Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här blir det snö – så blir vädret för sportlovsfirare

Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Foto: KARL HÄGGLUND

Nu blir vädret mildare – även i norra Sverige där sportlovet nu är i gång.

Under dagen blir det mest grått och mulet på de populära skidorterna.

– Det är inte ett jätteroligt väder, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm.

Häng med på Expressens vädersajt – och få dagsaktuella väderprognoser från de största skidorterna, men också vädret där du bor. 

Förra veckans dramatiska snöoväder har ersatts av uppehåll och mulet väder i stora delar av landet. Men ett nytt snöfall väntar runt hörnet, och väntas dra in söderifrån under morgondagen.

– Det är rätt odramatiskt i dag. I morgon blir det lite mer dramatik, framför allt i södra Sverige där det blir rätt mycket snö, säger Lasse Rydqvist. 

Sportlov i norra Sverige

Samtidigt har skolorna stängt för sportlov i Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrland, Jämtland och Idre. 

– Norrland i stort får ett lätt snöfall i dag som letar sig norrut, så i söder kan man räkna med uppehållsväder. Det är inte heller jättekallt, säger Lasse Rydqvist.

Generellt för orterna är ett mulet uppehållsväder, med något mildare temperaturer. 

– Men i Lapplandsfjällen har man i morgon bäst chans till sol i hela Sverige. Annars blir det mulet i stort sett hela landet, säger Lasse Rydqvist.

SMHI klass 1-varnar i Hemavan och Tärnaby

Hemavan och Tärnaby, Västerbotten:

– Här uppe finns en klass 1 varning från SMHI om kyleffekt. Alltså att det blir frisk eller tidvis hård vind på kalfjället. Man kan få en betydligt lägre upplevd temperatur än den man ser på termometern. Här gäller det att klä sig lite varmt, säger Lasse Rydqvist.  

I övrigt kan man räkna med mulet väder och lätt snöfall, med temperaturer på -13 grader. I morgon främst mulet och uppehåll. 

Kan spricka upp i Åre

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

– Här blir det runt -5 grader, så inte alls lika kallt. Även här mulet och lite snöfall under dagen. Det kan spricka upp lite grann först i kväll, säger Lasse Rydqvist.  

Under morgondagen är det också främst mulet väder och liknande temperaturer, med ett snöfall som är på gång in söderifrån under kvällen.

Mulet i Vemdalen

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

– Här får vi också mulet väder och ett lätt snöfall under morgonen. Det kommer att mattas av fram på dagen, säger Lasse Rydqvist.

Temperaturen ligger på runt -6 grader och svag till måttlig sydostlig vind. Under morgondagen håller det mulna vädret i sig och temperaturen kommer ligga på runt -7 grader. Hit kommer snöfallet lite tidigare jämfört med Åre.

Dåligt med sol i Idre

Idre fjäll, Dalarna: 

– Här har vi lite snöfall som kommer att mattas av framåt dagen, -5 grader och en svag till måttlig sydostvind. Även här är det mulet. Det är inte ett jätteroligt väder. Inte så mycket sol i dag eller i morgon heller, säger Lasse Rydqvist. 

Hit kommer också snöfallet i morgon kväll och temperaturen under dagen ligger på -7 grader.

Grådisigt väder i Sälen

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

– I Sälen blir det i dag mulet och mest uppehåll även här. Men det är lite mildare luft som har tryckt på söderifrån vilket gör att det kan bli lite grådisigt väder kvällstid, säger Lasse Rydqvist.  

På dagen blir det även här runt -5 grader och vindstilla. I morgon blir det runt -7 grader och snöfallet väntas dra in söderifrån på eftermiddagen.

Bra skidförhållanden i Romme 

Romme Alpin, södra Dalarna:

– I dag blir det mulet väder och runt -4 grader. Rätt schyst ändå. Det blir ingen strålande sol men i övrigt rätt bra förhållanden. Det är rätt vindsvagt, säger Lasse Rydqvist.

Under morgondagen kan snöfallet ta sig in mitt på dagen, och sportlovsfirare får räkna med snöfall med runt 5 centimeter snö under den senare hälften av dagen. Temperaturen blir runt -5 grader.

Behaglig åkning vid Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland: 

– Det blir bara enstaka minusgrader i dag, -2 grader ungefär. Mulet och uppehåll får vi där också, och inte heller några vindar att tala om. Det kan nog bli rätt behaglig åkning även där, säger Lasse Rydqvist.

Under morgondagen kommer snöfallet in söderifrån vid lunchtid, samt att temperaturen klättrar ner till -4 grader. Det kommer också att bli en måttlig nordostvind i kombination med snöfallet. Även här kan det bli över 5 centimeter nysnö.

Gråmulet i Branäs

Branäs, Värmland: 

– I norra Värmland blir det också gråmulet väder i dag och -3 grader. Inte heller här blir det någon dramatisk vind, säger Lasse Rydqvist.

Under eftermiddagen i morgon kan man räkna med snöfall även här, -5 grader samt måttlig nordostlig vind.


LÄS MER: Våren är trots allt på väg – ny rapport om pollen varje vecka

Vad gör du på sportlovet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.