Flera vägar kommer att trafikeras hårt. Foto: Stefan SöderströmFlera vägar kommer att trafikeras hårt. Foto: Stefan Söderström
Flera vägar kommer att trafikeras hårt. Foto: Stefan Söderström
Det gäller att ta det lugnt i trafiken i helgen. Foto: Suvad MrkonjicDet gäller att ta det lugnt i trafiken i helgen. Foto: Suvad Mrkonjic
Det gäller att ta det lugnt i trafiken i helgen. Foto: Suvad Mrkonjic

Här är vägarna du ska undvika i påsktrafiken

Publicerad

Nu drar påsktrafiken i gång på allvar.

Tusentals bilister ska upp till fjällen. Många är stressade och otåliga.

Men polisen och Trafikverket har ett effektivt motmedel: Tillfälliga omkörningsförbud.

– Det har minskat olyckorna på E4 i påsktrafiken, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Påsken är en av årets mest intensiva trafikhelger. Många ska resa upp till fjällen eller i väg och hälsa på släktingar på annat håll.

Tyvärr sker många olyckor ute på vägarna.

Enligt Transportstyrelsens statistik har i snitt sex personer dödats i påsktrafiken varje år under mätperioden 2000-2016. Och 252 personer skadas svårt eller lindrigt. 2004 var ett svart år med 12 döda i påskhelgen.

Glädjande nog har det skett allt färre allvarliga olyckor de senaste åren. Bara en dödsolycka i påsktrafiken 2015 och lika få 2016. 2014 var det två dödsoffer.

– Det beror sannolikt på en kombination av orsaker. De mötesseparerade vägarna har bidragit till en positiv trend. Dessutom gör bilfabrikanterna sitt med allt säkrare bilar, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Här blir det mycket trafik i påsk

Trafikverket varnar för att vissa vägsträckor kan bli hårt belastade i helgen, främst under de stora resdagarna skärtorsdag och annandag påsk.

Det gäller bland annat vägarna E45, 26, 66 och 70 mot populära skidorter i södra fjällkedjan. Även väg 83/84 och E14 mot fjällen i Jämtland och Härjedalen är utsatta.

Flera av de vältrafikerade riksvägarna har kraftiga tjälskador där det gäller att ta det mycket försiktigt. Länsväg 315 sista biten mot Klövsjö i Vemdalen är under ombyggnad och bör undvikas till varje pris, den är i nuläget ett grusigt elände med talrika potthål.

E4, från Kalmar upp till Sundsvall, är också hårt trafikerad i påsk. Trafikverket har tillsammans med polisen även i år beslutat att införa omkörningsförbud på E4, från Gävle norra till Tönnebro.

Det är en sträcka många passerar innan man tar av på mindre vägar upp mot fjällen. Många är stressade och vägen har varit olycksdrabbad.

– Det har varit väldigt framgångsrikt att stänga av ett körfält. Olyckorna har helt uteblivit då, uppger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Vägen är mötesseparerad med tre filer där bilisterna ibland i hög fart försöker pressa sig in precis där omkörningsdelen upphör. Men en fil stängd blir det en betydligt lugnare rytm.

Omkörningsförbudet från Gävle norra till Tönnebro gäller skärtorsdag och annandag påsk 13.00-22-00.

Tågtrafiken drabbad av banarbeten

Ska du resa med tåg riskerar du att drabbas av en lång rad planerade banarbeten. Stor påverkan på trafiken blir det exempelvis kring Stockholm, Göteborg, Hässleholm-Lund och Öresundsbron.

Tågbolagen ska dock redan ha anpassat sina tidtabeller efter påskens banarbeten. De tider som står på biljetten ska gälla.

– Vi förstår att de här avstängningarna blir besvärliga eftersom så många börjar eller slutar sin resa till exempel i Stockholm eller Göteborg. Det är därför vi samlar ihop alla nödvändiga arbeten under de helger då vi har färre resande och kan få så många arbeten som möjligt utförda samtidigt, säger Catrine Carlsson chef för avdelningen Trafik på Trafikverket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag