LOCKBETET "Stephanie, 13," hann knappt komma ut på nätet innan hon kontaktades av pedofiler som sökte sexkontakter med unga tjejer på webben. En man till och med onanerade inför sin webbkamera. Han fick sig en rejäl chock när Robert Aschberg helt plötsligt dök upp på hans datorskärm. Foto: "INSIDER"/TV3
LOCKBETET "Stephanie, 13," hann knappt komma ut på nätet innan hon kontaktades av pedofiler som sökte sexkontakter med unga tjejer på webben. En man till och med onanerade inför sin webbkamera. Han fick sig en rejäl chock när Robert Aschberg helt plötsligt dök upp på hans datorskärm. Foto: "INSIDER"/TV3

Här avslöjar de nätpedofilerna

Publicerad
Uppdaterad
Här avslöjas nätpedofilerna som försöker ragga upp en 13-årig flicka.
I kväll visas hur de går rakt in i fällan.
Och hur de lockar med gratis sprit i utbyte mot sexuella tjänster.
Nästan hälften av alla tjejer i årskurs nio har fått sexuella frågor på internet av okända vuxna män. Det visar en undersökning från 2007 som Brottsförebyggande rådet, Brå, gjort.
- Vi vet att det är vanligt, men att ta kontakt är än så länge inte straffbart och därför har vi inte rätt att spana på det, säger Anders Ahlqvist, biträdande chef vid polisens it-brottssektion.

Hugger direkt

 I kväll testar TV3:s "Insider" hur många minuter det tar för en minderårig tonårstjej att bli kontaktad av pedofiler på internet.
Vid 18-tiden loggar de in Stephanie, 24, som utger sig för att vara 13 år gammal. Så gott som omedelbart ber män i olika åldrar henne att visa mer än bara ansiktet och inom någon minut onanerar flera öppet framför henne i webbkameran. Men plötsligt byts Stephanie ut mot programledaren Robert Aschberg.

Dömd till 10 år i fängelse

- Det finns många brott man kan göra sig skyldig till, som utnyttjande av barn för sexuell posering. Men i nuläget måste gärningsmannen handla konkret för att uppnå en straffbar nivå, säger Anders Ahlqvist.
Atheer Al Suhairy, mer känd som Alexandramannen, dömdes av hovrätten till 10 års fängelse och utvisning. De yngsta flickorna som han förgrep sig på var 12 och 13 år gamla.
- Det jag är skyldig till internetmässigt är att jag blivit medlem i eskortsajten "Alexandra teen models", och skrivit in vad jag gillar för tjejer. Det är inte så att jag letar efter en viss ålder, säger Atheer Al Suhairy i "Insider".
Han menar att han inte visste att några av tjejerna var minderåriga. Men enligt både tingsrätt och hovrätt håller inte resonemanget. Övertygande motbevis hittades i datorer och mobiltelefoner.
Åsa Landberg, psykoterapeut på Rädda Barnen:
- Man måste fråga sig hur mycket man kunnat göra annorlunda och försöka se skillnaden mellan om man begått ett misstag eller gjort något olämpligt. Den som borde skämmas är den som begått brottet, säger hon.
Insider" visas på TV3 klockan 22.00 i kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag