Den skjutne mannen fanns med på polisens terrorlista. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDen skjutne mannen fanns med på polisens terrorlista. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den skjutne mannen fanns med på polisens terrorlista. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Resenärer evakuerades och inga flyg landade eller lyfte från flygplatsen några timmar efter händelsen. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNResenärer evakuerades och inga flyg landade eller lyfte från flygplatsen några timmar efter händelsen. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Resenärer evakuerades och inga flyg landade eller lyfte från flygplatsen några timmar efter händelsen. Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ziyed Ben Belgacem, 39, attackerar en militär på Orly-flygplatsen i Paris. Foto: APZiyed Ben Belgacem, 39, attackerar en militär på Orly-flygplatsen i Paris. Foto: AP
Ziyed Ben Belgacem, 39, attackerar en militär på Orly-flygplatsen i Paris. Foto: AP

Här är videon som visar attacken på flygplatsen

Publicerad

Här är videon som visar det dramatiska händelseförloppet när Ziyed Ben Belgacem, 39, attackerar en militär på Orly-flygplatsen i Paris på lördagen.

Övervakningskameran fångar hur Ben Belgacem försöker ta den kvinnliga militärens vapen innan han skjuts ihjäl av hennes kolleger.

Videon visar hur en beväpnad Ziyed Ben Belgacem smyger sig på militären mitt bland resenärerna på flygplatsen och tar tag i henne bakifrån efter att ha släppt en påse på golvet. Han håller sedan fast henne med ett armgrepp runt halsen.

Efter ungefär en minut kommer två andra militärer till undsättning. Ziyed Ben Belgacem förflyttar sig då bakåt genom flygplatsen samtidigt som han använder sin gisslan som sköld.

Efter en stunds kamp om kvinnans vapen brottas hon ner på marken. Då skjuts Ben Belgacem ihjäl av militärerna efter ett händelseförlopp som varar mindre än tre minuter.

– Han ska ha sagt att han ville dö i Allahs namn och att folk kommer att dö, sa åklagaren François Molins vid en presskonferens på lördagskvällen.

Sköts med tre skott

Enligt Molins försökte Ziyed Ben Belgacem avväpna kvinnan tre gånger. När han lyckades sköts han till döds med tre skott av de två andra militärerna.

Tidigare på morgonen öppnade Zyed Ben Belgacem eld mot tre poliser i samband med att han stoppats för fortkörning i Stains strax norr om Paris. Han flydde från platsen i en bil som senare hittades övergiven. På vägen ska Ben Belgacem ha stannat på en bar, hotat gästerna och avfyrat skott utan att någon skadats. Senare ska han ha stulit en annan bil under vapenhot, en bil som senare hittades vid flygplatsen.

Zyed Ben Belgacem är en 39-årig fransk medborgare och beskrivs som en radikaliserad muslim som var känd av fransk underrättelsetjänst. Han var känd av polisen för bland annat droghandel och väpnat rån. Enligt åklagaren har han övervakats sedan mars 2016 efter att han begått nya brott. Han har också befarats radikaliserad efter en tid i fängelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag