Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här biter vargarna flickan på Kolmården

Kolmården säger att det ständigt ska finnas två guider inne i varghänget – men här är videon som bevisar motsatsen, uppger SVT.

En besökare filmar en visit hos vargarna på djurparken som spårar ur när de ger sig på en döv, tioårig flicka, rapporterar SVT Östnytt.

- Vargarna samlar sig kring henne inne i hägnet och de nafsar i hennes jacka och biter henne i rumpan, säger Jonas Felixon.

Jonas Felixon besökte Kolmården 2008 med sin mamma och sin syster. Precis som tiotusentals andra besökare har gjort deltog de i aktiviteten Närkontakt Varg.

De skulle få sällskap av två vargguider, men en av dem dök aldrig upp. Den ensamma guiden bestämde sig ändå för att gå in med besökarna till vargarna.

Vargarna började direkt göra utfall mot en hörselskadad flicka i sällskapet. Jonas Felixon filmade hela händelsen, rapporterar SVT Östnytt.

– Vargarna samlar sig kring henne i hägnet och de nafsar i henens jacka och biter henne i rumpan, säger han till SVT.

Hotfull situation

Plötsligt blir situationen hotfull. Guiden försöker säga till den döva flickan att stå still bland vargarna, men hon hör givetvis inte ropen. Då börjar mamman teckentolka åt henne.

De andra besökarna blir snabbt oroliga och försöker gripa in i situationen. De frågar guiden om de kan göra något, men guiden säger att det går bra, enligt SVT.

– Jag skulle tippa på att det pågick i 10-15 minuter. Det var så att det kändes att den här situationen är obehaglig, att guiden har inte riktigt koll på det här, säger Jonas Felixon till SVT.

Mörkar riskerna

Jonas Felixon anser att Kolmården mörkar riskerna med att umgås med vargar och vill med sin film visa det. Han tycker inte att det fanns någon beredskap att avbryta vargbesöket.

Då guiden inte hade kontroll försöker besökarna till slut att bilda en ring runt flickan för att försök skydda henne.

– Efter det som hänt känns det ju som att det där var en situation som verkligen hade kunnat bli riktigt, riktigt farlig, säger Jonas Felixon.

Efter den våldamma incidenten i söndags, då en vargskötare avled har besöken till vargarna avbrutits.

Nya rutiner

Mats Höggren, Kolmårdens zoologiske chef, menar att rutinen med dubbla vargguider är ganska ny. Och han håller med om att guiden inte klarar av situationen.

– Jag minns inte riktigt när den infördes, men det var för ett par år sedan. Hon försöker ta kontrollen, men klarar inte riktigt av det, säger han till SVT.

Angående polisanmälan som gjorts mot Kolmården säger Mats Höggren:

– Vi har en dialog med polisen men vet ingenting om några resultat.

I början av nästa vecka skickar Arbetsmiljöverket ett inspektionsmeddelande till Kolmårdens djurpark om vargattacken som krävde en anställds liv.

– Vi kommer att begära in arbetsgivarens arbetsskadeutredning med riskbedömningar och annat, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket i Linköping.

 

Vet du mer om händelsen med flickan? Hör av dig till 71717.