Här är våra vanligaste myter om mat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.
Foto: Cornelia Nordström

Känner du till att whisky ger värre baksmälla än vodka? Och visste du att frysta rätter innehåller få tillsatser?

Det gör nämligen inte majoriteten av svenskarna.

– Men det är lite värre att så få har uppmärksammat Livs­medels­verkets råd om att barn och ungdomar inte bör äta strömming, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.

Intresset för mat och matlagning verkar vara större än någonsin. Men detta är också en bra grogrund för mytbildning.

I januari fick 1 017 svenskar ta ställning till 25 påståenden om mat och resultatet presenteras nu av Konsumentföreningen Stockholm.

– Det är ofrånkomligt med missuppfattningar om mat, och ofta gör det inte så mycket. Det är till exempel ingen fara att bara fyra av tio vet att man faktiskt oftare får huvudvärk av mörk alkohol än av ljus. Övriga blir väl kanske varse ändå. Men det är lite värre att så få har uppmärksammat Livs­medels­verkets råd om att barn och ungdomar inte bör äta strömming, säger Louise Ungerth.

Dioxiner och PCB lagras

Endast en tredjedel av svenskarna vet att barn inte bör äta strömming. Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i feta fiskars vävnader. Livsmedelsverkets råd är därför att barn och ungdomar inte bör äta dessa fiskar mer än högst någon gång per år.

Andra, mer harmlösa, myter bekräftades genom att majoriteten av de svarande trodde att svenska äpplen behandlas med vax för att förlänga hållbarheten. De flesta kände inte till att en kopp kaffe på maten försämrar järnupptaget från måltiden. Och 26 procent trodde att lättmjölk framställs genom att späda ut standardmjölk med vatten.

Sju av myterna

Åtta av tio tror att djupfrysta enportionsrätter innehåller mycket tillsatser:

Tillverkarna har tagit bort så gott som alla tillsatser i enportionsrätterna efter den livliga debatt som förts de senaste åren.

Sju av tio tror att en odlad lax kräver mer mat än en vild lax:

Det är en missuppfattning att odlad lax äter mer mat än lax som lever i det vilda. En vild lax rör sig mer och kräver därför mer mat.

Nästan alla vet att vi äter för mycket salt:

Att äta för mycket salt är ohälsosamt och ökar risken för högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Rekommenderad mängd salt är runt fem gram och i dag får vi i oss det dubbla.

Endast en tredjedel känner till att barn inte bör äta strömming:

Fisk är nyttigt och barn ska äta fisk, men faktum är att barn och även kvinnor i barnafödande ålder ska undvika att äta strömming på grund av de höga dioxinhalterna i strömmingen.

Tre fjärdedelar tror att vi äter 85 kilo kött per person och år:

Slaktvikten uppgår till 85 kilo, men när man räknar bort ben och puts som inte finns på köttet vi köper och den vikt som går bort vid tillagning blir det bara 32 kilo kvar.

Drygt åtta av tio tror inte att ketchup innehåller fler antioxidanter än färska tomater:

Faktum är att lykopen, som är en antioxidant i tomater, frigörs när tomaterna hettas upp och blir då mer tillgängliga för oss att ta upp.

Fyra av tio känner till att man får mer huvudvärk av mörk alkohol:

Rött vin, konjak och whisky, genererar mer huvudvärk än ljus alkohol. Färgade alkohol innehåller flera hundra olika ämnen som bildar biprodukter som kan ge allergiska reaktioner och locka fram huvudvärken.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.