Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här blir det ingen vit jul: "Hoppet är ute"

Så här kommer vädret att bli i södra Sverige. (Bilden är en genrebild)Foto: / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
Däremot i norra Sverige kommer det att bli rejält med snö. (Bilden är en genrebild) Foto: Shutterstock
Bilden är en genrebild. Foto: / /IBL

En vit jul – där det redan är vitt.

Så kan man sammanfatta väderläget dan före dopparedan.

– Hoppet är helt ute för de södra delarna av landet. Där blir det en väldigt mild julafton, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Så här går det att sammanfatta det kommande julvädret: Snö och vitt i norr, barmark och grått i söder.

Den meningen skrev vi här på Expressen för en vecka sedan – och tyvärr är det bara att upprepa nu; dagen före tomten ska göra sitt.

Meteorologen Johan Groth vet besked – dystra sådana:

– Hoppet är helt ute för de södra delarna av landet. Där blir det en väldigt mild julafton med tyvärr också regn som kommer in under dagen västerifrån. Det blir dessutom temperaturer upp till åtta-nio grader. Så söderut är det kört.

”Kan komma vitt puder”

– Man får säga att det är där man har ett snötäcke, som man kan hoppas på en vit jul. Det kan komma lite vitt puder i ett stråk över Värmland. Kanske runt Örebrotrakten blir det några flingor under natten.

För att vara säker på att ha snö utanför stugknuten i morgon, 24 december, bör man befinna sig någonstans norr om en tänkt linje från norra Värmland ut mot Gävlebukten.

Kraftiga vindbyar söderut

Det har blåst rejält i södra Sverige under lördagen.

–Det är som ett dellågtryck som passerar över norra Götaland. Det ger det här kraftiga vindbandet, framför allt kraftiga vindbyar, säger Johan Groth.

Var har det blåst mest?

– Det rör sig om området kring Göteborg och söder om Vänern. Vindbandet kommer att  driva över under kvällen, och under inledningen på natten, tvärs över Götaland södra delarna. De kraftigaste byarna kommer in mot Västkusten. Så det blir besvärligt.

När avtar vinden?

– Det kommer relativt snabbt att dra över, och lugna ner sig. Så redan under natten har det blivit betydligt lugnare längs Västkusten och den västra sidan av Sverige. Det gäller även i den östra delen att vinden lugnar ner sig.

Problem i tågtrafiken

Den kraftiga blåsten i Västsverige ställer till problem bland annat för tågtrafiken. 

Trafikverket och tågoperatörer har beslutat att ställa in flera tågturer.             

- Det blåser för mycket. Ofta påverkas tågtrafiken när det blåser över 25 meter per sekund, säger Mette Ramquist, presschef vid Västtrafik.    

 De sträckor som berörs under lördagen är Strömstad-Uddevalla, Borås-Varberg och Lidköping-Herrljunga. 

Även under julafton ställs tågturer in. Det blåser även ordentligt i Sjuhärad, norra Bohuskusten och Göteborg.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.