Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här avslöjas S-politikern som människosmugglare

Se video som avslöjar S-politikern.
Här berättar kommunpolitikern Rashad Alasaad inför Expressens dolda kamera om hur han ska smuggla en liten flicka från Grekland till Sverige.
Foto: Expressen
Sedan oktober 2018 sitter Rashad Alasaad som ersättare i kommunfullmäktige och i kultur- och fritidsnämnden för Socialdemokraterna i Ljungby.
Foto: Alex Ljungdahl
Expressens reporter Kassem Hamadé konfronterar den folkvalde politikern Rashad Alasaad i Ljungby.
Foto: Alex Ljungdahl

CHANIA, KRETA. Rashad Alasaad, 27, är socialdemokratisk kommunpolitiker i småländska Ljungby.

Och människosmugglare.

Han filmas av Expressen med dold kamera när han erbjuder vårt team att smuggla ett fyra år gammalt barn från Grekland till Sverige, med hjälp av ett lånat pass.

Han skryter om att han smugglat mängder av flyktingar till Sverige.

Hans taxa: 20 000 kronor för ett barn, 30 000 för en vuxen.

– Jag gör det här för pengar, jag vill ha pengar, säger kommunpolitikern i det smygfilmade samtalet.

Rashad Alasaads anonyma konto på Facebook aktiverades för tre månader sedan. 

På Facebookkontot och i de annonser han lägger upp i chattforum som riktar sig till flyktingar som försöker ta sig till Europa så kallar han sig enbart för ”Ahmad”.

Sedan den stora flyktingströmmen till Europa 2015 har många flyktingforum på sociala medier varit vilande. Nu är det återigen stor aktivitet i många av dem.

”Ahmad” är bara en av många människosmugglare på forumet. Folk som vill ta sig till Europa är engagerade i diskussioner och de hör av sig från Syrien, Turkiet, Grekland, Egypten. 

”Ahmad” vänder sig dock direkt till de flyktingar som lyckats ta sig till Grekland och som nu vill ta sig vidare till Sverige.

Han är öppen med att hans metod är att enbart använda sig av giltiga passhandlingar som han ”lånar” av flyktingar som redan har uppehållstillstånd i Sverige.

Flyktingar som kommer via Turkiet anländer till Lesbos i Grekland i slutet av september.
Foto: MICHAEL VARAKLAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Flyktingar i lägret Moria på Lesbos i Grekland.
Foto: MICHAEL VARAKLAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Avslöjandet i korthet

 Med dold kamera avslöjar Expressen den socialdemokratiske kommunpolitikern Rashad Alasaad, 27, som flyktingsmugglare.

Under falskt namn annonserade han i somras på Facebook och erbjöd sig att smuggla flyktingar från Grekland till Sverige med hjälp av lånade pass.

Hans taxa: 30 000 kronor per vuxen och 20 000 för barn.

 Han filmas under ett möte på Kreta när han kommit dit för att hämta ett fyraårigt barn som han ska smuggla till Sverige. Han skryter om att det är lätt att smuggla små barn och att han smugglat många flyktingar till Sverige.

När Expressen konfronterar honom med filmen hemma i Sverige bekräftar Rashad Alasaad att det är han och han säger att han omedelbart att han ska lämna alla sina politiska uppdrag.

”Jag har en bra ställning i Sverige”

I annonsen på Facebook skriver han:

”Endast de som är i Grekland. Syriska pass med svenska uppehållstillstånd till salu. Bara för dem som ser ut som passinnehavarna. Jag åker själv till Grekland och hämtar upp dem. Hittills har jag - med hjälp av min dotters pass - hämtat två flickor”.

Direkt hör intresserade av sig på forumet med frågor om vägen och kostnaden för att han ska ta dem till Sverige. Han avböjer alla direkta svar på chattforumet och ber i stället folk att kontakta honom via kommunikationsappen Messenger. 

Expressens Kassem Hamadé berättar.

Vi vill veta hur flyktingsmugglingen går till och vilka smugglarnas drivkrafter är. Expressens team svarar på ”Ahmads” annons. Vi använder också ett anonymt Facebookkonto. Vi skriver till honom att vi är tre syriska flyktingfamiljer som lyckats ta oss till Aten och att vi nu vill bli smugglade till Sverige.

Jag kan inte lämna ut mitt mobilnummer. Gör jag det kan du ta reda på vem jag är

”Ahmad” är i början försiktig och ställer en rad kontrollfrågor.

 – Jag kan inte lämna ut mitt mobilnummer. Gör jag det kan du ta reda på vem jag är. Du måste förstå att jag har en bra ställning i Sverige, skriver ”Ahmad” på Messenger. 

Han skriver att han redan har tre personer som står i kö för att få använda hans hustrus pass. Men han påstår sig ha tillgång till en rad andra pass också:

”Barnens ålder är, en flicka på 3,5 år, en flicka på 14, en kvinna på 25, tre män, 19, 19 och 21, en kvinna på 44 och en man på 53”.

Han understryker att han menar allvar:

”Den som vill ha skoj får leta efter en annan annons för att leka. Vi har jobb att göra här”, skriver han i ett chattforum.

Facebook-annonsen.

Översättning av texten i annonsen

”Det gäller bara de som är i Grekland!!

Syriska pass med svenska uppehållstillstånd till salu. Bara till de som ser lika (som passinnehavare). Jag åker själv till Grekland och hämtar upp dem. 

Hittills har jag - med hjälp av min dotters pass - hämtat två flickor. Hon är 3,5 år.

Redan överens med 3 personer för (att använda) min hustrus pass. 

Barnens ålder är, en flicka på 3,5 år, en flicka på 14, en kvinna på 25, tre män, 19, 19 och 21, en kvinna på 44 och en man på 53”

DM-Kontakt och bara ni som är i Grekland. 

Den som vill ha skoj får leta efter en annan annons för att leka. Vi har jobb att göra här.

OBS:

Alla tjejer har hijab. DM-kontakt för att se likheterna. 

Jag ska inte diskutera priset om det inte finns likheter. 

Gud hjälper oss och er allihop.”

Priset: 3 000 euro per vuxen person

Expressens team frågar ”Ahmad” om han kan hjälpa till att smuggla tre familjer till Sverige. Efter en tid meddelar han att han har passhandlingar som passar för en grupp på ett barn och två vuxna.

Han är bestämd när det gäller hur mycket vi ska betala – 3 000 euro per vuxen, det vill säga cirka 30 000 kronor, och 2 000 euro för barnet. Han skriver att han är redo att åka ner till Grekland omgående. När Expressens team ber honom om att få avvakta med att svara tills nästa dag skriver han:

”Om ni inte bestämmer er snart är jag tvungen att låta andra gå före”. 

Rashad Alasaad föreslår tre olika flygplatser på öar i Grekland för att smuggla. Han tycker att kontrollen i Aten är rigorös.
Foto: Kassem Hamadé

Fortfarande kallar han sig bara ”Ahmad”. Han ringer och skriver på Messenger, men vägrar lämna ut sitt mobilnummer.

Vi kommer överens om att träffas i Grekland. Han föreslår flygplatser på tre olika öar. Han vill inte ses i Aten. 

– Flygplatsen i Aten är svår. De har två passkontroller och poliserna är misstänksamma. Låt oss träffas på en ö där det är lättare att ta sig genom passkontrollen, skriver ”Ahmad”. 

Skickar kopior på tre pass

På Messenger skickar Rashad Alasaad kopior på tre riktiga pass för att visa att han är seriös.

Till sist – efter att vi haft tät kontakt i flera veckor – går han med på att ha kontakt via telefon och Expressens team får hans telefonnummer. 

”Här får du mitt mobilnummer. I fortsättningen kontaktar vi varandra här.”, skriver han.

Mobilnumret är registrerat på Rashad Alasaad i småländska Ljungby, där han sedan oktober 2018 är engagerad i kommunpolitiken för Socialdemokraterna, han sitter som ersättare i kommunfullmäktige samt i kultur- och fritidsnämnden. 

Det är bara några dagar kvar tills han och Expressens team ska träffas.

Han föreslår nu ön Kreta och flygplatsen i staden Chania. Men han kräver att vi, flyktingfamiljerna han ska smuggla, betalar hans flygbiljett.

Rashad Alasaad är folkvald för Socialdemokraterna

Rashad Alasaad landar på Kreta tidigt på morgonen. Vi ser honom stiga av planet. Han är ensam och han har endast tagit med sig ett handbagage.

Under våra kontakter inför mötet har han sagt att han inte kan vara borta länge eftersom han har ett jobb att sköta.

27-årige Rashad Alasaad bor i Ljungby i Småland. Sedan oktober 2018 sitter han som folkvald politiker som ersättare i kommunfullmäktige och i kultur- och fritidsnämnden för Socialdemokraterna. 

Dagen efter möter Expressens team honom tidigt på morgonen i hamnen i Chania. Det är soligt och blåsigt. Staden vaknar tidigt och turister sitter redan på uteserveringarna runtom oss och njuter av sensommarvärmen.

Skulle det hända något oväntat vill jag inte att de lägger skulden på mig

Rashad Alasaad har ändrat planerna. Strax innan han satte sig på planet från Sverige hit till Kreta skickade han ett meddelande där han skrev att han den här gången bara kan smuggla med sig vårt barn till Sverige. Vi vuxna måste vänta kvar en tid.

Rashad Alasaad landar tidigt på Kreta.
Foto: Expressen

När han sätter sig framför Expressens utsända på en av uteserveringarna förklarar han:

– Jag har använt de andra passen två gånger tidigare. Passinnehavarna ska åka utomlands och de behöver ha sina pass. Jag vill inte tjata för mycket på dem. Skulle det hända något oväntat vill jag inte att de lägger skulden på mig. Nu tar jag bara flickan med mig.

Han säger att han ska återkomma senare för att ”hjälpa” resten av gruppen. 

Rashad Alasaad har med sig de passhandlingar som behövs för att smuggla den lilla flicka på fyra år som han tror är vår dotter till Sverige.

Han har även tagit med sig choklad för att ge till flickan om hon börjar gråta under resan, och en mobiltelefon tankad med barnfilmer.

”Det viktigaste är att ha självförtroende”

Han säger att han är trött. 

– Jag slutade jobbet vid 16:30, var hemma vid 17:00, packade väskan, åt middag och vid 18:30 åkte jag till tågstationen och har bara sovit på flyget hit, säger Rashad Alasaad.

Han vet inte att mötet dokumenteras av Expressens dolda kameror.

Att smuggla din dotter är hur enkelt som helst

Expressens utsända frågar:

Det jag är rädd för är när hon passerar passkontrollen. Vad händer där? 

Rashad Alasaad svarar:

– Det är det som är bra. Hade du följt med mig i dag hade jag blivit orolig. Jag ser att du är nervös. Skulle du följa med oss nu skulle vi bli stoppade direkt på flygplatsen, även om du reser med ditt eget pass. Även om du har ditt riktiga pass skulle vi bli gripna så fort vi kommer till flygplatsen för att du är så nervös. 

Han säger att det är lättare att smuggla barn än vuxna. 

– Att smuggla din dotter är hur enkelt som helst. Som jag sa tidigare, det är inte svårt att åka med ett barn. Det är hur enkelt som helst, ingen kommer att bli misstänksam.

– Gråter hon kan man tro att hon gråter för att hon är flygrädd, eller för att hon är trött och vill sova. Frågar de henne något förstår hon inget språk, förklarar han och fortsätter:

– Det viktigaste är att ha självförtroende. Jag har själv tagit mig smuggelvägen från Istanbul. Från Ataturk-flygplatsen. Finns det någon som kan ta sig smuggelvägen från Ataturk-flygplatsen?  Jag lyckades vid första försöket.  Självförtroendet är viktigast när du passerar. Att hon blir smugglad är hur enkelt som helst. 

Rashad Alasaad säger att han tog sig till Sverige smuggelvägen från Istanbul i slutet av 2013.

Enligt honom har han ”hjälpt” många andra flyktingar till Sverige utan att precisera hur många.  

Har du gjort det här tidigare med andra familjer?

– Ja, jag har fått ut hela min familj. Jag har fått ut väldigt många människor. Det är inte alls svårt. Var inte orolig. Allt kommer att bli bra, säger Rashad Alasaad.

Hur mycket vill du ha betalt för min dotter?

– Jag och Naser (den man som Alasaad haft kontakt med och som han tror är barnets pappa, men som egentligen är Expressens reporter) har pratat om priset.

Är det samma för mig?

– Vi får se om passinnehavaren går med på det.

Han uppger att han har varit i Sverige i fem och ett halvt år. Enligt Migrationsverkets register beviljades han permanent uppehållstillstånd i maj 2014.

Expressens reporter om S-politikern i Ljungby.

Utöver sina politiska uppdrag säger han att han jobbar för flera ”statliga myndigheter”.

 – Jag är anställd ...statsanställd. Jag arbetar inom de tre viktigaste myndigheterna. På Försäkringskassan, på Skatteverket och med pensioner, säger han och påpekar:

– Fram till för fyra månader sedan jobbade jag på Arbetsförmedlingen, säger han.

Offentliga register bekräftar också att han varit anställd på Arbetsförmedlingen i två år.

– Med andra ord kan jag staten utan och innan, säger Rashad Alasaad.

Förslaget: Säg inte att ni kommer från Syrien

Rashad Alasaad förklarar att Sverige har ändrat sin policy för syriska flyktingar och att det i dag inte är lika lätt att få flyktingstatus. Han föreslår att vi ska utge oss för att vara palestinier och inte säga att vi kommer från Syrien.

– Det är ny bedömning för syriska (flyktingar). Tidigare kunde man bokstavligen slänga fram sitt syriska pass på bordet och säga att man är syrier. ”Känner du någon här?” Nej, jag känner ingen. ”Är du för Bashar al-Assad?” Nej. ”Är du för oppositionen?” Ja, jag stöder oppositionen, säger han och fortsätter: 

– Nu är det annorlunda. Den nya policyn utgår från vilka områden (man kommer från) och bedömningen är individuell. 

Människosmugglare

 Flyktingsmugglare tjänar astronomiska summor på människohandel. Ofta är det organiserade nätverk som ligger bakom såväl människo- som antikvitets- och oljesmuggling samt vapenhandel. Oftast agerar smugglarna vid gränsen till krigsdrabbade länder. De samarbetar inte sällan med stammar eller klanledare, till exempel i Libyen och Syrien.

 Terrorgrupper som al-Qaida och IS har haft stor nytta av människosmugglare vid gränsområden.

 Priserna varierar från område till område och beroende på hur smugglingen går till. Det billigaste sättet är att skicka folk i gamla sjunkfärdiga båtar över Medelhavet till Europa. Det dyraste och mest säkra sättet är att förse den person som vill fly med riktiga pass, som i verkligheten till hör en annan person, den metod som Rashad Alasaad föreslår för Expressens team.

 Flyktingsmuggling ses som transnationell brottslighet. Påföljden är fängelse i högst två år.

Expressens utsända upprepar frågan om betalningen och Rashad Alasaad säger att det är samma pris som vi tidigare kommit överens om. 2 000 euro för ett barn och 3 000 euro för en vuxen. Pengarna ska han ha när han och barnet passerat gränsen till Sverige. 

Rashad Alasaad (tvåa från vänster, raden längst bak) är socialdemokratisk kommunpolitiker i småländska Ljungby.
Foto: Socialdemokraterna / Pressbild

Han lovar att han ska försöka övertala de andra som hyr ut sina pass att ”hjälpa” resten av vår familj efter att vår dotter kommit till Sverige.

– Låt oss se om hon (kvinnan som hyr ut sitt pass) går med på det. Låt oss se om hon accepterar det, säger han.

Rashad Alasaad hymlar inte med varför han smugglar flyktingar till Sverige: 

– Låt mig säga till dig om varför jag gör det. För att vara ärlig mot dig, den främsta anledningen är pengar. Jag vill ha pengar, säger s-politikern inför Expressens dolda kamera.

Vi kommer överens om att ses senare och lämna över barnet, men det mötet kommer vi aldrig till. Nästa gång vi ses blir hemma i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.