Intresset för mat och matlagning verkar vara större än någonsin. Men detta är också en bra grogrund för mytbildning.
I januari fick 1 017 svenskar ta ställning till 25 påståenden om mat och resultatet presenteras nu av Konsumentföreningen Stockholm.
– Det är ofrånkomligt med missuppfattningar om mat, och ofta gör det inte så mycket. Det är till exempel ingen fara att bara fyra av tio vet att man faktiskt oftare får huvudvärk av mörk alkohol än av ljus. Övriga blir väl kanske varse ändå. Men det är lite värre att så få har uppmärksammat Livsmedelsverkets råd om att barn och ungdomar inte bör äta strömming, säger Louise Ungerth.
Dioxiner och PCB lagras
Endast en tredjedel av svenskarna vet att barn inte bör äta strömming. Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i feta fiskars vävnader. Livsmedelsverkets råd är därför att barn och ungdomar inte bör äta dessa fiskar mer än högst någon gång per år.
Andra, mer harmlösa, myter bekräftades genom att majoriteten av de svarande trodde att svenska äpplen behandlas med vax för att förlänga hållbarheten. De flesta kände inte till att en kopp kaffe på maten försämrar järnupptaget från måltiden. Och 26 procent trodde att lättmjölk framställs genom att späda ut standardmjölk med vatten.