Mara Salvatrucha, ett av världens absolut farligaste gäng som inte skyr några som helst medel. Foto: AP
Mara Salvatrucha, ett av världens absolut farligaste gäng som inte skyr några som helst medel. Foto: AP

Här är världens farligaste gäng

Publicerad
Uppdaterad
De är USA:s värsta gäng - MS 13 - och räds inte att döda alla som kliver in på deras territorium.
Det salvadoranska gänget liknas med maffian och plågar Nord- och Mellanamerika.
Nu avslöjar en hemlig rapport att gänget grupperar sig runt om i USA med ett gemensamt mål:
MS 13 ska ta över USA.
Los Angeles 1972. Salvadoranska flyktingar startar MS-13 för att överleva det tuffa livet på Los Angeles bakgator.
Namnet MS står för Mara Salvatrucha, som översatt betyder Salvadoriansk armemyra. Betydelsen bakom siffran 13 är okänd, men alla nya MS-medlemmar måste visa sig värdiga genom att i tretton sekunder motta våldsamma slag och sparkar från en grupp MS-representanter.
Vissa rekryter är så unga som åtta, nio år.

Grupperar sig

De senaste åren har MS-13 förändrat sin verksamhet. Från att ha varit våldsamma men lokalt förankrade gäng, så kallade ”cliques”, i Boston, Los Angeles, Atlanda och New York, grupperar de sig nu för att bilda ett livsfarligt kriminellt nätverk unifierade under en gemensam ledare.
Myndigheter uppskattar att det i USA och resten av världen finns hela 100000 orubbliga MS-medlemmar.
- Säg MS-13 och du pratar om en djupt organiserad, hierarkisk och multinationell kriminell grupp, säger Louis Lee till National Geografic.
Lee arbetade i två år med att kartlägga gänggrupper i Los Angeles.
Han berättar med rädsla om hur MS-13 försöker ta över USA.
- De vill bli ett av världens farligaste gäng. För att lyckas med det har de lämnat ”Gang-banging” metoderna bakom sig för att tjäna mer pengar. De börjar organisera sig som maffian, säger Lee.

Bestaliska brott

MS-13 gjorde sig världskända för några år sedan genom att under en kort tid begå bestialiska brott.
• Dagen före julafton december 2004 gick MS-medlemmar in på en buss i Chamalecón, utrustade med automatgevär. 28 personer mördades.
Budskapet till polisen var enkelt: lämna MS-13 i fred.
• Ett halvår tidigare mördades en gravid 17-årig flicka med 12 knivhugg. Flickan hade försökt bryta sig ut ur MS och släppt viktig information till polisen.
Budskapet till gängmedlemmarna var enkelt: En gång MS, alltid MS.

Ny maffia

Den federala myndigheten i Washington tror att MS använder colombianska och mexikanska knarkkarteller som modell för sin expansion. Och att de nu är på väg att bli den nya maffian.
- Det är farligt att se MS-13 som en vanligt gatugäng, skriver myndigheten i ett konfidentiellt brev som Washington Times publicerade på torsdagen.
- De hämtar sin taktik från mexikanska och colombianska knarksmugglare och ökar därmed hotet mot samhället dramatiskt.
Den nya undersökningen visar också att MS-13 gäng i olika städer allierar sig med varandra.
- De här gängledarna är bland de mest brutala människor vi någonsin stött på, säger en anonym agent med god insyn till Washington Times.
- Huruvida de grupperar sig eller inte är svårt att säga, men i vissa fall så gör de det helt klart.
En sak är experterna överens om - MS-13:s utsträckning utgör inte bara ett hot mot USA, utan mot hela världen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag