Här biter vargarna flickan på Kolmården

Publicerad

Kolmården säger att det ständigt ska finnas två guider inne i varghänget – men här är videon som bevisar motsatsen, uppger SVT.

En besökare filmar en visit hos vargarna på djurparken som spårar ur när de ger sig på en döv, tioårig flicka, rapporterar SVT Östnytt.

- Vargarna samlar sig kring henne inne i hägnet och de nafsar i hennes jacka och biter henne i rumpan, säger Jonas Felixon.

Jonas Felixon besökte Kolmården 2008 med sin mamma och sin syster. Precis som tiotusentals andra besökare har gjort deltog de i aktiviteten Närkontakt Varg.

De skulle få sällskap av två vargguider, men en av dem dök aldrig upp. Den ensamma guiden bestämde sig ändå för att gå in med besökarna till vargarna.

Vargarna började direkt göra utfall mot en hörselskadad flicka i sällskapet. Jonas Felixon filmade hela händelsen, rapporterar SVT Östnytt.

– Vargarna samlar sig kring henne i hägnet och de nafsar i henens jacka och biter henne i rumpan, säger han till SVT.

Hotfull situation

Plötsligt blir situationen hotfull. Guiden försöker säga till den döva flickan att stå still bland vargarna, men hon hör givetvis inte ropen. Då börjar mamman teckentolka åt henne.

De andra besökarna blir snabbt oroliga och försöker gripa in i situationen. De frågar guiden om de kan göra något, men guiden säger att det går bra, enligt SVT.

– Jag skulle tippa på att det pågick i 10-15 minuter. Det var så att det kändes att den här situationen är obehaglig, att guiden har inte riktigt koll på det här, säger Jonas Felixon till SVT.

Mörkar riskerna

Jonas Felixon anser att Kolmården mörkar riskerna med att umgås med vargar och vill med sin film visa det. Han tycker inte att det fanns någon beredskap att avbryta vargbesöket.

Då guiden inte hade kontroll försöker besökarna till slut att bilda en ring runt flickan för att försök skydda henne.

– Efter det som hänt känns det ju som att det där var en situation som verkligen hade kunnat bli riktigt, riktigt farlig, säger Jonas Felixon.

Efter den våldamma incidenten i söndags, då en vargskötare avled har besöken till vargarna avbrutits.

Nya rutiner

Mats Höggren, Kolmårdens zoologiske chef, menar att rutinen med dubbla vargguider är ganska ny. Och han håller med om att guiden inte klarar av situationen.

– Jag minns inte riktigt när den infördes, men det var för ett par år sedan. Hon försöker ta kontrollen, men klarar inte riktigt av det, säger han till SVT.

Angående polisanmälan som gjorts mot Kolmården säger Mats Höggren:

– Vi har en dialog med polisen men vet ingenting om några resultat.

I början av nästa vecka skickar Arbetsmiljöverket ett inspektionsmeddelande till Kolmårdens djurpark om vargattacken som krävde en anställds liv.

– Vi kommer att begära in arbetsgivarens arbetsskadeutredning med riskbedömningar och annat, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket i Linköping.

 

Vet du mer om händelsen med flickan? Hör av dig till 71717.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag