Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här bjuder polisen upp till Harlem shake

Här hakar Södertäljepolisen på det nya internetfenomenet Harlem shake. En handfull lunchlediga poliser dansar loss till den nya nätflugan - och videon sprids nu som en löpeld i de sociala medierna.

– Det är ett sätt att visa att poliser också är människor, säger filmaren Daniel Brace.

Det finns hundratals varianter på Harlem shake-videon, som alla i stort sett följer samma mönster: en ensam person dansar förstrött i ett rum med personer i bakgrunden som till synes inte tar någon notis om dansandet. Därefter börjar rena diskot. Nu förs nätflugan vidare - av Södertäljepolisen.

Vill vända bilden av Södertälje

– Det är ett sätt att visa att poliser också är människor, säger filmaren Daniel Brace till Expressen.se.

Under sina år som Södertäljebo har han gjort flera filmjobb för att försöka vända bilden av Södertälje, som han menar har menar ibland har svartmålats. Tidigare i dag skulle han göra en film om polisens arbete med sociala medier - men det slutade med en unik version av Harlem shake. Dansen har återgetts av både brandmän och sjukhuspersonal, men enligt Daniel Brace har inget polisdistrikt i hela världen gjort en variant av dansen.

– Det var som att ett ljus gick upp för oss, och vi sa: "nu gör vi det här". Det var nära lunch och vi visste att det skulle finnas lediga poliser som skulle ha tid att vara med, så vi bara satte i gång, säger han.

Större aspekt på Harlem shake

För Pär Carlsson, brottsförebyggare på Södertäljepolisen och frontman i videon, finns det en större aspekt av det hela.

– Det är ett sätt att visa både externt och internt hur snabbt saker sprids i sociala medier, både positivt och negativt. De senaste åren har vi gått ut väldigt hårt där för att visa att vi är med och är en del av samhället. Men det handlar också om att vi vill visa att vi är vanliga människor som kan ha kul på jobbet och bjuda på oss själva, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.