Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här avgiftas ungdomarna – från sitt mobilberoende

Högt smartphone-användande kan försvaga hjärnan - nu skickas ungdomar på detaoxläger.
Yoo Chae-rin säger att hon fortfarande använder sin smartphone, men inte i samma utsträckning som förut.Foto: CNN / CNN
Mobildetoxlägren hålls ofta utanför städerna, i lugnare mer naturrika miljöer.Foto: CNN / CNN
Flickor och pojkar åker till olika läger. På plats deltar de i olika aktiviteter som rör allt från idrott till konst.Foto: CNN / CNN
Yoo Chae-rins pappa var orolig för henne men hon checkade till slut in sig själv på detox.Foto: CNN / CNN
Flickor på ett läger i somras. Yoo Chae-rin säger att det hjälpte henne – men att andra inte var lika mottagliga för detoxen.Foto: CNN / CNN

Här samlas sydkoreanska ungdomar på statligt läger – för att bli av med sitt mobilberoende.

En av dem är Yoo Chae-rin, 16.

Hon har nu halverat tiden vid sin smartphone, skriver CNN. 

Skulle du behöva avgiftas för mobilberoende?

Yoo Chae-rin, 16, var på mellanstadiet en genomsnittlig elev. Men på högstadiet sjönk hennes betyg drastiskt – och hon befann sig plötsligt på botten i klassen.

Orsaken:

Hon var beroende av sin mobiltelefon.

Klockan 04 en morgon insåg Yoo Chae-rin att hon hade hållit på med sin telefon i 13 timmar. Om mindre än tre timmar skulle hon ta sig upp och gå till skolan.

– Till och med när jag visste i huvudet att jag borde sluta använda min smartphone så fortsatte jag bara. Jag kunde inte sluta, så jag var uppe till gryningen, berättar hon för CNN.

Checkade in sig på mobildetox

Yoo Chae-rin upplevde att hennes verklighetsuppfattning bleknade. Men när hennes pappa uttryckte oro uppstod diskussioner, och när han satte en tidsgräns på två timmar kom hon på olika sätt att komma runt mobilförbudet.

Till slut checkade hon in sig själv på ett detoxläger: ett statligt läger för personer med internet- och mobilberoende.

De sydkoreanska lägren för internetberoende startade redan 2007, och byggdes 2015 ut för att även omfatta telefoner. Bara i år har det hållits 16 läger runtom i landet, där runt 400 ungdomar har deltagit, skriver CNN.

Sydkorea är ett av de vanligaste landen i världen att äga en smartphone. Men så är också beroendet utbrett – enligt siffror från 2018 är 30 procent av sydkoreanska barn och ungdomar mellan 10 och 19 år ”alltför beroende”.

Det betyder att de har upplevt ”allvarliga konsekvenser” av sitt mobilanvändande, skriver CNN. Det kan till exempel vara sämre självkontroll eller social isolering.

Så går ett läger till

När Yoo Chae-rin checkade in på ett detoxläger fick hon lämna ifrån sig sin smartphone i tolv dagar. Därefter uppmuntrades ungdomarna att delta i bland annat konst- och hantverksaktiviteter eller sportevenemang. De fick också lära sig meditera och deltog i terapimöten både ensamma och i grupp.

Lägerchefen Yoo Soon-duk säger till CNN att tonåringarna först brukar ha en ”plågad uppsyn”. Men:

– Från tredje dagen kan man se hur de förändras. De börjar njuta av att umgås med vänner.

Numera använder Yoo Chae-rin sin telefon i snitt två-tre timmar om dagen i stället för sex-sju som förut. Och vill hon sluta är det inte längre något problem. Så för henne var lägret effektivt – men hon är tveksam om det verkligen hjälpte de ungdomar som tvingades dit av sina föräldrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.