Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här besöker Bildt ett flyktingläger i Erbil

Här besöker Carl Bildt ett läger för de som försöker fly kriget och terrorgruppen Islamiska staten, IS.Foto: Terese Cristiansson
Utrikesminister Carl Bildt är sedan måndagen i Irak.Foto: Terese Cristiansson
"När EU:s utrikesministrar träffades i fredags var vi eniga om att göra allt vi kan för att bekämpa ISIL", har Carl Bildt skrivit på regeringens hemsida.Foto: Terese Cristiansson
Carl Bildt möter flyktingar i ett läger.Foto: Terese Cristiansson

Här besöker Carl Bildt ett läger för de som försöker fly kriget och terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Utrikesminister Carl Bildt är sedan i måndags i staden Erbil i norra Irak. Under dagen besökte han ett flyktingläger för att prata med de familjer som tvingats fly kriget mot terrorismen.

IS, eller ISIL som regeringen betecknar organisationen, har tidigare kidnappat hundratals kvinnor och barn. De har också lyckats sprida skräck genom att döda sina meningsmotståndare. Förra veckan uppgav CNN att 80 män, mestadels ur den yazidiska minoriteten, mördats i en by i norra Irak. Därför är det inte konstigt att en av kvinnorna i lägret är orolig för sin man som fortfarande är kvar i de områden som gruppen kontrollerar.

– När EU:s utrikesministrar träffades i fredags var vi eniga om att göra allt vi kan för att bekämpa ISIL, som är ett hot inte bara mot Irak utan mot mänskligheten i stort, skrev Carl Bildt på regeringens hemsida.

Nya hot från IS

Så sent som i går hotade de också att döda amerikaner var som helst om någon av deras medlemmar dödas i amerikanska bombräder, skriver Reuters.

Barack Obama sa under en presskonferens i Vita huset att USA åtagit sig ett långsiktigt uppdrag att besegra milisgruppen.

Carl Bildt skriver att läget i Irak är akut och att de humanitära behoven är stora. Därför har Sverige skickat två transportplan med förnödenheter och skjutit till 51 miljoner extra i humanitärt stöd till landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.