Fredrik Pallin är specialist inom sociala medier. "Man får tänka om och göra det lite svårare", säger han om de vanligaste lösenorden.
Fredrik Pallin är specialist inom sociala medier. "Man får tänka om och göra det lite svårare", säger han om de vanligaste lösenorden.

Här är vanligaste och sämsta lösenordet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen.se har tagit fram de 20 vanligaste lösenorden från hackade "Gratisbio.se".
På första plats kommer lösenordet "123456".
- Det är 1A på hur ett lösenord inte ska se ut. Det belyser också hela den här skandalen, säger Fredrik Pallin, specialist inom sociala medier på företaget Springtime.
I augusti förra året gick en hackare ut och sa att han kommit över användarnamn och lösenord från sajten "Gratisbio.se." Över 210 000 människor drabbades.
Expressen.se:s dataexperter har tagit fram de 20 vanligaste lösenorden från den hackade sajten.
På första plats kommer lösenordet "123456", följt av "hejhej" och på tredje plats "hejsan".
- Det är 1A på hur ett lösenord inte ska se ut. Det belyser också hela den här skandalen. Risken är att folk testar den här typen av lösenord när man vill komma åt ett konto, säger Fredrik Pallin.
– Man får tänka om och göra det lite svårare. Tiden är förbi att ha 123456 som lösenord.
Bästa tipset att skydda sig?
– Dels att ha svåra lösenord, dels att ha olika lösenord på olika sajter. Ett svårt lösenord kombinerar olika tecken och har stora och små bokstäver.

Använd olika tecken

Fredrik Pallin ger flera exempel på svåra lösenord:
– Man kan ha ett svårt lösenord som man kommer ihåg, och sedan lägga till en beteckning för exempelvis Facebook så att man då enklare kommer ihåg de olika lösenorden.
– Man kan ta sitt favoritlag i fotboll och byta ut vissa bokstäver mot siffror eller tecken.
– Man kan använda en vanlig fras eller filmtitel och ta första bokstäverna i varje ord och lägga till en siffra eller ett tecken.

Minst åtta tecken

Post- och telestyrelsen, PTS, ger under rubriken "Internetsäkerhet" råd på hur man skapar ett starkt lösenord.
Välj aldrig ett lösenord som kan kopplas till dig på något sätt som exempelvis namn och nummer.
Ha med alla typer av tecken i lösenordet, det vill säga små och stora bokstäver, siffror och specialtecken.
Lösenordet ska innehålla minst åtta tecken.
Om du måste skriva ner ditt lösenord, gör det på ett papper och behandla det som ett värdepapper.
Ge aldrig ut ditt lösenord till någon annan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag