Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm. Foto: Cornelia Nordström
Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm. Foto: Cornelia Nordström

Här är våra vanligaste myter om mat

Publicerad

Känner du till att whisky ger värre baksmälla än vodka? Och visste du att frysta rätter innehåller få tillsatser?

Det gör nämligen inte majoriteten av svenskarna.

– Men det är lite värre att så få har uppmärksammat Livs­medels­verkets råd om att barn och ungdomar inte bör äta strömming, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.

Intresset för mat och matlagning verkar vara större än någonsin. Men detta är också en bra grogrund för mytbildning.

I januari fick 1 017 svenskar ta ställning till 25 påståenden om mat och resultatet presenteras nu av Konsumentföreningen Stockholm.

– Det är ofrånkomligt med missuppfattningar om mat, och ofta gör det inte så mycket. Det är till exempel ingen fara att bara fyra av tio vet att man faktiskt oftare får huvudvärk av mörk alkohol än av ljus. Övriga blir väl kanske varse ändå. Men det är lite värre att så få har uppmärksammat Livs­medels­verkets råd om att barn och ungdomar inte bör äta strömming, säger Louise Ungerth.

Dioxiner och PCB lagras

Endast en tredjedel av svenskarna vet att barn inte bör äta strömming. Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i feta fiskars vävnader. Livsmedelsverkets råd är därför att barn och ungdomar inte bör äta dessa fiskar mer än högst någon gång per år.

Andra, mer harmlösa, myter bekräftades genom att majoriteten av de svarande trodde att svenska äpplen behandlas med vax för att förlänga hållbarheten. De flesta kände inte till att en kopp kaffe på maten försämrar järnupptaget från måltiden. Och 26 procent trodde att lättmjölk framställs genom att späda ut standardmjölk med vatten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag