Här återförenas familjen i USA – efter en månad

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia har återförenats med sin son efter att ha stämt amerikanska myndigheter.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Mamman och sonen Darwin, 7, hade varit separerade i över en månad.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia uppger att hon flytt Guatemala efter hot och våld från sin man.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Upp till 500 barn har återförenats med sina föräldrar efter att Donald Trump undertecknat den verkställande ordern.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Uppemot 500 barn har återförenats med sina föräldrar efter Donald Trumps verkställande order, skriver AP. 

På fredagen fick sjuåriga Darwin träffa sin mamma som stämde Trumpadministrationen efter att familjen separerats för över en månad sedan. 

– Ingen kommer att skilja oss åt igen, säger mamma Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia till CNN.

I maj trädde den så kallade "nolltoleranslagen" i kraft och över 2 000 barn har separerats från sina föräldrar vid den mexikanska gränsen. 

I väntan på att slussas vidare har de placerats i burliknande förvar. Men tidigare i veckan undertecknade Donald Trump en verkställande order för att förhindra att familjer splittras vid gränsen. USA:s presidentfru Melania Trump uppges ha haft en avgörande roll i Donald Trumps tvärvändning. 

En källa inom Trumpadministrationen säger till AP att uppemot 500 familjer – av de 2 300 familjerna som tidigare splittrats – har nu återförenats. Det är oklart hur många av de familjerna som fortfarande hålls fängslade. 


LÄS MER: Melania Trump besöker Mexiko-gränsen

Hundratalsfamiljer har återförenats i USA

Federala myndigheter ska nu upprätta ett slags återföreningscenter för de barn som fortfarande inte har återförenats med sina föräldrar. En advokat har i ett mejl informerat om att USA inte längre kommer ställa föräldrar som har sina barn med sig när de passerar gränsen in till USA inför rätta, skriver AP. 

Det ska också finnas tecken som tyder på att Trumpadministrationen lättar på sin policy om att lagföra samtliga vuxna som illegalt tar sig över gränsen. 

Efter att ha varit ifrån sin mamma i över en månad fick sjuåriga Darwin från Guatemala träffa sin mamma igen när han anlände till Baltimore Washington International Airport. Mamma Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia mötte sonen vid gaten och lindande en filt runt honom. 

– Jag älskar dig, säger en tårögd mamma till sin son, enligt CNN. 


LÄS MER: Ilskan mot Melania Trump – efter detaljen på jackan

Darwin, 7, återförenad med sin mamma – efter en månad 

Återföreningen var kulmen av en lång process där mamman stämt amerikanska myndigheter och tjänstemän inom Trumpadministrationen för att ha vägrat att frisläppa hennes son. Strax före förhandlingarna skulle hållas meddelade advokater att de nått en överenskommelse, skriver CNN. 

Här återförenas Darwin, 7, och mamma Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia efter en månads separation.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det är inte rättvist att göra så mot en mamma. Det är som att du knivhugger någon i bröstet till döds, har mamman tidigare sagt till CNN. 

Mejia-Mejia korsade gränsen vid delstaten Arizona den 19 maj efter att ha flytt dödshot och våld från hennes man i Guatemala, enligt hennes redogörelse i stämningsansökan som CNN har tagit del av. 

– Ingen kommer att skilja oss åt igen, säger hon till CNN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.