Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här blir det olagligt att inte gå ut med hunden

Det är fortfarande mycket oklarheter kring den sjukdom som drabbat hundar i Norge under flera veckors tid.
I området kring Canberra i Australien ska det nu bli olagligt att inte gå ut med hunden.Foto: Shutterstock

Nya lagar i Australien ska göra det olagligt att inte gå ut med hunden.

Hundägare som inte lyder de nya lagarna kan bötas med tiotusentals kronor.

– Förändringen kan ha en stor inverkan på folk som fortsätter att försumma sina djurs välmående, säger Michelle Robertson, ordförande för djurskyddsföreningen RSPCA, till Canberra Times.

Australian Capital Territory, området kring Canberra i Australien, har blivit det första området att erkänna husdjur som ”kännande varelser”, och på torsdagen antogs en rad nya lagar för att förbättra djurskyddet, skriver Canberra Times.

Om ett halvår träder de nya lagarna i kraft som gör gällande att djur kan känna och uppfatta världen omkring dem – och därför förtjänar liv som reflekterar deras värde.

Den mest uppmärksammade delen kommer att straffa djurägare som håller sina hundar instängda i en hel dag, utan att gå ut med dem.

Den som bryter mot den nya lagen ska straffas med böter på 4 000 australiska dollar, motsvarande omkring 26 000 svenska kronor, skriver Canberra Times.

Trots det är det alltjämt tillåtet att hålla hunden inlåst på en bakgård där den kan rastas.

”Stor inverkan på djurs välmående”

Samtidigt kan de som ägnar sig åt ännu mer våldsamma aktiviteter, däribland hundkamp, möta ännu större böter – upp till omkring 320 000 kronor – samt dömas till tre års fängelse.

– Vi tror att de flesta Canberra-bor är ansvarstagande och kärleksfulla djurägare, och förutspår en väldigt låg inverkan på de djurägare och företag som är ansvarsfulla, säger Michelle Robertson, ordförande för djurskyddsföreningen RSPCA, och fortsätter:

– Förändringen kan dock ha en stor inverkan på folk som fortsätter att försumma sina djurs välmående, säger hon till Canberra Times.

Djurägare kommer dessutom kunna få böter om de inte ger sina djur ordentligt med mat, vatten eller tak över huvudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.