Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här begravs de utan namn eller gravsten

MASSGRAV. Gruppledaren Alexon Austria står vid kyrkogården norr om Tacloban. I diket bakom honom ska tusentals offer efter tyfonen begravas. Foto: Axel Öberg

TACLOBAN. Massbegravningen har börjat.

Men problemen är stora - det saknas skyddsutrustning och grävmaskinen har precis gått sönder.

- Vi försöker ge dem en värdig begravning, säger gruppledaren Alexon Austria.

Kyrkogården ligger på en höjd norr om Tacloban precis vid en brant ravin. Området tillhör stadens fattigaste. Gravstenarna är enkla och de katolska korsen står i täta rader.

Det är här tusentals människorna ska begravas i en enda stor massgrav. Utan sina namn och utan gravstenar.

Ett hundra meter långt, och flera meter brett dike har grävts tvärs över kyrkogården längs med vägen. De första kropparna har staplats, fyra på höjden i dubbla rader.

Men nu står arbetet still.

Lagret av liksäckar är slut. På den upptrampade gräsmattan ligger flera kroppar på gamla plåttak insvepta i tyg. En kropp är så liten att det måste vara ett barn. Man kan se hela skallen.

Men barnet får ligga kvar. Bara människor i svarta, uppmärkta liksäckar får begravas. De flesta har inga namn, men information om var de hittades och annat som skulle kunna underlätta identifieringen har dokumenterats.

Liksäckarna är långt ifrån det enda problemet.

Ansiktsmaskerna är slut. Liksom gummihandskar och sprit att tvätta händerna med när arbetet är slut.

- Myndigheterna har bestämt att kropparna ska bäras ner i graven av människor, inte skyfflas ner med en grävskopa, säger Alexon Austria.

- Det är rätt, vi försöker ge dem en värdig begravning så gott det går. Men i väntan på skyddsutrustning kan vi inte göra vårt jobb.

Stor sjukdomsrisk

Kropparna har redan legat ute i en vecka, temperaturen är hög och risken att smittsamma sjukdomar sprids för stor.

Alexon Austria har rest hit från staden Cotabato och arbetar i vanliga fall som brandman. Nu har han en roll som gruppledare, han har varit på plats sedan i onsdags för att styra upp arbetet med gravsättningen - och han börjar bli frustrerad.

Inte heller transporterna fungerar. Sedan hjälporganisationerna landat behövs de flesta lastbilar för att få ut förnödenheter till de överlevande. Trots att det gått en vecka ligger många av kroppar kvar på gatorna.

De hade kunnat börja fylla igen den första delen av graven med jord, men i går gick även grävmaskinen sönder.

- Det är ingens fel. Det finns ingen myndighet som kan förbereda sig för det som drabbade Tacloban, säger Alexon Austria.

På andra sidan gatan leker barn. Här bor tre familjer i litet skjul. En kastrull kokar över en öppen eld och en man sopar rent där maten snart ska serveras,

Bor i provisoriskt hem

Tyfonen tog två av deras hus och det provisoriska hemmet är byggt att plåttak och delar av väggarna från de förra husen.

Egentligen har de inget emot att massgraven grävs just här, förklarar de med hjälp av en tolkande polis.

- Kyrkogården har alltid legat på den platsen och någonstans måste ju människorna få sin sista vila.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!