Johan Eliases bestämde sig för att lämna den trygga hajburen och simma fritt med en vithaj. Utan förvarning smög sig plötsligt en annan, sex meter lång haj, upp bakom ryggen på Johan. Min enda tanke var att komma in i buren, berättar Johan.
Johan Eliases bestämde sig för att lämna den trygga hajburen och simma fritt med en vithaj. Utan förvarning smög sig plötsligt en annan, sex meter lång haj, upp bakom ryggen på Johan. Min enda tanke var att komma in i buren, berättar Johan.

Här attackerar vithajen Johan

Publicerad
Uppdaterad
Johan Eliases, 28, hade lämnat hajburen. Då smög sig vithajen på bakifrån.
I panik försökte dykkompisen dra honom tillbaka in i säkerhet med livlinan.
- Vithajen åkte rätt in i mig, säger Johan Eliases från Fagersta.
Johan Eliases.
Lika plötsligt som den kom försvann sedan den sex meter långa besten med sina sylvassa tänder. Johan Eliases var omtumlad och omskakad men vid liv inne i hajburen. - Min flickvän såg allting från dykbåten. Då jag kom upp var hon i upplösningstillstånd och skrek och grät. Johan Eliases - som dök utanför den sydafrikanska staden Gansbaii 15 mil från Kapstaden - ville bli mannen som simmade med vithajar. Tycker inte om människor - De är egentligen inte farliga. Vithajarna äter proteinrika sälar och tycker inte om människosmaken, säger han. Därför bestämde sig Johan för att under några minuter lämna den trygga hajburen och simma fritt med vithajen. - Jag tror ingen svensk har gjort det tidigare. Johan Eliases väntade tills bara en vithaj var kvar, eftersom de snabbt skulle märka om hajen blev provocerade. Han gled ut och kunde se hajen i vitögat, samtidigt som dykkompisen höll honom i en livlina fäst runt midjan. - Det var en otrolig syn att vara fem meter från en så fantastisk best. Kände sig överkörd Då smög sig en annan vithaj på bakifrån. Johan kände bara att han blev överkörd. Hajen träffade med nosen i ryggen. - Jag snurrade runt och visste inte vad som var upp och ner. Min enda tanke var att komma in i buren. Vithajen försvann lika snabbt som den dök upp. Johan vet inte varför hajen attackerade. - Jag har ingen aning, men den var antagligen nyfiken eller ville leka, säger Johan Eliases.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag