Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är varningen till shaken baby-läkarna

<p><strong>Uppsalakonferensens nyckelpersoner: </strong></p> <p><strong>Gabriel Otterman</strong><br></p><p>Arrangör och svensk barnläkare. Leder Ray Helfer Societys europeiska avdelning. Står i centrum för kritiken om felaktiga diagnoser i Sverige efter en lång rad rättsintyg i skakvåldsfall.</p>
<p><strong>Sabine A Maguire</strong>. Talare på Uppsala-konferensen. Leder Ray Helfer Societys europeiska avdelning tillsammans med Gabriel Otterman. Barnläkare från Wales.</p>
<p><strong>Nancy Harper.</strong> Medlem i Ray Helfer Society. Barnläkare från Minneapolis.</p>
<p><strong>Kathi Makoroff.</strong> Talare och arrangör. Ordförande i Ray Helfer Society. Barnläkare från Cincinnati.</p>
<p><strong>Lori Frasier.</strong> Talare på Uppsala-konferensen. Ordförande i Ray Helfer Societys samarbetsorganisation, National center on shaken baby syndrome. Nätverket har kritiserats sedan de försökt stoppa en granskande dokumentär.</p>
<p><strong>Howard Dubowitz</strong>. Talare på Uppsala-konferensen. Nyckelperson i Ray Helfer Society där han sitter i ledningen och tidigare var ordförande. Professor verksam i Maryland, USA. I ett debattinlägg attackerade han nyligen Washington Posts stora granskning av shaken baby syndrome, som han menade var "störande".</p>
<p><strong>Cindy Christian</strong>. Talare på Uppsala-konferensen. Nyckelperson i Ray Helfer Society. Ett av gruppens främsta ansikten utåt som också klassar skeptiker som "förnekare".</p>
<p><strong>Christopher Greeley.</strong> Talare på Uppsala-konferensen. Pr-ansvarig i Ray Helfer Society som dömt ut skeptiker som "förnekare" i klass med konspirationsteoretiker som förnekar att hiv orsakar aids.</p>
1 / 8

De har kritiserats för att vara slutna läkarsällskap som bedriver häxjakt mot barnfamiljer.

Nu samlas nätverket bakom den kontroversiella diagnosen shaken baby syndrome för en konferens i Uppsala.

Expressen kan avslöja det interna mejlet där arrangören – barnläkaren Gabriel Otterman – varnar för att "kända skeptiker" kommer att finnas på plats.

– Det här påminner om gamla Sovjettider, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket.

Gabriel Otterman

Arrangör och svensk barnläkare. Leder Ray Helfer Societys europeiska avdelning. Står i centrum för kritiken om felaktiga diagnoser i Sverige efter en lång rad rättsintyg i skakvåldsfall.

Lori Frasier

Talare på Uppsala-konfersen. Ordförande i Ray Helfer Societys samarbetsorganisation, National center on shaken baby syndrome. Nätverket har kritiserats sedan de försökt stoppa en granskande dokumentär.

Christopher Greeley

Talare på Uppsala-konfersen. Pr-ansvarig i Ray Helfer Society som dömt ut skeptiker som "förnekare" i klass med konspirationsteoretiker som förnekar att hiv orsakar aids. Till Expressen säger han att uttrycktes användes för att "rama in misstron mot vetenskapen".

Cindy Christian

Talare på Uppsala-konferensen. Nyckelperson i Ray Helfer Society. Ett av gruppens främsta ansikten utåt som också klassar skeptiker som "förnekare".

Howard Dubowitz

Talare på Uppsala-konfersen. Nyckelperson i Ray Helfer Society där han sitter i ledningen och tidigare var ordförande. Professor verksam i Maryland, USA.

I ett debattinlägg attackerade han nyligen Washington Posts stora granskning av shaken baby syndrome, som han menade var "störande".

Nancy Harper

Medlem i Ray Helfer Society. Barnläkare från Minneapolis.

Kathi Makoroff

Talare och arrangör. Ordförande i Ray Helfer Society. Barnläkare från Cincinatti.

Sabine A Maguire

Talare på Uppsala-konferensen. Leder Ray Helfer Societys europeiska avdelning tillsammans med Gabriel Otterman. Barnläkare från Wales.

Det har beskrivits som en häxjakt och rättsskandal.

Expressen avslöjade tidigare i år hur minst 35 svenska familjer slagits i spillror efter starkt ifrågasatta anklagelser om barnmisshandel. Det handlar om shaken baby syndrome. En diagnos som dömts ut av både svenska och amerikanska domstolar men som fortsatt att splittra familjer.

Expressen avslöjade bland annat det informella läkarnätverk som marknadsför diagnosen och hur skakvåldsläkarna skyddar varandra.

Samlas för en konferens

I dag, måndag, samlas flera av de internationellt tyngsta ledarfigurerna inom läkarnätverken i Sverige för konferensen Intercap.

Flera av talarna och arrangörerna är kopplade till läkarsällskapet Ray Helfer Society, som också sponsrar konferensen. Gruppens företrädare har gjort sig kända för färgstarka uttalanden om sina kritiker. Meningsmotståndare döms ut som "förnekare" och konspirationsteoretiker. Medlemmar i Ray Helfer Society blev också starkt ifrågasatta sedan de försökt stoppa den kritiskt granskande amerikanska dokumentären "The Syndrome".

Gabriel Ottermans mejl.

När Ray Helfer Society nu anordnar en konferens om barnmisshandel i Sverige har Expressen tagit del av ett internt brev från den svenska arrangören Gabriel Otterman – barnläkare i Uppsala – som skickats till föreläsarna. Otterman varnar inför konferensen för att kritiker kommer att finnas på plats:

"Vi vet att personer som har varit muntligt skeptiska har anmält sig som deltagare på kursen".

Varnar för att talarna kan komma att citeras

Otterman varnar också för att allt talarna säger kan komma att citeras av kritikerna:

"Det behöver kanske inte sägas att allt som uttalas av fakulteten om kända skeptiker och skeptiska synpunkter kommer att kunna citeras".

Otterman skriver att talarna därför bör ha en "allomfattande , respektfull och balanserad undervisningssstil".

De kritiker som pekas ut i mejlet är "rättsmedicinska läkare som varit öppet skeptiska".

De två rättsläkare som orsakat det interna tumultet bland skakvåldsläkarna är Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin på Uppsala universitet, och Tommie Olofsson, verksamhetschef på Rättsmedicinalverket i Uppsala. De är båda kända kritiker av diagnosen och dess användning och har båda anmält sig till kursen.

"De verkar vilja ha full kontroll"

Tommie Olofsson går i taket när Expressen läser upp avsnittet om "skeptikers" närvaro på konferensen.

– Herregud! Jag tycker att det säger en hel del när man går ut med detta till talarna. Den här gången måste ni tänka på vad ni säger. Det är inte som vanligt, nu måste ni ha belägg för det ni säger. Hur brukar det vara på dessa konferenser? Det säger ganska mycket. Det är ett självmål.

– De verkar vilja ha full kontroll och det påminner mig om gamla Sovjet-tider. Vad är man rädd för? Om man hade 100 procent tilltro till sina egna fakta så behövde de väl inte skriva ett sånt här brev.

Ingemar Thiblin:

– Jag har inga synpunkter på deras interna kommunikation men om min närvaro bidrar till att höja den vetenskapliga nivån så är det bra.

"Tycker inte det är lämpligt att jag uttalar mig"

Barnläkaren Gabriel Otterman, som undertecknade mejlet tillsammans med Ray Helfer Societys ordförande, vill inte kommentera.

– Jag tycker inte att det är lämpligt att jag uttalar mig. För jag måste hålla i utbildningen.

Sponsorn bakom Uppsala-konferensen, Ray Helfer Society, samarbetar med flera andra amerikanska nätverk av läkare som tillsammans marknadsför den kontroversiella diagnosen. Deras konferenser har kritiserats för att vara slutna tillställningar. I aktuella dokumentären "The Syndrome" avslöjas bland annat hur en amerikansk åklagare – som tillhör skakvåldsläkarnas nätverk – från talarstolen hånar sina meningsmotståndare på en konferens. Han bjuder upp en gitarrspelande läkare på scenen och sjunger där en nidvisa om motståndarlägret.

Åklagaren, som nyligen fick sparken sedan han uppmanat en kvinna att sterilisera sig, har tidigare varit i Sverige och föreläst för personal inom rättsväsendet.

"Mycket prestige"

Dokumentären "The Syndrome" visade att flera av Ray Helfer Societys nyckelpersoner tidigare varit med och eldat på 1980-talets panik kring satanistiska ritualmord och övergrepp mot barn. Skakvåldsläkarna menade att ett antal vanliga symtom – exempelvis rädsla för mörker – i själva verket kan vara tecken på våldsamma satanistiska övergrepp.

Hundratals barn påstods ha blivit utsatta men senare studier visade att anklagelserna saknat grund.

Tommie Olofsson på Rättsmedicinalerket:

– Barnmisshandel i stort är ett problematiskt område där det blivit mycket prestige och mycket värderingar i det. Man identifierar sig så starkt med att man är barnets företrädare att man får svårt att håla huvudet kallt, man tappar i objektivitet och riskerar rättssäkerheten.

Anser att kritikerna saknar obejktivitet

Cindy Christian, en av talarna på konferensen, säger till Expressen att hon anser att det är kritikerna som saknar objektivitet när de lyfter fram att exempelvis vanliga fallolyckor kan ligga bakom skador som klassat som skakvåld.

– Det är inte de som jobbar i sjukhusen och tar hand om de här barnen.

– De säger att det kan vara "det, och det och det". I dina drömmar kan det alltid vara fem andra saker. Men det är det inte. Jag tycker inte att de är objektiva.

I konferensens pressmeddelande uppges att syftet med konferensen är att öka de medicinska kunskaperna om barn som utsätts för våld, försummelse och andra övergrepp.

Konferensen sker delvis i Uppsala universitets lokaler och har beviljats ekonomiskt stöd från universitet om publikintäkterna inte skulle räcka till.


LÄS MER: Här hittar du alla Expressens artiklar om shaken baby syndrome.

<strong>17 mars.</strong> Expressen skriver om hur 36 familjer splittrats för att läkare anklagade föräldrarna för att ha misshandlat sitt barn.
17 mars. Expressen skriver om hur 36 familjer splittrats för att läkare anklagade föräldrarna för att ha misshandlat sitt barn.
17 mars. Expressen skriver om hur 36 familjer splittrats för att läkare anklagade föräldrarna för att ha misshandlat sitt barn.
<strong>18 mars.</strong> Expressen skriver om nätverket som ska skydda skakläkarna.
18 mars. Expressen skriver om nätverket som ska skydda skakläkarna.
<strong>19 mars</strong>. Expressen skriver om hur mannen som lade grunden för shaken baby-diagnosen ångrar sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.