Här avslöjar Reinfeldt sin hemliga present

Publicerad
Uppdaterad
Regeringens hemliga present till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling blir en middag med 300 specialinbjudna gäster och musikunderhållning - på samma plats som när statsministerparet gifte sig 1992. Kostnad för skattebetalarna: 1,3 miljoner kronor. - Jag tror många ser fram emot att hela den här fantastiska kärlekssagan nu resulterar i bröllop, säger statsministern.
Det är en avspänd och skämtsam statsminister som tar emot Expressen i gästrummet på sjunde våningen i regeringskansliet Rosenbad.

1,3 miljoner

Stolt visar Fredrik Reinfeldt upp provtrycket på det som kommer att bli årets mest eftertraktade inbjudningskort.
Kvällen före bröllopet står han och Filippa Reinfeldt värdar för en magnifik fest med 300 specialinbjudna gäster, bland dem kungar, drottningar, presidenter och premiärministrar från hela världen. En festdag, som också inkluderar en mottagning vid Stockholms stadshus på eftermiddagen för 700 gäster. Den totala kostnaden för festligheterna beräknas till 1,3 miljoner kronor.
- Vi ser bröllopet som en statsangelägenhet och vi tycker att vi har en del av ansvaret. Därför anser vi att det är värt det, säger statsministern.

Välkomsttal

Festen ordnas i det som tidigare var Skeppsholmskyrkan i Stockholm, i dag konserthuset Eric Ericson-hallen. Det var där Fredrik och Filippa Reinfeldt gifte sig för 18 år sedan.
- Det är lite kul på det sättet, säger statsministern.
Vad blir det för underhållning?
- Vi har sagt att det ska vara musik som representerar hela Sverige, och vi sätter ihop en mix helt enkelt.
Abbas återförening?
- Det kan jag inte bekräfta, haha.
Blir det några tal då?
- Ja, jag tänker hålla ett välkomsttal, men jag lovar att inte vara alltför långrandig.
Och dans?
- Jag vet faktiskt inte om det blir dans, det är det säkraste svaret.
Men skulle du vilja bjuda upp kronprinsessan?
- Utan att ha några fast förankrade bevis, jag är inte säker på att kungafamiljen dansar i offentliga sammanhang...
För tre år sedan kritiserades regeringen och Fredrik Reinfeldt för att ha gett kronprinsessan en platt-tv i 30-årspresent.
I dag skämtar statsministern om den gåvan:
- Jag tycker inte man ska underskatta att en platt-tv kan vara välkommen. Och jag har ju fått väldigt mycket beröm för det, haha. Men för att lugna människor med i det här sammanhanget svagt hjärta så ska jag säga att det blir inte en platt-tv den här gången.

"Tidigt minne av bröllopet"

Vad serverar ni under middagen?
- Ja, det är en bra fråga. Leverantör blir i alla fall Bengt Roser på Skara stadshotell.
Ska det bli kul då?
- Ja, det tycker jag. Jag tror att alla vi som har sett Victoria växa upp och följt henne och tagit henne till vårt hjärtan, vi ser fram emot att hela den här fantastiska kärlekssagan nu resulterar i bröllop.
Fredrik Reinfeldt minns när kungaparet gifte sig 1976:
- Jag har ett tidigt minne av hur stort det var. Det blev något som hela Sverige engagerade sig i, och det hoppas jag att det ska bli den här gången också.

Stor nyfikenhet

Hur mycket har du själv intresserat dig för den här kärlekssagan?
- Jag har ju följt detta som intresserad tidningsläsare och på distans som alla andra.
Statsministern avslöjar sedan att han nyligen var på en privat lunch med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. En lunch som varade i drygt två timmar.
- Det var ett väldigt välkommet initiativ och en bra möjlighet att gå igenom lite hur vi ser på Sveriges roll i världen. Både kronprinsessan och Daniel Westling är mycket intresserade. Daniel är ju en entreprenör och har ett stort intresse för entreprenörsfrågor, men han har också en stor nyfikenhet på sin kommande roll. Det märks.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag