Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här blir snöröjningen tre gånger dyrare än väntat

Ett snöoväder drog in över kusten i Västernorrland 1 februari. Skolor fick stänga och trafikanter hade stora problem. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Insnöad bil dagen efter snöovädret i Sundsvall. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vintervädret får kommunkassorna att sina. 

20 Norrlandskommuner överskrider sin budget för snöröjning. 

I vissa fall kostar den tre gånger mer än beräknat, enligt TV4 Nyheterna.

TV4 Nyheterna har gjort en rundringning till 20 kommuner i Norrland som visar att samtliga överskrider budgeten för snöröjning. I en del kommuner blir kostnaden tredubbelt så hög som beräknat. I Örnsköldsvik kostade snöröjningen 5 miljoner mer än väntat – bara i december.

– Vi tittar inte på siffror på så vis, utan vår uppgift är att se till att infrastrukturen hålls öppen med trafiksäkerhet och framkomlighet, och det gör vi oavsett vad det kostar, säger Magnus Wiklund, strateg vid Trafik och Parkavdelningen i Örnsköldsvik, till TV4 Nyheterna.

 

LÄS ÄVEN: Snörekord på flera håll i landet

Vägskylt "Varning för vägkorsning" står med hela stolpen i den djupa snön i Sundsvall. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Snön samlas på enorma snötippar

När snön har avlägsnats från gatorna måste den forslas bort. Snömassorna samlas ihop på enorma snötippar som kan finnas kvar långt in på sommaren.

– Det är svårt att förstå hur mycket snö det är, men om man tittar på snövallen längst bort så ligger den snövallen på en annan snövall som är 15 meter djup. Här ligger i dag 4 400 billass, och det är bara den här snötippen, säger Magnus Wiklund, strateg vid Trafik och Parkavdelningen till TV4 Nyheterna.

Rekordstora mängder snö föll på flera håll i landet under slutet av januari och början av februari. I Vindeln i Västerbotten visade SMHI:s snödjupsstatistik på 90 centimeter. Vilket är det mesta som uppmätts i januari sedan stationen öppnade för 29 år sen.

 

LÄS ÄVEN: Taket rasade över Hanna i Sundsvall

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!