Här blev näthatet nätkärlek i stället

Näthatet har blivit nätkärlek.

Efter att den uppmärksammade videon släpptes inför onsdagskvällens ”Uppdrag granskning” i SVT har de medverkande översköljts av stöttande mejl och kommentarer.

– Jag såg att det startats en ny hashtagg på Twitter, nätkärlek. Det är det vi borde fokusera på, säger Titti Schultz, radioprofil och en av de medverkande i ”Uppdrag granskning”.

Hon säger att responsen hittills har varit odelad positiv och att man absolut inte får glömma att näthatarna här i minoritet.

– Det är ett hundratal som hört av sig. Jag är jättelycklig, säger hon.

Även Expressens ledarkrönikör Ann-Charlotte Marteus och Metros kolumnist Fridah Jönsson säger att de har fått väldig positiv respons.

– Det är jättebra att ”Uppdrag granskning” gjorde det här reportaget. Det här är något man lever med, man pratar inte om det, säger Ann-Charlotte Marteus.

"Även i skolor"

Fridah Jönsson tycker att det är bra att diskussionen har kommit utanför den journalistiska bubbla hon och andra sitter i.

– Det är ett problem att det bara är vi journalister som har pratat om det. Nu blir det mer spridning på diskussionen, säger hon.

Nicke Nordmark, som är en av reportrarna bakom "Uppdrag gransknings" reportage, tror på att genomslaget är viktigt så debatten fortsätter.

– Den behöver föras även i skolor, säger han till Expressen.se

"Finns mot män"

Trots de genomgående positiva kommentarerna Ann-Charlotte Marteus och Frida Jönsson har fått finns det en del som tycker man även borde ta upp näthatet mot män.

– Näthat mot män finns också. Men jag tror kvinnor är mer utsatta för sexism. Män får mer kommentarer av stilen "du är så dålig". Jag har märkt att kvinnor som har barn får fler kommentarer om det än män som har det, säger Fridah Jönsson.

Men näthatet har även visat sig igen. Efter flera tusen kommentarer till den Youtube-video som SVT lade upp stängdes möjligheterna att skriva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.