bil dagen efter snöovädret i Sundsvall. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Här blir snöröjningen tre gånger dyrare än väntat

Publicerad

Vintervädret får kommunkassorna att sina. 

20 Norrlandskommuner överskrider sin budget för snöröjning. 

I vissa fall kostar den tre gånger mer än beräknat, enligt TV4 Nyheterna.

TV4 Nyheterna har gjort en rundringning till 20 kommuner i Norrland som visar att samtliga överskrider budgeten för snöröjning. I en del kommuner blir kostnaden tredubbelt så hög som beräknat. I Örnsköldsvik kostade snöröjningen 5 miljoner mer än väntat – bara i december.

– Vi tittar inte på siffror på så vis, utan vår uppgift är att se till att infrastrukturen hålls öppen med trafiksäkerhet och framkomlighet, och det gör vi oavsett vad det kostar, säger Magnus Wiklund, strateg vid Trafik och Parkavdelningen i Örnsköldsvik, till TV4 Nyheterna.

 

LÄS ÄVEN: Snörekord på flera håll i landet

Vägskylt "Varning för vägkorsning" står med hela stolpen i den djupa snön i Sundsvall.Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Snön samlas på enorma snötippar

När snön har avlägsnats från gatorna måste den forslas bort. Snömassorna samlas ihop på enorma snötippar som kan finnas kvar långt in på sommaren.

– Det är svårt att förstå hur mycket snö det är, men om man tittar på snövallen längst bort så ligger den snövallen på en annan snövall som är 15 meter djup. Här ligger i dag 4 400 billass, och det är bara den här snötippen, säger Magnus Wiklund, strateg vid Trafik och Parkavdelningen till TV4 Nyheterna.

Rekordstora mängder snö föll på flera håll i landet under slutet av januari och början av februari. I Vindeln i Västerbotten visade SMHI:s snödjupsstatistik på 90 centimeter. Vilket är det mesta som uppmätts i januari sedan stationen öppnade för 29 år sen.

 

LÄS ÄVEN: Taket rasade över Hanna i Sundsvall

Relaterade ämnen
Marielle Theander Olsson
Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag