Här blir han avslöjad av den dolda mikrofonen

Publicerad
Uppdaterad
Här blir Sverigedemokrat-basen avslöjad av den dolda mikrofonen.
På bandet hör man hur SDU:s ordförande Erik Almqvist kräver att få den wallraffande reportern Caroline Stenmans väska.
Därefter följer tumult.
Sveriges Radios redaktion för undersökande journalistik, Kaliber, släpper nu inspelningen av vad som hände inne i hytten ombord på Estlandsfärjan Victoria när wallraffande reportern Caroline Stenman rånades på sin väska med den dolda kameran.

Förnekade

Erik Almqvist, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, förnekade i går kväll i en intervju med Expressen att han varit inblandad i någonting sådant.
Men han visste inte då att Kaliber-reportern Caroline Stenman förutom den dolda videokameran också hade en radiomikrofon gömd under sin tröja. Allt som hände i hytten spelades in. Och bandinspelningen som nu offentliggjorts visar att Almqvist inte talar sanning.

Instängd i hytt

Ljudet är inspelat när SR-reportern stängts in i en hytt på fartyget tillsammans med tre män från Sverigedemokraterna.
Den som hörs tala är SDU-ordföranden Erik Almqvist. Han inleder:

- Det är så här att, vänta lite... Det går rykten som är väldigt tramsiga. Som är... Du ser väldigt rädd ut.
- Vadå?
- Varför känner du dig påhoppad?
-Nej, vadå?
- Det märker jag på dig.. Kan du öppna din väska?
- Nejnejnej.
(Klirr av glas, tumult)
- Nej, nej.
Reportern låter livrädd.
Erik Almqvist:
- Vänta!
Reportern:
- Nej. Nej, nej.
- Lämna dina grejer!
- Okej, jag lämnar dem.

Därefter hörs hur reportern tar sig ut ur hytten och hennes flämtande andhämtning när hon rusar iväg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag