Birgitta Svendén, Beatrice Högå och Therese Albrechtson ser sig som vinnare i nya budgeten.
Birgitta Svendén, Beatrice Högå och Therese Albrechtson ser sig som vinnare i nya budgeten.

Här är vinnarna och förlorarna i budgeten

Publicerad
Uppdaterad
För Anders Borg har Sveriges ekonomi högsta prioritet.
Men för de flesta andra är det viktigare hur de själva påverkas.
- Det lönar sig inte att jobba och slita, säger pensionären Siv Hägg, 73, som trots skattesänkningarna känner sig som förlorare.
Siv Hägg i Tyresö har jobbat hårt som sjuksköterska på nätterna och haft barn att ta hand om under sitt yrkesverksamma liv.
Pensionärerna har lovats stora skattesänkningar men det är ingenting som hon känner av.
- De som vinner på det här, det är kvinnor som aldrig har jobbat utan kanske ha varit hemmafruar. Men vi som har mellan 12 000-14 000 kronor i pension, vi kommer inte att tjäna ett öre, säger hon besviket och hävdar att hon går runt tack vare sina barn.

Entreprenören är nöjd

En som är nöjd med det hon har sett är entreprenören och företagaren Therese Albrechtson, 25.
- Jag tycker att det är fantastiskt bra, men jag skulle gärna vilja ha ännu mer, säger hon.
När hon säger mer menar hon satsningar på småföretagare och kvinnliga företagare.
- Vi pratar mycket om skola och välfärd, vilket är jättebra, men vi måste även diskutera hur vi får in pengar till skola och välfärd. Det får vi genom att fler personer betalar skatt.
En annan som har delade känslor inför budgeten är Beatrice Högå, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.
Hon gillar regeringens satsning på högskolan.
- Det är bra att vi ser konkreta åtgärder, särskilt då att regeringen satsar på en stärkt grundutbildning.

Mer resurser

Men hon skulle vilja se mer resurser till högskolan. Och högre studiemedel än de 500 kronor extra i lån som föreslås.
- Vad gäller lånedelen så ser vi gärna en höjd med bidragsdel också. Det lönar sig även för samhället att fler utbildar sig, säger hon.
Enligt regeringens budget tillförs Kungliga Operan i Stockholm 5 miljoner kronor för 2011 för att finansiera ökade kostnader när det gäller underhålls- och investeringsåtgärder. Från och med 2012 beräknar regeringen att anslaget ökar med 2 miljoner kronor.
- Jag är glad över tillskottet för renoveringen. Det löser visserligen inte det gigantiska renoveringsbehov vi har, men det mest akuta. Det är positivt att regeringen har lyssnat på oss, säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan.
- Sedan har vi totalt sett ett renoveringsbehov på 500 miljoner kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag